Vroeger heeft iedereen wel eens oorlogje gespeeld met je vriendjes op straat of met je ouders door middel van bordspellen. Ryse: Son of Rome neemt je mee in het leven van de centurion Marius Titus als hij een van de leiders wordt in het Romeinse legioen. Dit weekend heb ik een preview mogen spelen van deze game.

Ryse: Son of Rome is ontworpen door Crytek Frankfurt en wordt uitgebracht door Microsoft Studios, Crytek en Deep Silver. In November 2013 werd het spel gelanceerd op de Xbox One en 10 oktober zal de game gelanceerd worden voor de PC-gamers. De eerste keer dat het spel ter sprake kwam was tijdens de E3 in 2010, waar het spel een andere codenaam had, namelijk Kingdoms. Het zou in eerste instantie een Xbox only game worden maar voila hier is hij toch voor de PC.

Ryse: Son of Rome is een hack & slash game waarin je Marius volgt van jongs af aan als hij groeit in de ranken in het Romeinse legioen. In de preview zijn er momenteel maar twee levels speelbaar en dat is de tutorial die zich afspeelt ergens in het midden van het verhaal, Marius moet tijdens dit hoofdstuk Rome verdedigen tegen een aanval van barbaren en het andere hoofdstuk speelt zich af in een periode waarin Marius de leiders van de barbaren gevangen moet nemen.

In eerste instantie heb ik geprobeerd om het spel met toetsenbord en muis te spelen. Maar naar een korte periode spelen bleken bepaalde combinaties van toetsen haast niet haalbaar en ben ik verder gaan spelen met een Xbox controller voor de PC. Waarbij op de XBox One de speler de troepen kan commanderen door middel van voice-commands wordt dat in de PC-versie alleen nog maar gedaan door middel van toetsen combinaties. Dit maakt het spelen wel een stuk ingewikkelder.

Het introductie/tutorial hoofdstuk speelt zich af voor de poorten van Rome, waar barbaren het paleis bestormen. Jijzelf (als Marius) staat, als je start, op het einde van de lange brug die leidt naar het paleis. Marius moet al vechtend over de brug zich naar zijn troepen bij de poorten van het paleis bewegen. In het andere hoofdstuk wordt je als jonge centurion op pad gestuurd om twee leiders van de barbaren gevangen te nemen. Dit hoofdstuk duurt wat langer. Maar hier slaat de herhaling te snel toe en moet je soms dingen doen die onmogelijk zijn zonder de voorgaande hoofdstukken te hebben gespeeld.

De graphics in de game zijn mooi ook al zie je tijdens de filmpjes soms wat tearing. De details van het gezicht van Marius is zeer uitgebreid ook al heb ik soms het idee, dat als hij aan het praten is, dat ik naar een paard sta te kijken.

Omdat we redelijk wat informatie over Marius missen in deze preview kan ik niet echt een uitspraak doen over de verhaallijn in de game. Ik kan alleen maar bedenken dat deze best interessant zou kunnen zijn. Maar goed een verhaallijn is belangrijk en samen met mooie filmpjes een pre maar in deze game laat de gameplay het zeker afweten. De toetsencombinaties zijn soms onhanteerbaar of onlogisch. Ook moest ik binnen deze preview soms ook maar uitvinden dat ik bijvoorbeeld een secondary wapen had wat een speer bleek te zijn.

De tutorial in deze preview is dus helaas niet compleet. Het hack & slash deel van het spel blijft natuurlijk leuk al is het op een gegeven moment te lineair en is het zeer herhalend. Al met al lijkt het me wel een leuke game maar dan moet hij lekker op de console blijven.

Juulleke heeft de pre-release van Ryse: Son of Rome voor windows gespeeld, dit is circa 1.5 uur gameplay.