365Gaming @ Sony - Playstation 4 hands-on

365Gaming @ Sony – Playstation 4 hands-on

Een aantal dagen geleden hebben we een hele leuke dag bij Sony doorgebracht. Nadat we kort informatie kregen over de PlayStation 4 zijn we daarna snel aan de slag gegaan met diverse games die Sony op dit moment beschikbaar had om te spelen/testen. Daarbij hoorde natuurlijk ook de huidige games die de upgrade van de PlayStation 4 hebben ondergaan en een aantal launch games om te testen. Nadat we eenmaal goed in de luxe banken en fauteuil hadden plaatsgenomen konden we direct zien hoe snel de PlayStation 4 is met het opstarten. We hebben jullie reeds wat laten zien over de dashboard functies, het sharen en de Playroom, hierbij wat korte indrukken met betrekking tot de controller en de games.

365Gaming @ Sony - Playstation 4 hands-on

365Gaming @ Sony – Playstation 4 hands-on

365Gaming @ Sony - Playstation 4 hands-on

365Gaming @ Sony – Playstation 4 hands-on

Controller

Weerwolff: De meningen over beide Next Gen’s consoles zijn natuurlijk persoonlijk en met name gebaseerd op smaak en korte testen tijdens beurzen. Waar de Xbox One controller gevoelsmatig niet heel veel anders aanvoelde maar gewoon nog lekkerder in de hand lag ten opzichte van de Xbox 360 controller, daar heeft de Playstation 4 controller een totale metamorfose gehad. Met name natuurlijk de touchpad, maar ook de vorm van de triggers, de afstand tussen de thumbsticks ten opzichte van de grips, alles zorgt voor aan andere beleving. De subtiele veranderingen van diepte van de thumsticks of het materiaal aan de achterzijde van de grips, alles lijkt perfect op elkaar afgestemd te zijn, en het is duidelijk dat er bij de productie van de Playstation 4 echt naar de spelers is geluisterd.

En daar waar de aanpassingen voor een Playstation 3 speler waarschijnlijk als geringer worden ervaren, voor een Xbox gamer die tot op heden niet met de Playstation 3 controller overweg kon, is het verschil enorm. Bij de Playstation 3 was ik namelijk zelfs afhankelijk van een speciale controller die de button-layput van de Xbox controller had, voor de Playstation 4 weet ik zeker dat ik geen alternatief nodig zal hebben.

365Gaming @ Sony - Playstation 4 hands-on

365Gaming @ Sony – Playstation 4 hands-on

Assassin’s Creed 4: Black Flag

Assassin’s Creed 4: Black Flag is toch wel een game waar veel mensen naar uitkeken dit jaar. Dit omdat het succes van elke deel groot is en dit zorgde ervoor de dat lat door Ubisoft zelf nog hoger was gelegd. Inmiddels hebben de meeste mensen al aardig wat uurtjes gestopt in Assassin’s Creed 4. En dus konden we perfect de vergelijking maken met de PS4 versie. Hierin merkten we ook direct dat het allemaal wat soepeler en vloeiender loopt dan de current-gen consoles.

Natuurlijk zie je grafisch een verschil, maar toch zijn die upgrades voor ons gevoelsmatig niet zo extreem als bij een game als Killzone die echt volledig voor de Next Gen is gemaakt. Neemt niet weg dat de beleving zo veel intenser is dan bij de Playstation 3. Dit is ook omdat de 1080p door een patch wordt gehaald en niet omdat het spel ook echt op 1080p is gemaakt.

Helaas konden we niet met de Vita testen om de Vita te gebruiken als inventory pack, dat is toch wel degelijk een add-on die de game beleving anders maakt.

365Gaming @ Sony - Playstation 4 hands-on

365Gaming @ Sony – Playstation 4 hands-on

Battlefield 4

Dit jaar is het weer tijd voor een nieuwe Battlefield. Inmiddels is DICE toe aan deel 4 en daar hebben ze aardig wat voor moeten ontwikkelen. Zo hebben we inmiddels kennis kunnen maken met de nieuwe Frostbite engine en die heeft menige critici doen overtuigen dat het toch echt een vooruitgang is. Maar nu met de komst van de PlayStation 4 lijkt de nieuwe engine helemaal tot zijn recht te komen. We hebben dan ook het idee dat we nu de echte Battlefield 4 hebben gespeeld en in vergelijking lijkt de PlayStation 3 versie nu meer op de versie van Bad Company 2.

Call of Duty: Ghosts

Een aantal weken geleden konden we al genieten van de Ghosts launch party. Daar zagen we een goede game, die steeds meer gebalanceerd is en al jarenlang bepalend is als het aankomt op shooters, met name de online community is groots bij deze game. Helaas hebben we de online functies nog niet kunnen testen, het ging hier om modellen die niet op het PSN netwerk waren aangesloten en ook omdat het netwerk nog niet helemaal online is en zo stabiel is dan dat men hoopt. Maar ondanks dat is het zo dat de grafische kracht duidelijk te zien was in de single player. Hierdoor komt alles net iets beter over, meer gedetailleerd en meer ‘hardcore’ op je af terwijl het spel toch met een patch naar een hogere resolutie is gebracht en niet echt is gemaakt op 1080p.

365Gaming @ Sony - Playstation 4 hands-on

365Gaming @ Sony – Playstation 4 hands-on

FIFA 14

Voetbal, de grootste sport op deze aardbol. En daarom komt EA ook elk jaar met een nieuwe versie van de FIFA reeks. Dit keer mochten we kennis maken met FIFA 14 en de Ignite optie die erbij komt kijken. Nadat ik zelf sinds 1994 altijd voor FIFA heb gekozen, wel een paar keer PES ernaast gehad, ben ik dit jaar voor PES gegaan vanwege de gameplay. Nu we dan  kennis hebben mogen maken met de PlayStation 4 versie van FIFA 14 merken we wel dat deze versie mijlenver voorligt op welke foodie die er dan ook is.

FIFA 14 en PES 2014 op de PlayStation 3 ziet er, achteraf, aardig uit. Maar met name de extra opties die ze in de game hebben gezet zorgen voor een complete beleving. Hierbij vallen niet alleen de spelers op, ook de ballenjongens, de scheidsrechters, de assistanten, de wisselspelers, de coaches, iedereen is inmiddels volop betrokken in het spel. Een waar genot voor iedereen die van een voetbalspel houd op dit moment.

Knack

Weerwolff: De release game waarbij de meningen enorm zijn verdeeld, Zelf denk ik dat dit met name komt omdat de mensen het spel beoordelen vanuit de beleving van een volwassene. Omdat wij hier zelf thuis soortgelijke games als Skylanders, Ratchet & Clank en Disney Infinity spelen ben ik Knack gaan bekijken met de andere games in gedachte. Dan is meteen duidelijk dat de grafische mogelijkheden voor deze cartoon-like games vele malen verbeterd zijn, het is een genot om naar te kijken. De details zijn mooi qua textures (ook al zullen vele kinderen data niet naar kijken 🙂 ) en alles is vele malen realistischer in de cut-scenes.

Qua gameplay doet het me denken aan een combinatie van de eerder genoemde games en ik kan me voorstellen dat het voor volwassenen niet als vernieuwend gezien kan worden. Maar de beleving van kinderen (de doelgroep in principe) zal totaal anders zijn. Zij zullen het verhaal veel meer beleven en het dus ook als een totaal nieuw spel ervaren. We hebben Knack (de held) in de korte tijd dat we het speelden al zien groeien door alles te verzamelen in zijn omgeving, en die metamorfose is een erg leuk en origineel concept.

Qua moeilijkheid heb ik wel mijn twijfels voor de kinderen, maar de local co-op vangt dit op (ook voor moeders, wat die ging al een keer op 5 terug naar een safe point na in stukken te zijn geslagen 😉 ).

365Gaming @ Sony - Playstation 4 hands-on

365Gaming @ Sony – Playstation 4 hands-on

NBA 2K14

Het is dan wel de enige NBA game die op dit moment uit is, maar 2K heeft wel de lat heel erg hoog en met de komst van de PlayStation 4 kunnen ze extra features toevoegen die de game nog realistischer maken. Dit is natuurlijk naast de grafische mogelijkheden die de PlayStation 4. We zien niet dat de game kleine sprongen maakt, maar die lijkt eerder op iets van een complete andere wereld komt.

Grafisch is het tot in detail geen foute te bespeuren (alle kleine lettertjes van tatoeages zijn goed te lezen), de bewegingen van niet alleen de spelers maar ook van het publiek, de scheidsrechters en de bankspelers. Alles is zoveel beter dan in de PlayStation 3 versie. Daarnaast krijgen we als extra optie nu ook een tussentijdse interview. Dit houd is dat er tijdens de rust spelers worden ondervraagd en geconfronteerd met de manier waarop ze spelen. Dit alles is gebaseerd op de statistieken van de wedstrijd die ze tot op dat moment hebben gespeeld.

Need for Speed Rivals

De racers komen ook aan de beurt als het op de PlayStation 4 aankomt. EA komt met een nieuwe Need for Speed. Dit keer heeft het Rivals. Hier komt het niet alleen op het racen aan, wat trouwens realistisch overkomt, maar met name aan de open wereld die Rivals met zich meebrengt. De auto’s gedragen zich realistisch in zowel de snelheid als de wegligging. Mocht je een bocht met een DBS willen nemen terwijl je 160 km/u rijd, dan zul je of moeten afremmen of je zult moeten gaan driften, dit doe je door even de handrem aan te tikken en daarna gas te geven en de auto er in een mooie vloeiende lijn erdoor heen te laten glijden.

De achtervolgingen zijn inmiddels ook iets reeler dan in de voorgaande delen. Hierbij heb je vaak met 1 of 2 auto’s te maken. Zodra je die kwijt bent zoeken ze je niet meer. Maar je wanted level blijft wel hoog. Dus je zult wel door iedere politie auto in de gaten worden gehouden. Zelf hebben we maar met 1 auto gereden, de DBS inderdaad, en deze heeft ons duidelijk de kracht van de PS4 laten zien tijdens achtervolgingen met hoge snelheden. Zonder enig probleem kon men de bit-rate waarmaken waarvan iedereen hoopt.

365Gaming @ Sony - Playstation 4 hands-on

365Gaming @ Sony – Playstation 4 hands-on