Een tijdje geleden kreeg ik vraag voorgelegd of ik de Plantronics RIG 800HD wilde reviewen, dit is een draadloze Dolby Atmos gaming headset. Ik wilde absolute hier gehoor aan geven, aangezien ik zelf een gamer en audiofiel ben en in mijn vrijde tijd radio DJ ben bij de lokale omroep.  Ik heb dus ook een aantal weken dit ding in mij bezit mogen houden.

Kenmerken van de headset zijn dat deze draadloos is, dat je 24 uur lang non-stop kunt gamen zonder op te hoeven laden, dat je bepaalde geluidskanalen kan uitschakelen voor spraak en dat de headset Dolby Atmos bevat.

Ik kan je alvast verklappen, alles wat Plantronics beloofd maken ze waar.. maar heb wel wat kanttekeningen. Als eerste over Dolby Atmos, het werkt, het werkt zelfs heel goed, ik merk echt in video’s of games dat je het idee krijgt dat je in een bioscoop zit. Je krijgt namelijk dezelfde soort diepe bass geluid die je wel kent uit de bioscoop en dat allemaal in je headset! Dit is enorm indrukwekkend en echt een genot. Het grote nadeel is dat het ondersteund moet worden, als jouw film of game geen Dolby Atmos bevat dan merk je er niets van. Ondanks dat het vrij logisch is, is dat jammer.

Met het geluid zit het allemaal wel snor, de prijs range van Plantronics valt precies in de juiste categorie. Sterker nog, het is zelfs wat goedkoper dan concurrenten met de zelfde kwaliteit. De geluidslagen zijn goed, niets is aangedikt of zwak. Maar het totale geluidsniveau is wellicht iets wat te laag voor sommige mensen. Wat misschien voor sommige mensen een hinder kan zij is  dat de microfoon nogal van de lage kant is. Maar het doet wel zijn ding. Leuk feitje is wel, je kan je mic heel gemakkelijk muten door hem omhoog te zetten. 

Draadloos is iets waar ik altijd argwaan van wordt, maar bij de RIG heb ik daar geen last meer van. Er zit geen geluids delays in, zit lekker op je hoofd, niet te zwaar en vooral… hij gaat ongelofelijk lang mee. Nooit is mijn headset op low energy gekomen tijdens lange game sessies.  Plantronics is vrij duidelijk geweest ook met communiceren wat je status is, zo nu en dan praat je headset tegen je. De vrouwelijke stem verteld je rustig of je headset vol geladen is of maar voor de helft. Of je connected bent of niet, of je gepaired bent met je computer enzovoort.

Maar de RIG 800HD is ook comfortabel, de oorschelpen zitten fijn om je oren en aangezien de headset volledig modulair is kun je het precies instellen hoe jij het wilt. Ook is de headset erg licht, je voelt hem amper op je hoofd zitten. Dit is voor elke die-hard gamer heel erg fijn.

Review - Plantronics RIG 800HD
Wil je een fijne draadloze headset voor je PC of console? Dan kan ik de RIG 800HD absolute aanraden. De vele irritaties die ik heb bij draadloze headsets of koptelefoons zijn best wel teniet gedaan. De Plantronics RIG 800HD is misschien wat prijzig (€ 150,-), maar je krijgt wel de garantie dat je ook echt iets van kwaliteit krijgt. Ik vind het dan ook heeeeeeeeeeeeeeel jammer dat ik de headset weer moest inleveren. 
Verdict9.4
+ Punten
  • Dolby Atmos
  • Batterijduur
- Punten
  • Niet elke game ondersteund Atmos
9.4Verdict