Xbox One

De “wereldwijde” release van de Xbox One ligt al even achter ons…een release die ons kikkerlandje helaas had overgeslagen, tot ongenoegen van velen. En ook al konden we er wel eentje ophalen in Duitsland (of laten bezorgen)…voor het “eggie” komt ie pas in september naar Nederland. De één houdt het voorlopig nog bij de Xbox 360 nog en heeft geen haast, de ander wacht ongeduldig en een aantal hebben hem dus o.a. al in Duitsland of Engeland gekocht (waaronder crew-leden Bas & Bert)….maar wij bleven twijfelen…

In het bericht van 30 november van ons crew-lid Bas aka Kokswijk konden jullie meegenieten met de ervaringen van zijn eerste week Xbox One…en daarna bleef het stil van onze kant. Reviews van de Xbox One volgden niet echt meer, iets dat door een klein aantal opgemerkt werd…maar gemist werd het eigenlijk niet. Waarom niet? gingen wij ons afvragen…waarom zat onze achterban blijkbaar niet te springen om de reviews van de Xbox One exclusives so far? Waarom kwam de vraag niet naar meer informatie over de ervaringen deze laatste maanden? Was het misschien niet bekend dat we in het team een Xbox One (inmiddels 2) hadden? Of is de vraag gewoon minder omdat de meerderheid van onze achterban hem zelf ook niet heeft?

Voor ons waren dit belangrijke vragen, ook omdat wij aan het overwegen zijn of we niet een extra Xbox One exemplaar moesten aanschaffen voor op 365HQ om jullie toch te voorzien van meer reviews. Maar hoeveel nut heeft het om een extra console aan te schaffen als de vraag naar deze reviews er niet is bij je achterban? En is het voor ons eigenlijke een must-buy? Gelukkig konden wij tijdens een logeerpartijtje van een aantal weken de Xbox One goed testen om zo te bepalen wat ons standpunt is nu inzake deze aanschaf. Want, ook al konden wij de Xbox One al tijdens de Gamescom uitgebreid testen…het is toch wat anders vanuit je luie stoel ;).

XboxOne-logeren

Nu is het van belang te weten wat we op 365HQ in het bezit zijn van eigenlijk alle andere consoles naast de Xbox One en dat betekent dat als een spel ook op de Xbox 360, PS3, PS4 (en ja, ook de Wii U 😉 ) uitkomt wij het spel daar ook konden spelen. Dus welke games bleven over zo far om NU te spelen die exclusive voor de Xbox One zijn?

  • Forza 5
  • Ryse: Son of Rome
  • Dead Rising 3
  • De jokerkaart: Titanfall

Laten we wel even zeggen voor de goede orde dat het andersom ook zo zou zijn geweest, ook voor de PS4 zijn niet veel exclusives geweest. En ja, hoe leuk all de arcade & indie spellen zijn, die laten we even buiten beschouwing. Dus voor de duidelijkheid, ik ga geen “strijd” aan welke console beter is of niet. Beiden hebben elk hun eigen toegevoegde waarde en specialiteiten. Waar het ons om ging is om te bepalen of wij de noodzaak zagen om op dit moment een Xbox One aan te schaffen naast de PS4….of dat we wachten tot er meer exclusives komen na de release in Nederland.
Dit had ook andersom kunnen zijn als we in november de Xbox One hadden gekozen i.p.v. de PS4.

De games:

Forza 5

Forza 5
Zelf heb ik altijd veel plezier met race games, maar ik zit meer buiten de baan in de grindbak dan op de baan ;). Nee, zo erg is het ook weer niet, maar ik ben zeker een casual racers zonder al te veel skills en raak bij Fprza altijd wel de interesse kwijt omdat het gewoon TE VEEL races zijn. Jack aan de andere kant is wel een echte race-fan en hij heeft alle delen gespeeld van zowel Forza & Gran Turismo (en nog vele andere racegames).

Maar ook Jack krijgt nog niet het Forza virus dat hij de voorgaande jaren wel had. Met krap 5 uur game-time op de teller so far hoor ik hem nu al steeds minder enthousiast worden…en eigenlijk hoor ik hem meer mopperen over de rumble/force feedback in de triggers dan dat ik hem hoor over de leuke en goede aspecten van dit nieuwe deel in de serie.

De hoop voor een review voor het spel ligt dan toch bij Roberto. Als die-hard racer zal hij zeker Forza gaan spelen na de officiële release in Nederland, dus daar moeten we even nog even op wachten. Gelukkig heeft hij al wel even kunnen “voorproeven” om zijn voorpret te verhogen. Voor ons beiden is Forza niet overtuigend genoeg voor een aankoop nu, en wij zullen Forza zelf pas aanschaffen als deze in de budget-bak komt te liggen.

Ryse son of rome

Ryse: Son of Rome
Als er dan een spel was waarbij ik me eigenlijk best wel een beetje verheugde was het Ryse…maar jullie raden het al…dat viel tegen :(. Nu zijn er al genoeg reviews te vinden die het spel onder de loep hebben genomen en ook zelfs hebben afgekraakt…dat is zeker niet mijn bedoeling. Het is absoluut geen slecht spel, maar enorm repetitief………enorm. En ik ben echt wel iemand die zich kan vermaken met hack & slash acties, helemaal naar een zware dag…maar de voldoening die ik verwachtte van Ryse kreeg ik helaas niet.

Het ziet er zeker mooi uit, en ook de indeling van de menu is gelikt, de companion app is ook er leuk (helemaal omdat deze ook interessante achtergrond informatie geeft). Maar is dit spel voor mij een doorslaggevende reden voor de aankoop van een Xbox One? Nee, ook dit spel zal geen closer van de deal zijn voor mij. Of we iemand van de crew zover kunnen krijgen om toch nog een review te schrijven is helaas nog niet bekend. Wij zijn nu op de helft van het spel maar kunnen het helaas niet opbrengen om het verhaal al te maken.

dead-rising-3-game

Dead Rising 3
Als het goed is komt hier toch nog een review van (in the make as I type 😉 )…voor ons zelf was het vermakelijk om weer om zombie jacht te gaan…maar een directe must play is het voor ons zelf niet. Gelukkig zijn er genoeg anderen die de zombie slash killing skills wel hebben en deze (toch best wel pittige) versie van de Dead Rising serie met veel plezier kunnen uitspelen.

Het spel zie ik dan wel degelijk als must buy voor de fans en kan me ook goed voorstellen dat dit de aankoop van een Xbox One rechtvaardigt :)…maar niet voor mij dus….maar dat is eerder omdat ik de skills mis (en de zenuwen) om het spel optimaal te kunnen spelen en van te genieten.

Titalfall

Titanfall
Wat kunnen we zeggen over Titanfall? Wat we vaak horen is: “you either love or you hate it“…maar dat is wel erg zwart/wit. Zelf vind ik het een super spel om naar te kijken en kan enorm meegenieten dan…maar daarvoor een spel te kopen zodat anderen het bij je kunnen spelen? Again a NOPE…

Zoals Koswijk al had aangegeven in zijn review van de Beta: het is een beetje Call of Duty, maar dan met robots, en die mening deel ik. Qua look & feel heeft het veel weg van Call of Duty…en zeker ook qua snelheid en run & gun gehalte. Nu kan het ook komen door mijn gebrek aan skills (hey, waar hebben we dat eerder gehoord 🙂 ) maar een game als Titanfall kan mij alleen bekoren als ik met een groep vrienden lekker zou kunnen knallen.

En ook al is het geen echte Xbox One exclusive, hij is immers ook al voor de PC (en de Xbox 360 komt eraan)…maar als er 1 titel is die de Xbox One op de kaart heeft gezet op dit moment en menig Nederlander heeft voor deze titel toch maar een Xbox uit Duitsland laten komen. We hebben 3 leden in de crew die pro-Titanfall zijn, dus de review volgt zeker…maar ook voor deze titel gaan wij niet overstag tot een vroegtijdige aanschaf.

Peggle-2

Maar er moet toch wel wat zijn dat je leuk vind op de Xbox One?
Natuurlijk! Peggle 2, Zoo Tycoon en Plants vs Zombies draaien genoeg uurtjes…maar die zijn niet echt exclusives te noemen. Verder is de Blu-ray speler een mooie toevoeging en de Xbox is erg stil tijdens het kijken. Zelfs als je de film eruit hebt gehaald en weer terugdoet pakt hij de film direct op! Maar is dat een reden voor ons om de extra Xbox One aan te schaffen? Nee…zeker niet. Na het logeerpartijtje zullen wij gewoon wachten tot september (of eventueel later) voordat we tot aanschaf over gaan.

We gaan ervan uit dat we met de andere consoles de lading kunnen dekken qua reviews en natuurlijk hebben we nog onze andere crew-leden die jullie met de Xbox One review kunnen blij maken 😉

Zijn wij de enigen die zo denken?
Daar zijn de meningen over verdeeld, het is wel zo dat deze keer toch veel mensen een switch hebben gemaakt of een afwachtende houding aannemen. De huishoudens waar zowel de Xbox One & PS4 staan zijn schaarser dan verwacht. Verder is het is ook wel apart om te zien dat juist in de VS (Xbox land pur sang) bleek dat de PS4 toch bijna 2x zoveel verkocht was dan de Xbox One in de periode vanaf de release tot aan februari. In de cijfers die juist zijn uitgegeven wordt er zelfs gesproken over 7 miljoen PS4’s tegenover 3 miljoen Xbox One’s wereldwijd nu. Wat we daar uit kunnen concluderen is misschien nog niet zoveel waard….gewoon wachten tot er echt jaarcijfers zijn te vergelijken. Maar heel voorzichtig gezegd denk ik dat er toch velen als ons zijn:

De Xbox One komt er zeker wel een keer…maar geen noodzaak nog nu…