Soms vraag ik me af of het echt aan mij ligt of dat andere gamers er ook wel eens last van hebben. Je hoort dat er een nieuwe game op de markt komt die je meteen aanspreekt, je bekijkt de teaser of trailer een stuk of 10 keer omdat je er maar geen genoeg van krijgt of om te kijken of je steeds iets nieuws ontdekt dat je de eerste keren over het hoofd hebt gezien. Je voelt de kippenvel op je armen staan en de haren in je nek staan omhoog. Oh wat wil je het spel NU spelen maar er is nog niet eens een release datum bekend gemaakt. Geduld, geduld….

Je probeert het te vergeten in zekere zin want hoe graag je het spel ook wilt spelen, het is gewoon nog niet verkrijgbaar. Je focust je op de spellen die je wel in je bezit hebt en denkt bij jezelf “De dag komt vanzelf dat je het spel gaat spelen”.

Controller-Love

Een paar weken of soms maanden gaan er voorbij en dan zie je dat er ineens ergens weer een artikel opduikt van de titel. Je leest het en hoopt op nieuwe informatie of nog beter, een releasedatum! Maar nee, er is wat vaags geschreven waar je eigenlijk niet veel mee kunt. En de ergste artikelen zijn nog wel degene waar bij staat dat het hier om een gerucht gaat. Soms hoop je dat het gerucht waar is en soms hoop je dat het daadwerkelijk een gerucht is. Ik heb dit soort gevoelens nog wel eens bij spellen die aangekondigd worden. Oke, bij titels als een Assassin’s Creed, Far Cry of Tomb Raider weet ik dat ik niet hoef te twijfelen en weet ik dat er een dijk van een spel op de markt komt. Maar toch, de spanning blijft aanwezig bij titels die nieuw zijn en waarvan je hoopt dat dit een spel is waar je  helemaal in op kunt gaan.

En inmiddels, na maanden verder komt daar dan de release datum, iets dat standaard meteen in mijn agenda genoteerd word, iets om naar uit te kijken, iets om rekening mee te houden om misschien zelfs een dag vrij te nemen van werk om eens een dag je helemaal te focussen en kilometers te maken met het spel. Ja, zo ver kan het bij mij soms gaan. En dan, dan is het zover, de releasedatum komt dichterbij, het is gewoon bijna zover. En stiekum hoop je dat er ergens een embargo word verbroken en dat het spel voor de release datum over de toonbank gaat. Wat? Ik heb wel eens bij spellen gehad dat ik de plaatselijke gameboer dagen van tevoren ging bellen om te vragen of het spel al binnen is. Of de bezorger de spellen al heeft afgeleverd. Vaak kreeg ik te horen dat het spel inderdaad binnen is maar nog niet verkocht mocht worden. “Tsja, we hebben ons aan de release datum te houden”.

angry_gamer

En dat begrijp ik ook wel, als een gamewinkel immers zijn spel voor release datum gaat verkopen kan het zijn dat ze een boete ontvangen of dat de uitgever de desbetreffende winkel de volgende keer een grote game lekker laat het spel binnen krijgt, of misschien wel een dag na de release datum. Dat kan voor een winkel een grote strop zijn natuurlijk. Een boete is nooit gewenst maar klanten die het spel ergens anders gaan halen waar ze wel op de dag van release kunnen spelen is dan niet vreemd.

Hoe dan ook, ik heb zelfs wel eens bij een spel gehad dat ik mee ging zoeken op internet of het spel niet bij een ander wel al verkocht werd. Want als een ander het embargo wel verbreekt dan gaan meestal de andere game winkels ook los en begint de verkoop. En het is me ook nog wel eens gelukt ook om via een forum bij iemand te vragen om het spel met kassabon (als bewijs) op de foto te zetten en te plaatsen. Het heeft die keer dan ook geholpen. De foto ging naar het hoofdkantoor om beoordeeld te worden en daarna kwam het groene licht.

En dan was het wachten op het desbetreffende sms-je op je telefoon dat het spel voor je klaar ligt en opgehaald kan worden. En daar gaat je hartslag best sneller van kloppen als gamer, zeker als je er al zo lang op gewacht hebt. Voor de niet gamers onders ons: sommige games worden een jaar voor release bekend gemaakt en word de gamer gek gemaakt met een goed uitziende teaser-trailer. Het woord teaser zegt genoeg lijkt me in deze! Maar dan het volgende probleem. Ik werk niet echt in de buurt van van woonplaats, ik moet er een uur voor rijden om er te komen en als je werkdag dan tot 17:00 uur duurt, dan ga je dat net niet redden voor sluitingstijd. Eerder naar huis lukt ook niet altijd omdat het druk is en een dag later het spel ophalen? Ben je gek ofzo! Ik keek hier al een jaar naar uit, die ene dag kan er echt niet bij.

game collection

Gelukkig heb ik thuis een achterban zitten, bestaand uit mijn lieftallige vrouw en dochter van 6 die begrip hebben voor vader’s (lichtelijke) verslaving en springen altijd vol liefde op de fiets om het desbetreffende spel op te halen. Ik krijg dan ook vaak bij ontvangst van het spel mijn eigen persoonlijke teaser per whatsapp toegestuurd. Ik heb het afgelopen jaar besloten om deze foto’s te bewaren en dan over een jaar of 10 er een compilatie van te maken. Leuk om te zien welke games ik toen allemaal gespeeld heb en naar uit keek en aan de andere kant is het leuk om mijn eigen dochter ouder te zien worden op de foto’s. Hopelijk vind ze het later zelf ook nog leuk en ziet ze het niet zo dat haar vader haar als game-ophaal-slaafje heeft gebruikt. Hahahaha.

Soms pakt het hele gedoe ook wel eens anders uit dan dat ik gehoopt had. Soms kijk ik wel eens zo uit naar een spel dat achteraf zo bagger slecht is dat ik mezelf wel voor de kop kan slaan dat ik me hier zo over heb opgewonden en dat ik me niet kan voorstellen dat ik hier zo naar uitgekeken heb. Ik probeer mezelf dan te beloven om het de volgende keer niet zover te laten komen. Of me dat ook lukt? Hahaha nee! Maar goed, wat ik me wel afvraag… Ben ik de enige? Moet ik me zorgen maken?  Ik hoop het toch ergens van niet en zie het zelf als gezonde spanning. Wat zijn jullie ervaringen?

(hieronder wat ’teaser’ foto’s die ik ontvangen heb in het verleden)