Halo Spartan AssaultWelcome Spartan to the UNSC Tactical Simulator. You will be using the TACSIM to prove yourself in various combat scenarios. Your evaluation begins now.

Althans, zo’n intro zou ik verwachten als achtergrond van deze game. Je speelt in Spartan Assault zowel Commander Sarah Palmer als Spartan Davis. De game wordt gepresenteerd als een simulation training aan boord van de UNSC Infinity. (Voor alle Playstation gamers: bekende dingen uit het Halo universum).

Wat dat praktisch voor ons betekent is dat we op onze consoles en handhelds een verrassend leuke top down shooter te pakken hebben die lekker wegspeelt! Al heb je geen Halo voorliefde!

Tank Beats Everything!

Spartan Assault is een top down game waarbij je je wapen richt met je rechter stick en loopt met de linker. De rest van je knoppen zijn bedoeld voor andere acties maar werken behoorlijk simpel.

In de 30 missies (6 Campaigns) ren je schietend rond en vervul je redelijk simpele objectives, zoals verdedig een locatie of vernietig een x aantal Tanks, in leuke diverse omgevingen. Je kan gebruik maken van turrets die op het slachtveld staan en vaak is er wel een voertuig die je kan jatten.

Zeker de missies waar je start in een UNSC Tank zijn erg leuk om te doen. Als een koning knal je alles stuk wat je tegenkomt en menig vijand ontploft nog voor ze je gezien hebben!

High scores & Gold medals

Terwijl je aan het spelen bent krijg je punten per kill en voor multikills en speciale kills krijg je nog een heleboel meer punten. En per level kan je een medailles halen gebaseerd op de hoeveelheid punten. Je score is te boosten door skulls aan te zetten, net zoals in de eerdere Halo titels, of door boosts te kopen.

Je Gold medals leveren je uiteindelijk een aantal achievements op, maar het geeft je meteen ook een goede reden om de levels een aantal keer te replayen om alles eruit te halen. Tevens zijn er ook een aantal level specifieke achievements te halen, zoals we die kennen uit de andere Halo titels.

Cross Platform done well!

Er zijn nu al een aantal games uitgekomen die je op meerdere platformen kan spelen. Bij Battlefield kan je je statistieken meenemen naar de One, en sommige games hebben helemaal geen cross platform ondersteuning.

Halo: Spartan Assault doet het daarentegen wel netjes! Je savegame wordt in de cloud opgeslagen en daarmee zijn je statistieken en spelvoortgang beschikbaar op zowel de Xbox One, Xbox 360, Windows 8 en Windows Phone machines die je in huis hebt. Tevens is het makkelijk om je achievements te halen omdat als je ze op een platform haalt, ze makkelijk op de andere te halen zijn.

Ook krijg je korting op de versies als je eenmaal een versie hebt aangekocht. Hoe dat precies werkt weet ik niet, ik kreeg zelf een mailtje over de Windows 8 versie en een kortingsberichtje op de Xbox One. De korting was daarentegen best flink, van 10 euro naar 2 voor de One, en ik betaalde maar een Euro op mijn tablet.

In de Xbox versies zitten tevens een aantal Co-Op missies om met een vriend (of een andere random nerd) online te spelen. Ze hebben deze missies leuk aangepakt en je hebt elkaar frequent nodig om goed door de missies heen te komen.

Een echte Halo titel!

In eerste instantie dacht ik dat dit een goedkope top down shooter zou worden maar de game heeft me behoorlijk verrast. De sfeer die wordt neergezet is een authentieke Halo game, ze hebben voldoende aandacht besteed aan de stemmen en verhaallijn en ook de subdoelen tijdens je missies zijn van een typische Halo stijl.

Ok, Halo hoor je te spelen als Spartan die de boel moet redden en een kleine top down game kan nooit zo cinematisch zijn als op een console (zoals de race boven lava naar je schip in Halo 3). Maar toch, ik vind dat ze met de mogelijkheden die een top down game kan bieden ze een pakkende en leuke game hebben gemaakt.

Eindconclusie

Halo: Spartan Assault is een game die zowel uitdagend als onderuit op de bank te spelen is, met een goed verhaal en leuke vlotte graphics. De achievements zijn, zeker als je met een controller speelt, erg goed te doen en je hoeft weinig te grinden om alles te halen. Toch bied de game je uren speelplezier.

Mijn mening is daarom dat het een vermakelijke game is, die je relaxxed wegspeelt en momenten kent dat je je controller niet wil wegleggen. Tevens heb ik geen enkele bug weten te ontdekken wat in mijn ogen een extra puntje waard is! Het cross platform principe is tevens netjes uitgewerkt en de game speelt op alle platformen lekker weg! Zoek je dus een leuke top down shooter, of wil je nog een Halo titel erbij, dan zeg ik over deze titel kopen!

365Gaming Verdict: 8
Verdict8