ACIV Freedom Cry

Het is inmiddels alweer 15 jaar geleden dat Adewale de Jackdaw en Edward verliet voor de Assassin`s. Adewale, geboren als slaaf en jaren lang heeft moeten doen wat andere wilde. De rollen worden omgedraaid in Freedom Cry. Adewale leert de Assassins kennen en sluit zich hierbij aan. Doordat hij de skills van de Assassins leert te beheersen gecombineerd met brute kracht is hij nog harder, nog dodelijker dan Edward.

STUKJE GESCHIEDENIS – In het hoofdverhaal van Black Flag zien we Adewale regelmatig, ook voorziet hij Edward van tijd tot tijd met advies. Adewale en Edward zijn goede vrienden van elkaar zo heeft Edward ervoor gezorgd dat Adewale aan boort kwam van de Jackdaw en zo gaf Edward hem een nieuw huis. Adewale noemt de Jackdaw ook zijn “thuis”. Adewale is geboren en opgegroeid als slaaf Trinidad en moest zijn leven slijten in de suiker plantages. Op een bepaald moment had hij de kracht om terug te vechten. Hij greep zijn kans, brak vrij en pleegde zijn eerst moord om zo zichzelf vrij te breken. Na jaren op de vlucht werd hij weer gevangen genomen door de Spanjaarden waar hij Edward ook leerde kennen. Samen braken ze vrij en de rest kennen we maar al te goed..

ACIV-Freedom-post2-1

SPEELSTIJL – In het hoofdverhaal draait het vooral weer op land om het stealth gebeuren. Zorgen dat je niet gezien wordt om zo je doelwit stilletjes uit te schakelen. In Freedom Cry zitten deze missies er ook weer in echter draait het om het brute geweld. Adewale zint op wraak en heeft niet echt zin om rustig in een struik te wachten (al kan het wel!). Je word echt getriggerd om gewoon bruut geweld te gebruiken en dit komt mede door zijn wapens! Edward een zwaard waarmee hij rustig een 1-op-1 gevecht aangaat, gecombineerd met een klein handwapen. Adewale heeft geen zwaard maar een machete (waarmee je de meest brute kills maakt!) gecombineerd met een iets groter handpistool waarmee hij met één klap vijf vijanden kan ombrengen.

VERHAAL – Wanneer je Freedom Cry opstart begint het verhaal vrijwel meteen op zee, waarbij je midden in een gevecht wordt gegooid. Nadat je dit hebt overwonnen zul je het schip moeten enteren, de Templar vermoorden, een pakketje vinden en deze moeten terug brengen. Je wordt je omsingeld door diverse schepen en zal moeten ontsnappen. Echter mislukt dit, raak je alles kwijt en spoel je aan op Port au Prince te Haïti.

Nu begint Freedom Cry pas echt! Je bent op het eiland Port au Prince wat vol zit met slaven handelaren, slaven en uiteraard de …. die een oogje in het zeil houden. Je kan gewoon vrij rondlopen, de slaven bevrijden, eigenlijk gewoon wat je gewend bent. Wel moet je opletten! Bepaalde bewakers hebben maar 1 doel en dat is slaven opsporen en deze gevangen nemen. Je zal dus moeten uitkijken voor deze gasten!

Je maakt kennis met Bastienne die bepaalde dames in dienst heeft, die bepaalde diensten verlenen. Ze geeft je een soort van opdracht, waarbij je de leider van de Maroon “slaven community” moet bevrijden zodat hun een opstand kunnen gaan opzetten om zo een einde te maken aan de slavernij. Vervolgens krijg je steeds één missie voorgeschoteld en soms wat simpel aanvoelen, weinig uitdaging en als je de missies een beetje snel doorloopt ben je na anderhalf uur klaar! Kortom, wissel dit af met het open water.

De missies gaan soms ook richting de zee waarbij je schepen moet achtervolgen, vervolgens moet enteren en uiteraard de slaven bevrijden. Hoewel de missies kort en bondig zijn, zijn ze best leuk om te doen, konden ze beter? Dat zeker maar dit is en blijft een DLC.

PLANTAGES – Net als in het hoofdverhaal zijn er plantages, met veel bewakers en in Freedom Cry zie je de slaven daar het harde werk doen. Deze “werken” daar onder erbarmelijke omstandigheden, je ziet dat veel worden geslagen, vernederd enz. Nu is het aan jou hoeveel jij er kan en wilt redden. Schakel zo eerst de bellen bijv. uit en vermoord de bewakers in de buurt. Doe je dit niet en wordt je gezien, gaat het alarm aan en dan …, worden de slaven één voor één vermoord waardoor het een ware slachtveld wordt. Sommige verzetten zich, sommige kunnen dit niet. Het is aan jou om dan zeer snel in actie te komen en de bewakers te vermoorden. Wanneer dit allemaal is volbracht krijg je geen geld, geen mooie buit, nee je heb de slaven bevrijdt die zich aansluiten bij de Maroons. De plantages blijven niet bevrijdt, om de zoveel minuten komt er een nieuwe baas die de zaak over neemt.

Adewale & Bastienne

OP ZEE – Hoewel het verhaal zelf het meeste plaats vindt op het eiland Port au Prince kan je er ook voor kiezen om met je schip de Experto Crede te gaan varen. Je kan net als in het hoofdverhaal rond varen met alle vrijheid die je gewend bent. Er zijn weer kleine eilandjes met schatkisten, verborgen schatten en ga zo maar door. Zeker een aanrader aangezien je hier veel goede upgrades vindt! Eigenlijk is het beter om eerst alles te verzamelen en om goed op onderzoek te gaan. Hierdoor wordt je schip beter aangezien je deze ook weer kan upgraden en daarnaast vind je veel betere wapens die de gevechten nog bruter maken.

Je kan weer de schepen om je heen aanvallen om deze enteren / plunderen. Met deze buit kan je je schip weer upgraden. Daarnaast heb je slavenschepen die worden omringt met gigantische schepen die in het begin erg lastig zijn te verslaan (zorg daarom echt voor die upgrades). Wanneer je die schepen heb verslagen is het simpelweg dat slavenschip enteren, de bewakers overmeesteren en de slaven vrij laten. Die zich dus weer bij de Maroons aansluiten.

Nog een kleine tip: ga zeker even duiken, je zult enorm verrast worden wat je daar gaat aantreffen!

Experto Crede

AFSLUITING / VERDICT Zelf had ik liever 3 of meerdere DLC pakketten gezien zoals dit in Assassin`s Creed III was. Zo kunnen de Playstation gamers nog vol met de DLC van Aveline aan de slag en de Xbox gamers zitten helaas maar met één DLC, namelijk Freedom Cry. Wat jammer is want ze hadden dit mooier en vooral groter kunnen maken. Nu snap ik het wel, het is maar een DLC en ik heb al iets van 30 uur in de game zitten, met deze DLC erbij kan ik weer wat uren erbij tellen. Maar de wereld van Black Flag biedt zoveel mogelijkheden. En deze “spin-off” met Adewale is gewoon goed, maar ik wilde meer en langer doorspelen!

Kort gezegd, Freedom Cry is zeker de moeite waard, met hier en daar plus en minpunten. Speel deze DLC rustig uit, ga eerst op verkenning uit, upgrade alles en ga dan pas rustig verder met het verhaal want voordat je het weet … ben je erdoor en dan?! Precies dan is het Black Flag avontuur voor eens en voor altijd afgelopen 🙁

Gespeeld op de Xbox 360