Japan, geliefd door de één, gehaat door de ander. Maar hoe je ook went of keert…niemand kan om de Japanse cultuur en producten heen. Het zit verweven in ons dagelijkse leven vanwege de auto waar we in rijden, de sushi die we eten, de TV waar we naar kijken, de Anime’s die we volgen, de games die we spelen…de consoles waar we mee gamen….en ga maar door…

Vanuit de passie voor alles wat met Japan te maken, bijna obsessie te noemen, was Joyce in september 2012 met de website/blog The Sushi Times begonnen. De site is ontzettend gegroeid en na een jaar alles alleen te hebben gedaan heeft zij zelfs een heus team van andere enthousiastelingen om zich heen verzameld die allemaal net zo gemotiveerd zijn als haar om de tofste en beste Japan Cultuur blog van Nederland te maken.

SushiTimes5

Hallo Joyce, leuk dat we even samen kunnen babbelen over al het moois dat je met ons wilt delen over Japan! Je zegt zelf zo grappig in je introductie op de site dat je het jouw omgeving niet aan wilde doen om wéér uitgebreid te gaan vertellen over hoe leuk en geweldig je Japan vindt en hoe tof het allemaal is. Ben je echt zoveel met Japan bezig in het dagelijkse leven?

Best wel ja. Voor ik de blog had was ik al veel met Japan bezig en na er ook zelf te zijn geweest had ik nog wel eens de gewoonte om er gigantisch over door te ratelen als de gelegenheid zich voor deed. Nu ik de blog heb is het helemaal “erg” geworden en ben ik vrijwel de gehele dag wel op de één of andere manier met Japan bezig.

Cultuur, Eten & Drinken, Lifestyle, Entertainment, Anime & Manga, Cosplay en zelfs Game Reviews…de site is behoorlijk uitgebreid. Is dit gegroeid in de loop der jaren of had je deze categorieën al zo vanaf het begin voor ogen?

In het begin had ik eigenlijk alleen maar 4 categorieën:  Cultuur, Eten & Drinken, Anime & Manga en Cosplay. Maar naar mate er meer lezers en schrijvers bij kwamen groeiden deze eigenlijk automatisch uit en ontstonden er nieuwe categorieën.

SushiTimes2Fijn te zien dat jullie als team elkaar zo aanvullen. Ik weet uit eigen ervaring dat het soms wel erg lastig is om deels de teugels uit handen te geven bij een “kindje”. Vanaf wanneer begon je te merken dat het gewoon teveel was om alleen de site te runnen?

Haha ja het was (en is) soms verschrikkelijk moeilijk om het uit handen te geven maar gelukkig gaat dat ondertussen al iets makkelijker. Op het moment dat ik een fulltime baan kreeg was het eigenlijk al meteen duidelijk dat er iemand bij moest komen simpelweg omdat ik zelf niet altijd tijd meer had. Ook bleven er gewoon teveel leuke onderwerpen liggen omdat ik het niet allemaal in me eentje kon doen. Gelukkig had ik al snel een paar enthousiastelingen gevonden die me hierbij graag wilden helpen.

Je bent zelf in Japan geweest, is dit ook een must om meegemaakt te hebben voordat je een site als deze kunt runnen?

Of het echt een must is weet ik niet maar het helpt zeker weten wel! Ik heb 5 weken in Fukuoka “gewoond” in een appartement tussen de “gewone” Japanners. Ik deed boodschappen in hun supermarkten, deed m’n best om de Japanse instructies op m’n rijstkoker te snappen en reed mee tijdens de ochtendspits in de metro en ga zo maar door! Op die manier leer je het land op een hele andere manier kennen dan wanneer je er alleen over leest of wanneer je bijvoorbeeld alleen de toerist uithangt (wat overigens ook super leuk is).

SushiTimes6Iedereen die een blik werpt op de site moet één ding direct erkennen, de site ziet er fantastisch uit qua design en nodigt uit om direct te gaan lezen en browsen. Ben je zelf ook programmeur of vormgever?

Dankje! Ik zou willen dat ik een vormgever of programmeur was haha! Ik heb wat basiskennis van html en dat soort dingen maar veel verder gaat het niet. Het is gewoon een kwestie van heel veel googlen en tutorials lezen en kijken en maar een beetje aanrommelen tot je uiteindelijk iets hebt waar je tevreden mee bent.

Ja, het is voor een Japan-junkie als jij natuurlijk niet mogelijk om 1 specifiek “product” van Japanse afkomst te noemen als favoriet….maar ik vraag het toch J

Echt maar eentje? Hmm….Tellen vending machines als product? Misschien niet de meest voor de hand liggende keuze maar het is voor mij zo’n kenmerkend Japans iets dat het toch wel een soort symbool is geworden. Het is daar zo in de cultuur verworven dat het in Japan de normaalste zaak ter wereld is maar nergens ter wereld vind je zoveel vending machines en zijn er zoveel verschillende soorten.

SushiTimesEr zijn inmiddels genoeg Cons & Events die Japan (en Azië) centraal hebben staan. Gaan jullie naar elk event in Nederland? En buiten Nederland?

Zelf probeer ik naar elk event in Nederland te gaan maar dat lukt jammer genoeg niet altijd. Zo zal ik dit jaar Animecon moeten missen omdat ik dan in Tokyo zit, echt een luxe probleem! Het bezoeken van een aantal buitenlandse cons staat voor dit jaar wel op de agenda maar moet nog even kijken hoe ik het allemaal ga regelen.

Qua import kunnen we inmiddels best wel veel in Nederland krijgen, maar wat mis je echt dat niet te krijgen is hier?

Het echte verkrijgen van dingen is voor mij niet echt een probleem.  Ik ben groot fan van ebay en dat soort sites dus echt iets “missen” hoef ik niet. Maar ik denk dat vooral de wat jongeren onder ons het lastig vinden dat overal betaald moet worden met bijvoorbeeld paypal of creditcard. Ik zou dan ook graag wat meer fysieke plekken zien waar je Japanse spulletjes kunt kopen. En dan heb ik het niet over een toko, maar meer winkels zoals Roppongi en Animere.

Cosplay & Gamen, voor de 365Gaming achterban de grootste links die wij hebben met Japan…want ohhh, wat komen er mooie games uit Japan. Games die ook een grote achterban hebben onder de Cosplayers. Wat zijn jouw favoriete Japanse games en Cosplays?

Pokémon is he-le-maal mijn ding. Pokémon is waar mijn hele liefde voor Japan en gaming mee begonnen is en ik speel de spellen dan ook altijd nog met super veel plezier. Andere favoriete Japanse games zijn o.a. Dynasty Warriors 7, Ni no Kuni, de Atelier (Ayesha/Totori/Meruru etc.) games en Lollipop Chainsaw.

Voor cosplays vind ik het moeilijk om echt een favoriet te kunnen kiezen…. Zelf vind ik Pokemon Gijinka’s (vermenselijkte Pokémon) altijd erg leuk omdat ze wat vrijer zijn om te maken en er dus van één Pokémon tig verschillende varianten te zien zijn. Daarnaast vind ik het ook altijd fantastisch als mensen zich helemaal uitleven met enorme armors en wapens.

SushiTimes4

Arcanine Pokémon Gijinka’s

Zoals ik Jacky ook vroeg tijdens mijn interview met hem, het verschil met de acceptatie qua Cosplay in het dagelijkse leven in Japan ten opzichte van hier in Nederland is erg groot. Ook bij jullie op de site komen we de foto’s tegen van de Japanse jongeren die gewoon in het dagelijkse leven in Cosplay outfit rondlopen. Mis je dat in Nederland of vind jet juist dat dit bij Japan hoort….en daar hoort te blijven?

Eigenlijk is het in Japan ook niet zo “normaal” om te cosplayen. Ook daar blijft het beperkt tot de fanbase van anime, manga en games. Maar de Japanse straatmode is bijvoorbeeld een stuk extremer waardoor mensen wel iets meer gewend zijn aan niet alledaagse outfits. Daarnaast is de hele fanbase in z’n geheel natuurlijk gewoon een stuk groter waardoor je het vaker tegenkomt.

Hier in Nederland mis ik vooral het gebrek aan begrip. “Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg” overheerst vooral bij de meeste mensen. Ook snap ik niet helemaal dat carnaval wel als “normaal” bestempeld wordt maar een dagje in een cosplay rondlopen vinden een hoop mensen dan weer vreemd. Op zich wel enigszins logisch want de meeste mensen kennen het gewoon niet. Maar dat vind ik erg jammer en mag van mij zeker wel veranderen.

Wat zijn je toekomstplannen voor The Sushi Times? Verdere uitbreidingen over Japan of juist een spin-of naar een ander land? Of is het zo nu helemaal zoals je voor ogen had?

Een spin off naar een ander land zal het zeker niet gaan worden. Ik schrijf echt vanuit passie en enthousiasme en dat heb ik met geen ander land zo sterk als met Japan. Het lijkt me wel ontzettend tof om in de toekomst internationaal te gaan en The Sushi Times in zowel Engels als Nederlands te schrijven. Maar voor nu richten ik en de andere schrijvers ons er gewoon op om zoveel mogelijk toffe en interessante artikelen voor jullie online te zetten.

SushiTimes3

Joyce, super bedankt voor het leuke gesprek en we verheugen ons op al het moois dat jullie nog gaan delen! Tot op een volgende Con!