Het is altijd een feestje wanneer er weer een enorme doos van AOC verschijnt. En zeker nu zo in de tijd van Sinterklaas en Kerst geeft dit nog net even een extra dimensie. Wat zullen we nu weer aantreffen? Welke technieken mogen we nu weer testen? Laten we dus maar snel gaan uitpakken en lekker aan de slag gaan!

Dit keer is het de beurt aan de AOC AG272FCX 27! Een curved 27 inch scherm met allemaal toeters en bellen. Bij het uitpakken valt me meteen op dat er een subtiele verandering is in het design ten opzichte van de vorige schermen die we mochten testen. Persoonlijk werd ik daar heel blij van, verandering van spijs doet immers eten. En het design is zeer elegant te noemen. Allereerst verschijnt er een subtiele voet met mooi slanke rond gebogen voeten. Het volgende onderdeel is de enorme poot die de voeten zal verbinden met het scherm. Dit onderdeel is gelukkig onveranderd gebleven aangezien deze bij de andere schermen ook fantastisch werkten. En dan natuurlijk het mooie dunne en elegante curved MVA paneel. Als laatste pakken we dan ook nog alle bekabeling en toebehoren uit waar we weer onder andere de fijne bediening hub tussen vinden.

Tot zo ver dus nog steeds een glimlach van oor tot oor! Het monteren gaat eigenlijk vrij vlot en snel net als bij voorgaande schermen. Het enige puntje van kritiek hierin blijft het bevestigen van de poot aan het scherm. Hierbij moeten er 4 schroeven vast gezet worden op het scherm. Nu gaat dit niet even makkelijk en soepel, en het helpt dan ook niet wanneer de schroeven van een vrij zacht materiaal zijn en de kruisjes tamelijk klein. Maar eenmaal deze kleine drempel over kunnen we gaan genieten van dit scherm.

Ik noemde al dat ik blij ben dat de bekende steun gebruikt is omdat ik er erg over te spreken ben. Deze voet zorgt dat het scherm in alle richtingen soepel te verplaatsen is. Ik persoonlijk vind dit erg belangrijk omdat ik persoonlijk nogal een zeur ben als het gaat om de stand van mijn schermen. Ik wil de mogelijkheid hebben om mijn multiple screen setup exact zo te hebben staan dat ik er perfect achter zit. AOC bied dus gelukkig deze mogelijkheid. En de nieuwe elegante voet zorgt ervoor dat ik veel minder ruimte kwijt ben en ik eenvoudig andere dingen kwijt kan onder het scherm.

Als we dan naar het scherm zelf kijken zien we een hele mooie dunne elegante rand rondom het scherm, daar word ik ook blij van met mijn multiple screen setup. Hier wil je immers dat de randen zo min mogelijk storend zijn voor het geheel. Dit geheel word afgemaakt door een mooie onderrand met led verlichting die deels aanpasbaar is. Nou denk ik dat dit pas echt een mooi geheel vormt wanneer we 2 of 3 identieke schermen met deze verlichting naast elkaar neer zetten. Het stoorde mij in elk geval niet tijdens het werken en gamen en zorgde voor een mooie finishing touch.

Nou zijn jullie gewend van ons dat wij onze reviews in klare taal schrijven die voor iedereen te begrijpen is maar ik moet nu toch even iets de diepte in gaan als het gaat om wat dit scherm kan. Resolutie is iets wat we allemaal wel kennen en dit scherm heeft een resolutie van 1920×1080. Niet schokkend, maar prima voor de gemiddelde gamer of om lekker achter je pc aan het werk te zijn. Dit Full HD scherm moet een helderheid hebben van 250 cd/m² en een reactietijd van 4 ms. de 144Hz verversingsfrequentie zal de gemiddelde gamer ook blij maken. Nou zijn deze zaken min of meer te testen maar wij vinden de ervaring zelf veel belangrijker. Hoe gedraagt dit scherm zich tijdens het gamen, hoe voelt het aan met een aantal uren werken en noem maar op. En daarmee komen we dan ook weer terug op de klare taal.

Het scherm voelt heerlijk rustig aan, en wanneer we een paar veel eisende games checken zien we dat het scherm zich daarin ook perfect staande houd. Geen enkele keer merkte ik dat het scherm onrustig werd of moeite had. Ook het contrast en de kleuren waren perfect. Bij wat intensievere race games merkte ik dat ik wel iets meer afstand van het scherm nam dan dat ik gewend ben. Dit leek deels veroorzaakt te worden door de curve. Nu is dit natuurlijk meer een zaak van ‘even wennen’ aan een ander scherm en zeker geen probleem.

Nu kon je al in eerdere reviews lezen dat ik erg weinig waarde hecht aan ge-integreerde speaker. De gamers onder ons gebruiken doorgaans mooie externe speakers en ik zie in dit onderdeel dan ook geen enkele meerwaarde. Die slaan we dus even over! Wel wil ik het hebben over alle aansluitingen en de bediening hub. Om de rand van het scherm zo dun en elegant te houden is er bij dit scherm gekozen om alle aansluitingen aan de achterzijde te houden. En gelukkig vinden we er daar weer genoeg zoals we van AOC gewend zijn.

Zo vinden we er meerdere USB poorten waaronder de USB 3.0 zodat we al onze randapparatuur mooi kunnen aansluiten op het scherm.  Ook vinden we een HDMI en een Display Poort en een 3,5mm audio jack. De instellingen zijn eenvoudig te wijzigen met de meegeleverde hub (keypad). Ikzelf ben ben daar altijd erg blij mee en mis deze keypad enorm wanneer deze niet met het scherm mee wordt geleverd.

Conclusie

Iets waar ik het in mijn review niet over gehad heb is de prijs. Nou is dit ook altijd het laatste wat ik ga checken zodat ik dit objectief mee kan nemen in mijn conclusie. En in dit geval spreekt dit enorm in het voordeel van dit scherm. Mijn gevoel over dit scherm was namelijk dat de prijs range ergens tussen de €400,- en €500,- zou zijn maar de praktijk wijst uit dat het scherm na wat zoeken al ver onder de €400,- te vinden is. En dat is best wel een strakke prijs voor een scherm als deze, die zo compleet is.

Wat ik verder enorm belangrijk vind voor mijn oordeel is het gevoel dat ik heb bij een scherm. Zo kan het zijn dat het een super luxe en erg duur scherm me niet het juiste gevoel geeft terwijl een mid-range scherm dat wel weet te doen. In het geval van dit scherm ben ik erg enthousiast. Hij voelde eigenlijk meteen goed en vertrouwd aan, het beeld voelde heerlijk aan, de games speelden heerlijk weg en ook het werken achter dit scherm beviel mij prima, al had ik een wat hogere resolutie niet erg gevonden. Natuurlijk zal een hogere resolutie ook de prijs doen veranderd.

Ook het design ben ik erg over te spreken en hoop dan ook dat AOC dit vast blijft houden. Al met al ben ik dus erg positief en kan dit scherm zeker aanraden aan een ieder die lekker wil gamen en werken achter zijn pc.

Review - AOC AG272FCX 27
Verdict9.1
+ Punten
  • Mooi design
  • Zeer compleet
  • Mooie prijs
- Punten
  • Montage voet
9.1Verdict