Met onze Cosplay interviews is toch voor velen een nieuwe wereld open gegaan hier op 365Gaming. Daar waar in het begin toch eerst door sommige met een schuin oog werd meegekeken krijgen de interviews steeds meer de volle aandacht…en niet alleen voor de foto’s…maar ook het verhaal erachter.

De Cosplay interviews waar ook echt de game helden aan bod kwamen hebben wel een extra speciaal plaatsje gekregen omdat deze een favoriete character uit een game ineens extra dimensie gaven. Die ontwikkeling zijn er erg blij mee, en juist dat geeft ons nu ook motivatie om de andere zaken rondom het “tot leven brengen van een game character” meer onder de loep te nemen.

Één interview op de site laat dit erg goed zien, dat van Rick Boer, omdat in dit interview naast de foto’s ook mooi film materiaal wordt gebruikt waarmee het tot leven komen extra wordt benadrukt. Anne-Fleur is één van de “kunstenaars” die de beleving van de Cosplay heeft weten vast te leggen op haar unieke manier.

En toen ik na de Elfia ook nog deze video zag wist ik het zeker, ik MOEST haar even spreken om meer te weten te komen over hoe en wat. En met name, dit moois wat ze maakte moest gewoon in de spotlight komen.

Hallo Anne-Fleur, bedankt voor je tijd! Weet dat je een erg drukke periode nu hebt, dus echt super dat je de tijd hebt vrij kunnen maken.

Hoi Monique, geen dank! Ik voel me zeer vereerd om wat meer over mijn werk hier te mogen vertellen!

Ik heb het tot nu toe alleen maar gehad over jou…maar het is G&J Productions, jij bent de helft van de onderneming. Vertel eens wat meer over de andere helft s.v.p. en hoe jullie begonnen zijn met jullie eigen bedrijfje.

Klopt, ik ben de ene helft wat samen mijn zusje Juliet G&J Productions maakt. We zijn begonnen met filmen op Tsunacon 2012 met een handcamera van school op onze eerste animeconventie in Nederland. We hadden het idee op gedaan toen we cosplay video’s op het internet voorbij zagen komen van “Acksonl”. We zochten op internet of we meer van zulke video’s konden vinden, en dat was niet zo. Zo zijn we begonnen met het filmen op een andere en eigen manier.

Onze eerste video werd best veel bekeken we stonden er zeker van te kijken. Toen kwamen andere conventies en heb ik na hard sparen mijn eigen camera in handen. Die ik nog steeds gebruik! Toen is het eigenlijk allemaal snel gegaan. We kregen veel bekijks en cosplayers begonnen ons te herkennen. Maar het belangrijkste is dat de cosplayers elke keer weer voor de camera willen komen. Daar hebben we onze beelden echt aan te danken!

G&J Productions

Onze eerste kennismaking met jouw werk was tijdens je stage bij Ubisoft. Kun je onze lezers iets meer vertellen hoe je deze droom stage plaats hebt weten te bemachtigen? De juiste contacten, heel veel geluk of een beetje van beiden? En heb je naast de Assassin’s Creed promo films nog meer daar gedaan?

Mijn stage bij Ubisoft Nederland is echt een stage waar ik naast alle geweldige en unieke stage plaatsen geluk mee heb gehad. Dat het een droom plekje is kan ik zeker beamen maar hoe ik er mee in aanraking kwam was via een vriendin uit mijn klas die er al stage liep. Zij heeft mij in contact gebracht met Ubisoft omdat ze met toeval een 2de stage plek voor een film stagiair hadden. Zo ben ik op gesprek geweest en kreeg ik snel al het goede bericht!

Naast de Assassin’s Creed promo filmpjes heb ik kleine en leuke projecten mogen maken en bedenken. Zo wel in Grafisch ontwerp als mijn eigen vak gebied! Maar het meest belangrijke is ondanks wat voor projecten ik heb mogen doen, dat ik mijn eigen stijl heb mogen toepassen in de video’s. De flow die ik van mijn vorige stages in Shanghai (China) heb mogen leren en hier heb toegepast en naar mijn eigen heb gedraaid is wat het bijzondere was aan deze stage.

MAKING-Propmaster

Het meest bizarre moment was toen een video die ik gemaakt had als snel bij de 5.000 views kwam! Ik ben zelf vrij nuchter en vond het allemaal wel tof en leuk. Het was Leon Winkler die zei: “Probeer al deze mensen maar eens in je woonkamer voor te stellen” ja toen wist ik al wel snel dat het een bijzonder was. Het leuke is dat ik die vergelijking nu nog steeds gebruik op al mijn gemaakte video’s!

Je bent momenteel nog met je opleiding bezig met binnenkort de presentatie van je documentaire “Velvet Art – Proud Story“ (waarbij we Rick & Dominique van RBF-Productions en Liza & Sophie van Team Paraluna Cosplay zien terugkomen uit eerdere interviews). Helaas kunnen wij niet bij de première zijn, maar voorafgaand, wat kun je onze lezers nu al vertellen?

Ik zal eerst de reden duidelijk maken waarom ik voor deze geweldige mensen heb gekozen en waarom ik het onderwerp “cosplay” gekozen heb.

Het gebeurd vaak dat cosplay in Nederland negatief tot nerderig en “geen leven” bekend staat. Dat beeld probeer ik te veranderen, zo zie je in de eerste minuten een duidelijke uitleg voor die mensen. Doorlopend komen de cosplayers aan het woord wat het voor hun inhoud en betekend.

Foto: Jeroen Weimar

Foto: Jeroen Weimar

De reden waarom ik voor deze geweldige cosplayers heb gekozen is omdat zij een verhaal hebben. Natuurlijk heeft elke cosplayer dat, maar deze mensen hebben net iets meer eelt op hun werk. Van negatieve reacties wat echt compleet nergens opslaat tot uitbundige fans die de kleren van je lijf kunnen scheuren. Al met al de up’s en down’s.

Ik hoop dat het mensen een ander beeld geeft en dat de cosplayers er met trots naar kunnen kijken en de beginnende cosplayer weer met plezier achter de naaimachine gaan zitten.

(edit: na het interview is de launch geweest en de complete documentaire is nu te bekijken)

Na Velvet Art, wat een mooi inzicht geeft in het werk achter de schermen, zijn er ook plannen om bv een echt fan-film te maken?

Fan-films, ja zeker! Ik zou heel graag met gepassioneerde en creatieve mensen willen samenwerken aan een perfecte Fan-film! Ik heb genoeg ideeën die ik zou veel willen waarmaken zo wel in het cosplay wereldje als daar buiten om!!!

Nu doe je nog alles voor G&J Productions naast je studie en stage, ben je daar straks mee klaar of staat de volgende studie al weer klaar? En wat heb je dan allemaal al achter de rug qua opleidingen?

Ik ben sinds kort afgestudeerd van het Grafisch Lyceum Rotterdam Audiovisuele opleiding. Waar ik als eerste niet aan dacht, ik wou namelijk heel erg graag tekenen. En dan voornamelijk echte game-karakters ontwerpen. Later bleek dat ik daar niet de aanleg voor had en heb ik mijn hobby’s omgedraaid. Wat uiteindelijk veel leuker was vond ik dan alleen maar tekenen.

Warrior_China-1van de tekeningen

Nu ik afgestudeerd ben kijk ik naar alle mogelijk heden die er zijn. Een studie zou het meest voor de hand liggen maar de weide wereld trekt mij ook! Ik vind mijzelf breed georiënteerd en wil veel nieuwe dingen proberen waar dan ook.

G&J Productions blijft gewoon nog bestaan, natuurlijk ga ik langzaam wel werk scheiden wat ik zelf portfolio waardig en waar ik mijn naam aan wil hangen.

Dat zal ander werk zijn dan alleen cosplay want G&J is samen en blijft samen.

Je hebt ook enige tijd in Shanghai gewoond, dat was ook voor studie/stage? Wat heb je daar allemaal gedaan? Ik heb natuurlijk de COMICUP12 filmpjes gezien, maar wat nog meer? 🙂

Klopt, ik heb 7 maanden lang in Shanghai gewoond en dat was onderdeel van mijn stage. Daarnaast heb ik gereisd naar Beijing, Xian en al 2x naar Hong Kong.

Een tijd die ik nooit zal vergeten, je moet alles behalve elke dag naar je stage plek zelf voor je eten zorgen, je was doen de weg vinden etc en dat terwijl ik geen woord chinees sprak toen ik daar heen ging. Het was veel handen en voeten werk maar dat was een geweldig avontuur. Mijn stage plekken waren beiden heel divers de eerste maanden heb ik in een bedrijf gewerkt wat op kunst was gericht. Helaas hadden zij daar niet genoeg te doen waardoor ik naar een 2de stage plek heb gesolliciteerd dat werd een geweldig bedrijf wat voor een 5 sterren restaurant samen werkte. Echt totaal anders, maar een geweldige keus! 

Anne-Fleur3

In Shanghai heb ik “de” Animeconventie mee gemaakt! Echt wauw, vaak zie je in Japan al veel mensen maar op COMICUP kan er ook wat van. In 2 dagen meer dan 50.000 mensen over de vloer van 2 etages. Een happening de straat staat vol cosplayers en bezoekers. Het was een eer dat ik V.I.P. tickets mocht ontvangen en netjes begeleid werd.

Anne-Fleur

Alles had te maken dat mijn werk van eerder het jaar bij andere conventies al was opgevallen. COMICUP is de grootste die ik heb mogen mee maken maar niet de enige. Ik ben begonnen bij conventies waar 10.000 mensen kwamen en soms wat minder. Zo heb ik hele goede herinneringen aan mijn laatste conventie die ik heb mogen filmen.

De eerder genoemde Elfia video maar ook die bij de Tsunacon hebben beiden een mooie stop-motion techniek die ik persoonlijk erg kan waarderen. Dit past ook erg goed bij jouw stijl van filmen wat ik tot nu toe heb gezien. Heb je hiermee je persoonlijke handtekening gevonden op je werk?

Het is best wel bijzonder dat mensen om mij heen eerder een “handtekening” in mijn werk vinden dan mij zelf. Mijn beste vriendin zij dat ook al enige tijd geleden. Zij kon van ver af al zien of de video door mij gefilmd/ge-edit was, maar ook dat het een kleur en techniek bevat. En gek genoeg hoor ik dit steeds vaker om mij heen.

Ik denk zelf dat ik inderdaad een stijl hanteer, maar absoluut niet met opzet of met voorbedachte raden. Sterker nog in al mijn vrije video’s wil ik het liefst minimaal geïnformeerd zijn van de locaties en of verwachtingen. Met de muziek en de beelden wil ik dat de kijker mee gesleurd woord in de beelden die ik maak.

Mr-76-

Het is natuurlijk moeilijk om nu al een favoriet te noemen van je werk so far, want alles heeft zijn eigen charmes en iedereen met wie je werkt is uniek…maar is er een shoot die je is bijgebleven om een speciale reden? En zo ja waarom?

Oeh, ja dat is inderdaad wel moeilijk. Elke video die ik nieuw maak is een pareltje en blijft dat hoe oud de video ook is. En iedereen met wie ik gewerkt heb is bijzonder en blijft mij bij.

Naast al mijn werk die ik bij Ubisoft het mogen maken is “Behind the Costume” een grote favoriet. Daar heb ik mogen laten zien dat ik een groei heb mogen maken in de manier van filmen die ik gebruik.

Maar een echte favoriet is mijn video van “GAO” een Chinese kunstenaar waarvan ik zelf nog steeds niet begrijp wat hij precies maakte maar de video is een van mijn eerste vrije video’s die ik heb mogen maken in een buitenlands bedrijf. En daar kan je nu ik zo terug denk al het begin van mijn handtekening werk in terug zien.

Wat staat er op het wenslijstje nu als eerste naast de cons? En waar zie je jezelf over 5 jaar?

Mijn wenslijstje is op het moment klein, ik hoop dat ik mag bezig blijven met mijn film werk en dat is eigenlijk wat er meteen boven aan staat.

Daar onder volgen leuke en gekke dingen zoals een Chinese documentaire maken wat ik al heel lang wil. Reis docu in Azië en steden in Europa mooi in beeld brengen. Maar een leuke vaste baan maakt mij ook al heel erg blij.

Hahaha best veel hè! Ik ben gewoon nog heel jong en waar ik mij zelf over 5 jaar zie… geen idee maar 1 ding weet ik wel zeker, je zal me vinden met een camera in mijn handen waar dan ook.

Anne-Fleur2

Anne-Fleur, bedankt voor je tijd nu, ik laat je nu weer lekker genieten van je welverdiende extase van Velvet Art.

Absoluut geen dank Monique, nogmaals het is een hele eer om gevraagd te zijn!

En weer een interview waar we erg blij mee en trots op zijn! We zullen zeker het werk van Anne-Fleur in de gaten houden en verheugen ons op haar volgende film. Hou de site vooral in de gaten voor het volgende interview wat wij hadden met Cynthia van Merdahn Photography.