Het is alweer een aantal jaren geleden dat we South Park mochten redden van haar ondergang. Of je nu voor het verhaal speelde, of alles deed om de game op 100% te halen. Persoonlijk heb ik mij heel erg goed vermaakt met de game en zat dat ook als een klein kind voor de PlayStation te wachten tot dat de download van de game complete was. Eindelijk is het zo ver, nadat de game meerdere malen is uitgesteld, mocht ik aan de slag gaan met South Park: The Fractured But Whole! Wat zou er over zijn van South Park? Wat is er veranderd? Wie zitten er nog wel in de game? Wie niet? Wie zijn er juist bijgekomen? Allemaal vragen die door mijn hoofd spoken terwijl ik de eerste stappen zet in de game.

Welkom bij The Coon and Friends!

En net zoals bij de vorige game moet je natuurlijk wel eerst je personage ‘bouwen’. Met ander woorden; welk geslacht, kapsel, kleding en huidskleur kies je? Inderdaad, je huidskleur heeft ook een grote invloed op de game. Als blank persoon doorloop je de game een stuk makkelijker dan een donker persoon. Natuurlijk heb je ook nog een aantal tinten die daar tussen zitten, welke dan voor normaal/gevorderde staan qua moeilijkheids niveau. Een gewaagde move van de makers, maar de South Park fans hoor je hier niet over klagen. Ze weten nu eenmaal dat South Park niet bekend staat om haar politiek correctie houding.

Zo gezegd, zo gedaan. De karakter is inmiddels een echt South Park personage en het is aan ons om de eerste stappen te zetten in de game. Hierbij valt het ons op dat de game verder gaat waar deel 1 is gestopt. We zien ook nog steeds heel erg veel bekenden voorbij komen en de bewoners van de stad zijn ook nog steeds aanwezig (kleine wijzigingen daargelaten).

Superhelden in overvloed!

Natuurlijk is er inmiddels wel het één en ander veranderd, ging het in het vorige deel nog over Kingdom of Kupa Keep en de Elves, inmiddels hebben we te maken met The Coon & Friends die het opnemen tegen de Freedom Pals. Met andere woorden Eric Cartman en zijn vrienden tegen Kenny McCormick (Oh my God! They killed Kenny!) en zijn vrienden.

Leek het in deel 1 te gaan om een Lord of the Rings variant, deze keer lijkt het op DC Comics vs. Marvel te gaan. We zien namelijk dat er ook tal van verwijzingen zijn naar de DC Comics en Marvel series en films die we kennen van onder andere Netflix. Terwijl we genieten van de strijd die er zich voordoet is South Park is er ook nog een grote verhaal achter de twee groepen vrienden. Zonder te veel weg te geven over een groot gedeelte van het verhaal; het heeft veel raakvlakken met de film Heavy Metal, waar South Park een hommage aan heeft opgedragen. Deze episode staat dan ook met name bekend on haar “Cheesing”.

In de gevangenis vinden we alleen maar mensen met een donkere huidskleur

Terwijl we het verhaal langzaamaan aan het ontdekken zijn merken we dat er een aantal dingen zijn veranderd, zo zijn we bijvoorbeeld dat het combat syteem onder de loep is genomen. In dit deel hebben we dan ook een grip waar we ons op kunnen voortbewegen. Soms is de een vlak van 10×4 maar het kan ook groter zijn waarbij aan de grote van 20×4 vlakken moeten denken. Het is aan jou om een aantal stappen te zetten en daarna de aanval te kiezen die je denkt nodig te hebben. Daarna is het aan jou om te kiezen welke aanval je kiest. Dit is dan ook waar het denkwerk in komt zitten. Ga je namelijk voor een zware gerichte aanval op 1 tegenstander, kies voor een aanval op een hele groep waarbij je per persoon minder schade toebrengt.

Dan heb je ook nog eens de keuze om te kunnen kiezen tussen een aanval met zogenaamde Status Effects; Slowed, Chilled, Shocked, Burning, etc. Hierbij doe je tijdens je aanval damage op de tegenstander, maar het effect blijft ook nog een aantal beurten doorwerken waardoor je damage aanbrengt zonder dat je aan de beurt bent. Mocht je met meerdere personages voor verschillende effect aanvallen gaan, dan kun je daadwerkelijk veel damage doen en soms ervoor zorgen dat ze zelfs een beurt overslaan.

Transformers is er niks bij

Naast de aanvallen die je hebt kun je ook upgrades krijgen voor je persoonlijkheid. Dit zijn niet de standaard upgrades die je gedachte zult hebben en zonder te veel te verklappen is het zeker de moeite waard om ze goed na te lopen, de stats te bekijken en te gebruiken.

South Park: The Fractured But Whole is een game die niet voor een veilige middenweg kiest. Of je houd van deze game of je vind het helemaal niks. Persoonlijk vind ik het heerlijk. Het is vermakelijk, de humor is soms erg grof en hard (waar ik ook van geniet) en de thema’s zijn ver gezocht. Met andere woorden, het is een game waar ik mij heerlijk mee heb kunnen vermaken, en dat is waar een game voor is; entertainment. Hierbij voldoet de game niet alleen aan mijn verwachtingen, maar overtreft South Park: The Fractured But Whole deze ook regelmatig.

Review - South Park: The Fractured But Whole
South Park: The Fractured But Whole is de game waar ik naar uit heb gekeken. Ondanks dat de game meerdere malen is uitgesteld is het de game ten goede gekomen!
Verdict8.2
+ Punten
  • Fantasierijke superhelden
  • Nieuw combat systeem
  • South Park: The Stick of Truth meegeleverd
- Punten
  • Geen (couch) co-op
8.2Verdict