I am BreadBossa Studios, een heleboel mensen zegt deze studio niet zo veel, maar ze hebben wel een game uitgebracht die meer mensen iets zal zeggen. Want wie kent Surgeon Simulator nu niet? Lekker overdreven aan de slag met bijvoorbeeld een open hart transplantatie terwijl je in de ruimte zweeft. Dat soort rare dingen. Erg vreemd, maar wel zeer vermakelijk.

En dan nu komen ze met een tweede game, een game die toch iets serieuzer zou moeten zijn dan de vorige. En inderdaad, we zien niet meer die overdreven fratsen als in de vorige game, maar wat wel anders is, dat is het feit dat je nu niet aan de slag gaat als een normaal persoon, oh nee! Je bent namelijk een… wait for it! Een plak brood! Jep, want wie wil dat nu niet zijn?

En nu denkt iedereen, wat moet je dan doen als plakje brood? Nou, het is vrij simpel, je hoeft geen wereld te redden, geen gevechten aan te gaan. Nee, je moet ervoor zorgen dat je op een zo goed mogelijke manier bij de broodrooster komt. Want je opdracht is om een toast te worden.  Klinkt allemaal wel vrij makkelijk en simpel. Maar niets is minder waar.

Je begint namelijk op een tafel tussen een aantal andere plakken brood, op zich niks raars, alleen staat de broodrooster aan de andere kant van de tafel. Nu is het zo dat het plakje brood zich kan voortbewegen via de punten van de korst. Dus als je 2 punten naast elkaar pakt dan kun je een beweging creëren, daarnaast zijn de punten ook een soort van plaksel. Je kunt dus ook als een Spiderman tegen de muren en keukenkastjes klimmen.

Al met al een hele leuke en vooral nieuwe manier van een game beleven.

Maar wat is nu uiteindelijk het doel van I Am Bread, het is heel erg simpel. Je moet zorgen dat je plakje brood een toast word. Maar dit lijkt vrij simpel, het probleem komt pas als je de kamer aan het doorzoeken bent en je kunt nergens een broodrooster kunt vinden, dan moet je op zoek gaan naar andere opties. Maar wie komt er dan bij om bijvoorbeeld tegen een hete lamp aan te gaan zitten. Het klinkt misschien wel een beetje ver gezocht, maar je moet dit soort oplossingen gaan zoeken om toch uiteindelijk als een toast door het leven te kunnen gaan.

Iets waar deze game mee samen hangt is de humor, of beter gezegd, de verschrikkelijke besturing van de game. Hierdoor is het leuk en frustrerend te gelijk. Het leuke is een beetje hetzelfde als de humor van Surgeon Silmuator. Je komt op plekken uit waar je niet naar toe wilt gaan, je komt ook dingen tegen waar je niet mee in aanraking wilt komen.

Maar ook heeft dit weer voordelen, kom je per ongeluk over de boter of jam heen, dan word je niet als ‘vies’ gezien, maar juist voordeel, je kunt nu sneller over de grond glijden en ben je dus sneller aan de andere kant van de keuken en je bent dan geen “saaie” toast als je eenmaal geroosterd bent 😉

Wat kunnen we dan ook zeggen over I Am Bread. Tja, het is en blijft lastig om echt een goed oordeel te geven. Want het kan zo frustrerend zijn, maar juist omdat het een game is die je niet serieus moet nemen maakt het dan ook wel weer grappig. En soms is het zo dat je juist alleen maar bezig gaat met zoveel dingen omgooien om zo een plak brood te worden vol met jam, cornflakes en nog meer.

Persoonlijk heb ik toch meer gelachen tijdens het spelen dan dat ik het frustrerend vond. Los van de eerste paar potjes, want de besturing is wel even wennen. Maar verder is dit een game die je even lekker wilt gaan spelen om even stoom af te blazen.

365Gaming Verdict: 7

Verdict7

Over de auteur

Retired Chief Editor & Press contact

Jack a.k.a. Jack Gotti is opgegroeid met de Commodore, heeft daarna langzaam zijn verslaving gevoed met de NES en Game Boy en zoals een echte junk het betaamt is hij ook op zoek gegaan naar het beste dat op de markt is. Vandaar de lange lijst met consoles (in willekeurige volgorde): SNES, Genesis, CD-i, Saturn, PlayStation, Dreamcast, N64, PlayStation 2, GameCube, Xbox 360, Nintendo DS, PlayStation 3, Wii, Wii U en een PlayStation Vita.