Hij stond al een tijdje op ons “To Do” lijstje maar het kwam er maar niet van. En daarom maakte ik vandaag mijn agenda even flink leeg en ging lekker aan de slag met de laatste speelbare demo van Deliver us the Moon.

Ondanks dat het even duurde voordat ik hiermee aan de slag ging is dit wel een titel die ik nauwlettend in de gaten houd. Niet alleen omdat ik liefhebber ben van space exploration games, of van indie games in het algemeen. Nee, zelfs niet alleen omdat het door KeokeN Interactive ontwikkelde spel van eigen bodem is. Puur omdat de titel me in het geheel erg aanspreekt en ik het daarom ook tijdens de Kickstart campagne heb gesteund.

Ik neem jullie mee naar de nabije toekomst. Wereld leiders hebben gefaald in hun project om de schaarsheid van grond stoffen aan te vullen doormiddel van het verkrijgen van resources op de maan. Nu is het aan ons om terug te keren naar de verlaten ruimte en maan basis om de boel te redden. En misschien nog een geheim hier en daar te ontdekken.

Dit concept klinkt bekend. We zagen dit ook al terug in de laatste Anno game. En dat is ook niet zo raar aangezien grote schrijvers hier in het verleden al boeken over schreven. En het is dan ook duidelijk dat de inspiratie hier is ontstaan.

We beginnen ons spel vrij eenvoudig. We moeten onze capsule waarin we naar het ruimte station zijn gevlogen aan koppelen. In een rauw zwart/wit scherm is het aan ons de taak dit precies juist te doen. Eenmaal aangekoppeld kunnen we het ruimte station betreden. Maar wat is er hier in hemelsnaam gebeurd. Isolatie en claustrofobie slaan op onze strot. Het compleet verlaten station ligt er doods verlaten en flink gehavend bij.

Het station is onder verdeeld in vier sectoren die wij van stroom moeten voorzien. Er is weinig interactie mogelijk en we worden volledig in het duister gelaten. Geen handje die ons hier vast houd in deze doolhof om ons in de juiste richting te wijzen. En dat is een goed ding. Vlak voor we de laatste sector opstarten worden we nog even verwend met een schrik momentje. Maar dan is toch het moment daar. We stappen in een space elivator om af te reizen naar het maan opervlak.

Eenmaal daar aangekomen in een soort van hoofdbasis mogen we weer verder puzzelen en verdwalen om op zoek te gaan naar….. Ja zeg het maar. Zoals ik al zei worden we niet aan onze hand mee genomen. Na een tijdje rond snuffelen vinden we dan toch iets van een multi tool. Hiermee kunnen we doormiddel van stroom stoten deuren openen.

Uiteindelijk zullen we daadwerkelijk onze eerste stap zetten op de maan waar ons een hoop verkenning en geheimen opwachten. Tot zover mochten wij het spelen. Maar het gaf al wel een hele goede indruk.

Nou is deze Demo natuurlijk een weerspiegeling van de game in een hele vroege status. En dan is het ook lastig om te bepalen wat het spel ons gaat bieden. Wat mij hierin in ieder geval opviel is dat we echt weer mogen nadenken in plaats van dat alles word voorgekauwd. Ook de sfeer voelt perfect aan. Dit word versterkt door mooie graphics en toffe geluiden.

Toch waren er nog wel wat aandacht punten. Zo was het maar lastig om de camera van first naar third person te veranderen. Ook waren er nog wel wat kleine momentjes waar de frame rate flink instortte. Ook liep ik soms tegen wat bugs op waardoor ik opnieuw moest beginnen.

Maar dit mag aangezien dit nog maar de demo was. Al met al ben ik nog steeds flink enthousiast en kan ik niet wachten tot we dan daadwerkelijk met de game aan de slag kunnen.