Je zou misschien hebben gedacht dat ze voor altijd verloren waren, maar de ziel van Theme Park en Rollercoaster Tycoon leeft voort in Frontier’s nieuwe, geweldige theme park simulator. En het is zo’n beetje alles wat we konden vragen van een modernere reboot van het theme park simulator genre.

planet-coaster-1Zodra je de wereld van Planet Coaster betreed word je begroet met Frontier Developments Mascotte die als een gek rondrent. Het past verbazend goed in de intro. Het geeft weer hoe gek en hectisch het kan worden in je theme park. Je kan bijna alles bouwen, als je het maar kan verzinnen. En terwijl je dat doet, vult je park met bezoekers, ieder hun eigen gedachten, voorkeuren en verwachtingen. Je kan als je wilt, zelfs zweinstein van de grond af opbouwen.

Wat mij meteen opviel was de grootte van alles. Je kan enorm veel dingen aanpassen, kiezen en bouwen. Het is bijna absurd. Het maken van je eigen achtbaan is bijna te makkelijk. Door het nieuwe systeem kan je ieder stukje van de baan aanpassen, draaien en in lengte aanpassen om die perfecte schroevendraaier te maken. Als je dit eindelijk af hebt, is er de simpele ‘auto complete’, geen irritatie meer omdat je baan niet past op het begin station. De game doet het voor je.

planet-coaster-2Ondanks dit alles is de interface van Planet Coaster nog niet het meest intuïtieve systeem. Nieuwe spelers kunnen makkelijk overrompeld raken door de vele opties die ze krijgen. Maar Planet Coaster helpt je wel hierbij. Je hebt geen haast en begint langzaam om zo door de parken en je opties te navigeren. Je leert langzaam om je door je park te navigeren wat je helemaal vol kan bouwen.

Hoewel het qua een economische simulator meer had kunnen zijn is Planet Coaster een geweldige sandbox theme park simulator, het kent zijn krachten en speelt er perfect op in. In alles wat ik heb gemaakt heb ik nooit het idee gehad: Nee dat kan niet. Je creativiteit kan net zo ver reiken als in Minecraft en Second Life. Deel van mijn plezier komt voort uit het kijken wat andere mensen doen met wat ik heb gemaakt, zeker met de Steam Workshop integratie. Als ik nu nog een theme park simulator als concurrentie moet uitbrengen zou ik zeker erg bezorgd zijn nu.

Review - Planet Coaster
Verdict9
+ Punten
  • Geweldig grote aanpassings vermogen
  • Super bouw en aanpassing tools
  • Geweldige line up aan attracties
- Punten
  • Soms is het besturing systeem lastig
  • Er zijn veel klassieke rides van de serie weg
  • Niet een enorm grote stap in managment
9Verdict