Trials-Fusion

Trials, voor de mensen die de term niks zegt, dan hebben ze het waarschijnlijk ooit wel eens gezien maar weten ze het niet meer. Je ziet ze nog wel eens, mensen die met motoren, of met fietsen, over boomstammen springen en dan met je voorwiel landen op een betonblok om zo weer verder te gaan naar het volgende obstakel. En mocht je het niet van de motoren kennen, dan is de kans groot dat je het met fietsen hebt gezien, hierbij is het minder extreem, maar nog steeds een hele uitdaging om het goed voor elkaar te krijgen.

Zelf heb ik het in het verleden regelmatig voorbij zien komen op Eurosport en zie het dan ook als een ware kunst waarbij ik mijzelf onmogelijk dit in het echt zie doen. Des te meer ik zin heb in deze games. Persoonlijk merkte ik een stijgende lijn in de moeilijkheidsgraad, de vraag is of deze lijn zich doorzet of dat de game zich meer richt op een breder publiek. Een ding is zeker, deze game zal voor veel mensen een game zijn die het bloed onder je nagels vandaan haalt.

Trials Fusion

Trials Fusion is het derde deel voor de consoles. We begonnen met Trials HD, de game waarbij ik zelf instapte (en iedereen mocht weten dat ik de game op 100% had, inclusief DLC 😉 ), daarna gingen we door naar Trials Evolution, een game waar de moeilijkheidsgraad toch en klein stukje hoger lag en ik zelf op 1 track na niet eens alles heb kunnen uitrijden. En dan zijn we inmiddels bij deel drie aangekomen: Trials Fusion, en nu ook voor de next-gen beschikbaar. Zelf hebben we de game gespeeld op de PlayStation 4 en we moeten zeggen dat het een game is die a bang for a buck is. De game heeft wat je er van verwacht met als grootste voordeel dat het niet voor de prijs is van een retail game, maar vanaf 20 euro heb je de game al. Daarnaast heb je ook de Deluxe Edition voor 40 euro, hier zit de season pass bij, wat gelijk staat aan 6 DLC die er nog aan zitten te komen.

Zoals we in de voorgaande delen ook hebben gezien beginnen we onderaan. Met de kleinste motor en op de makkelijkste banen moet je de finish behalen. Eerst komt er een korte uitleg over hoe je moet rijden en daarna mag je losgaan om zoveel mogelijke platinum medailles te behalen. In eerste instantie zal je dat niet direct halen. Maar naarmate je verder in de game komt, des te meer je unlocked en hoe beter de motoren worden. Om op het hoogste niveau te komen moet je minimaal 110 medailles behalen, dat lijkt een boel, maar je kunt maximaal 212 medailles behalen, dus het is redelijk te doen.

Quad trials-fusion1

Het is een vermakelijke game waar je lekker alleen even voor kunt gaan zitten. Daarnaast is het zo dat de multiplayer zowel lokaal als online kan worden gespeeld, altijd leuk als je tegen vrienden gaat racen. Dit kun je offline met maximaal 4 personen doen, waarbij iedereen zijn eigen motor of quad kan kiezen. Daarnaast kun je ook nog eens samenstellen welke 6 tracks er worden gereden. 

En mocht je nu helemaal genoeg hebben van de tracks, omdat ze misschien te lastig zijn of juist te makkelijk, dan kun je ook nog zelf aan de slag gaan om je eigen werelden te creëren. Dit is toch wel een heel erg uitgebreide optie in de game. Mocht je in de voorgaande delen het doen met een wereld waarin jij de racelijn mocht bepalen en een aantal objecten mocht plaatsen, inmiddels word er een standaard level ingeladen waarna jij alles kunt veranderen. Het enige waar je nog wel toe tot verplicht word is een start- en een eindpunt. De rest kun je helemaal zelf invullen, je kunt gebouwen verwijderen, toevoegen, draaien, grond verhogen of verlagen, het camerapunt aanpassen, ect.

trials-fusion editor

Graag zou ik willen zeggen dat de mogelijkheden onbeperkt zijn, maar helaas is dit niet het geval. Alles wat je namelijk in de wereld plaats heeft een waarde. En de level die je maakt heeft een maximale waarde, heb je die bereikt, dan kun je helaas niks meer in de level plaatsen. Je zou dus echt keuzes moeten gaan maken op het eind. Maar voor een leuke track waar je een minuut of 3 over doet, daar heb je meer dan genoeg objecten voor in deze game. 

Over de online mogelijkheden kan er op dit moment nog weinig worden gezegd, de servers van Ubisoft zijn op dit moment nog een beetje instabiel. Meldingen van vrienden, die helaas je record hebben verbroken, werken wel. Maar de zogenaamde Pyrosqeuncing werkt op dit moment nog niet, daar krijgen we de melding dat deze binnenkort beschikbaar is en dat we moet wachten op de nanopore-sequentie upgrade. We moeten dus nog heel even geduldig zijn, maar met zulke namen verwachten we natuurlijk wel een flinke upgrade binnenkort.

trials_frontier

Trials Frontier

De game die op de consoles is uitgebracht heeft een klein broertje erbij die door het leven gaat als Trials Frontier. Deze game is gratis te downloaden vanuit de app store voor de iOS en Android. Hiermee kun je alvast aan de slag gaan met de tracks die je voorgeschoteld gaat krijgen in Fusion. De tracks zullen niet helemaal gelijk zijn aan elkaar, maar het meer om een beetje kennis te kunnen maken met de tracks die terugkomen op de consoles, maar dan een uitgebreide versie daarvan. 

Frontier is naast een leuke game voor je telefoon of je tablet ook een aanvulling voor de console game Trials Fusion. De games hebben meer raakvlakken dan dat je op het eerste gezicht zou zeggen. Sommige tracks hebben dezelfde naam en hebben ook gedeeltes die gelijk zijn aan elkaar. Nu is de baan in Fusion wel groter en langer, maar naast dit alles zit er meer verhaal in de mobile versie dan in de console versie. Een groot verschil met de console versie is dat je hier geen online opties hebt, maar dat je alleen maar races tegen de AI.

trials-frontier1

Verder krijg je bij Frontier te maken met een ‘verhaallijn’, iets wat er niet is in Fusion. Je moet namelijk voor bepaalde personen in de game onderdelen zoeken voor je motor om zo een upgrade te kunnen maken en kopen. Ook krijg je te maken met duels, waarbij je het opneemt tegen de AI die tegelijk tijd met jou op de baan rijd, het grote voordeel is dat het een ‘ghost’ is. Anders zou het wel heel erg lastig worden op een 2D baan. 

Als aanvulling op dit alles hebben ze ook aan beide games de UPlay gekoppeld. Dit lijkt op het eerste gezicht niet zo heel erg indrukwekkend, maar het leuke is dat er bepaalde items alleen kunnen worden unlocked als je zowel een gouden medaille hebt in Fusion als in Frontier. Iets waardoor je meer je best gaat doen en toch beide games blijft spelen.

Conclusie

De beide Trials games zijn weer zoals we kennen van de vorige delen. Veel stunten, veel geluk en veel frustratie. Een korte race kan zo wel uren duren voordat je hem hebt geperfectioneerd. En als beloning krijg je daarna nog een heleboel banen vol met frustratie voor terug. Maar de beloning is achteraf heel erg fijn.

De koppeling van de Uplay maakt het een leuke uitdaging voor iedereen die zich bezig houd met het unlocken van alles wat er in de game te vinden is. Naast het unlocken en kopen van nieuwe kleding, velgen en bodykits heeft Ubisoft de ‘ghost’ van je vrienden altijd aanstaan. Hierdoor krijg je een extra drive om je vrienden in te halen waardoor het als een erg uitdagende game kan worden beschouwd.

De game had een hoger cijfer kunnen krijgen, mocht het online gedeelte goed werken. Regelmatig krijgen we de melding dat de servers niet bereikbaar zijn en daardoor zijn diverse opties niet beschikbaar. Dat je geen online tracks kunt proberen vind ik dan nog niet eens het ergste van dit alles. Voor mij persoonlijk vind ik het juist leuk om te lezen dat een vriend een nieuwe record heeft gezet om zo deze weer in te halen. Daar zit voor mij juist de uitdaging in de game. Maar het cijfer is niet alleen gebaseerd op wat ik persoonlijk vind, aangezien ik een hele grote fan ben van deze game, maar ik zal het toch wat neutraler moeten bekijken.

Maar voor een game als deze, met dit voor de prijs van een standaard arcade game is deze game echt de moeite waard om eens uit te proberen.

365Gaming Verdict: 7

Verdict7