In een wereld waar de zee gestegen is naar ver boven het NAP zijn alleen de toppen van flatgebouwen nog boven de zeespiegel te zien. Begroeid met planten en bomen zijn deze groene gebouwen de enige plekken waar je zonder natte voeten kan schuilen.

Rustig vaar je met een bootje er doorheen, tussen de toppen van de enorme gebouwen. Voor je zwemt een walvis die water in een fontein opspuit. Achterin ligt je broertje, gewond en buiten bewustzijn. Je vind een veilig plekje en vanaf daar begin je avontuur.

Geen geschiet, alleen gemompel
Submerged is een nieuwe game van de developer Uppercut Games, welke eerder de game Epoch heeft gemaakt. Het spel is uitgekomen als deel van de Xbox Summer Spotlight. Hierin lanceert Xbox tijdens de zomer een boel Indie games, met Submerged als een van de eerste titels. Tevens is de game ook te vinden op Playstation 4 en Steam.

Het is een zogenaamde Combat-free Adventure: Een spel waarin geen geweld zit. Submerged maakt het nog een stukje meer bijzonder door geen gesproken tekst in de game te verwerken. Het hoofdpersonage brabbelt wel wat onverstaanbare woorden maar verder dan dat komt ze niet.

Submerged gebruikt in plaats van spraak plaatjes om uit te beelden wat er gebeurd is en doet dat op een erg leuke manier. De game telt zestig collectibles die het achtergrondverhaal vertellen van waarom de wereld onder water staat en wat er met de mensheid gebeurd is.

Tevens krijg je via dezelfde soort plaatjes meer inzicht over waarom onze hoofdrolspeler, Miku, op een bootje is aangekomen in de stad. Je speelt die plaatjes vrij door verder te komen in het spel en zo wordt geleidelijk aan duidelijk wat er gebeurd is met Miku en haar broertje.

Maar wat blijft er dan over, zonder actie?
Het spel-element van Submerged zit hem in het ontdekken van de stad en het klimmen en klauteren om spullen te verzamelen. Miku moet namelijk voor haar broertje zorgen die gewond is geraakt en heeft daar allerlei spullen voor nodig, zoals verband, medicijnen en voedsel.

Er zit geen haast in het spel, dus je kan je eigen tempo kiezen en rustig de stad verkennen in je bootje. Ondertussen kom je bijzondere locaties tegen en beesten die zich hebben aangepast aan een nieuwe wereld vol water. Zo wordt je vaak vergezeld door een aantal dolfijnen die maar al te graag met je mee zwemmen.

Om de spullen voor je broertje te verzamelen moet je vaak een stuk meer klauteren dan voor een simpele collectible en je bent zo een tijd bezig om een flinke wolkenkrabber te verkennen. Dit maakt het spel leuk en uitdagend maar toch zonder de angst om naar beneden te vallen of een monster tegen te komen.

Zeker leuk, wel een beetje kort.
Submerged vind ik een leuk spel, zeker omdat je een keertje niet schiet of vecht maar wel een wereld kan verkennen. De sfeer die ze neerzetten is goed gelukt en ik kreeg een beetje het gevoel van de film Waterworld, maar dan zonder al die schietende mensen erin.

Ook omdat je langzaam erachter komt wat er gebeurd is, zowel met de wereld als met jou en je broertje, is het een leuk spel om te blijven spelen. Wat ik dan wel jammer vind is dat ik in totaal maar een uur of 12 bezig ben geweest, inclusief het uitgebreid zoeken naar de collectibles. Als je puur het verhaal volgt ben je in een paar uur klaar en dat is, voor 20 euro, wel een beetje jammer.

Maar goed, het spel is wel erg leuk om te spelen, de manier van presenteren is goed gedaan en het gebrek aan gesproken tekst voegt juist wat toe aan de sfeer in de game. Het feit dat er niet in gevochten wordt en je je eigen speeltempo kan bepalen maakt het spel uitermate geschikt voor de jongere kinderen in het gezin.

Review - Submerged
Submerged is een goede indie titel is die je zeker een keer moet spelen. De korte duur met de hoge prijs zorgt er wel voor dat ik zou wachten tot ie een keer wat goedkoper is. Toch is het concept dusdanig uniek dat ik daar wel over te spreken ben.
Verdict8
+ Punten
  • Geweldloos plezier
  • Op een rustig tempo het verhaal ontdekken
  • Geen woorden of tekst
- Punten
  • Korte speelduur
8Verdict