Battle_vs_Chess_LogoDe meeste gamers laten schaakgames veelal links liggen. Hooguit dat ze eens een schaakgame kopen in de uitverkoop. Maar deze keer hebben we het niet over alleen maar schaken, dit is namelijk Battle vs Chess. Het lijkt in eerste instantie op een standaard versie van een van de beste strategische bordspellen dan ooit gemaakt is, maar als we de game opstarten zien we dat dit totaal niet het geval is. De game komt namelijk met een heleboel opties als het aankomt op verschillende regels, uitdagende puzzels en het concept van schaken kan worden omgegooid met een combinatie tussen schaken en een vechtgame.

Battle vs Chess is een game die zijn ambitie uitspreekt en ook niet verwacht dat je de game simpel aan de kant gooit nadat je even een uurtje hebt gespeeld. De meeste mensen denken dan ook dat het makkelijk voor een arcade game doorkan, maar je moet toch echt 1000GS halen om hem helemaal te completen en als je alleen al naar de lijst kijkt, dan weet je dat het niet makkelijk te behalen is.

Battle vs. Chess2


Meerdere modus

De game is opgedeeld in verschillende modus die allemaal afgeleid zijn van het traditionele schaakspel. Als variant hierop kun je ook diverse puzzels oplossen, er is zelfs een uitgebreide online modus waarmee je challenges kunt aangaan. Dit zal dan met name gaan om tactische spelletjes die je tegen elkaar speelt. Je kunt kiezen tussen On-timers: Objectives clearen met 1 set, Classic Puzzels: met een beperkt aantal zetten de koning verslaan en je hebt Treasure Hunt: hierbij heb je een beperkt aantal zetten met een specifiek schaakstuk en daarmee moet je zoveel mogelijk kristallen verzamelen door zetten te winnen. Wat natuurlijk niet helemaal raar klinkt als je bekent bent met schaken. Het draait namelijk voor 99% om tactiek en je tegenstander drie tot vier zetten voor te zijn. De tactiek is dan ook de enige opmerking die ik persoonlijk heb over de game. Ik ben geen grootmeester, maar ook niet een leek in het schaakspelletje. Heb regelmatig zomervakantie doorgebracht in het buitenland waar je op een plaatselijke markt bij met een groep oudere mannen aan tafel kon schuiven om te schaken. Maar ik het het idee dat ik tijdens deze game regelmatig tegenover Kasparov zit te schaken.

Maar mocht je in verschillende modus het niveau neer beneden bijschroeven, dan lijkt het net alsof de IA niet helemaal weet wat de juiste zet is. Soms gaat het over en weer met constant dezelfde zetten net zolang dat er geen zet meer mogelijk is. Daarna kan ik makkelijk de winnende zet doen om zo de koning schaakmat te zetten. Nu is het wel zo dat de IA over het algemeen voor de sterkere stukken gaat in de game en slaat de pionnen over. Iets waar je toch wel rekening mee moet houden in de echte game, aangezien je later in de game je pion kunt omzetten naar dames. Nadat je de tegenstanders agressiever aanval merk je dat de IA de eerste paar minuten niet weet hoe het spel moet worden benaderd, maar daarna slaat de IA agressief terug en komt met sommige moves die een grootmeester versteld doet staan. Gelukkig kun je met de undo button een paar zetten teruggaan waardoor je ter plekke je strategie kunt aanpassen.

Battle vs. Chess3

Fantasiewerelden

Het spel vind plaats in diverse fantasie werelden die je tijdens de campagne krijgt te zien. Met mooie schaakstukken die ieder zijn eigen animaties heeft. Hierdoor word een standaard schaakstukken opgeleukt en de manier waarop je de wedstrijd speelt is compleet anders in deze game. Normaal gesproken kun je een stuk slaan en dan is het stuk voor jou. Inmiddels hebben we bij Battle vs Chess het element Battle. Hierbij is het zo dat je tijdens het slaan van een stuk een korte vecht scene krijgt waarbij je even mag button bashen. Hierbij moet je aanvallen en verdedigen doormiddel van korte periodes waarin je een knoppencombinatie moet indrukken en hoe beter je het doet, des te sneller de combinatie door het beeld gaat. Hierdoor kan het zelfs zo zijn dat je tijdens het slaan van een stuk niet eens de winnaar bent. Het komt dus ook op snel handelen aan, iets wat totaal niet standaard is tijdens het schaken, maar het zorgt wel voor een leuke extra tijdens deze game.

Schaakmat of niet

Battle vs. Chess is een game die ervoor zorgt dat je een heerlijke avond kunt doorbrengen vol met tachtische gevechten en een beetje hack-and-slash. Het probleem met deze game is dat het een game is die niet groots is aangekondigd en daarom waarschijnlijk toch een heleboel gamers zal ontgaan. Het is een game die je een ideale avondje aanbied met veel denkwerk en simpel vechten. Al met al voor iedereen wat en dus zullen veel mensen hier toch wel veel plezier aan kunnen beleven. Dit met name omdat er zoveel verschillende manier van schaken in de game zijn verwerkt.

365Gaming verdict: 7
Verdict7