Nintendo DSTegenwoordig is het moeilijk voor te stellen hoe handheld gaming eruit had gezien als Nintendo nooit met de verschillende GameBoys op de proppen was gekomen. En dan met name de Nintendo DS met een touch screen heeft er voor gezorgd dat er een grote sprong voorwaarts werd gemaakt. Hoe zouden de developers bezig zijn geweest met het ontwikkelen van games als er geen touch screen was geweest zoals we die nu kennen? En als ze het niet hadden bedacht, hoe zouden de games er dan nu uit zien? Hoe zou het dan zitten met de PSP, de Vita, Microsoft Surface, Ipad en de Wii U pad? Wat heeft het precies gebracht en waar gaan we heen met deze ontwikkeling?

Het ergste probleem is misschien nog wel dat we niet eens doorhebben hoeveel games er misschien nooit zouden zijn uitgebracht dankzij de DS. Grote series zoals Phoenix Wright of Professor Layton zouden nooit in ontwikkeling zijn gegaan en laat staan dat het een complete serie zou worden als de hardware van de DS niet voor de ontwikkelaars beschikbaar werd gesteld.

Hier een korte lijst met games die nooit uitgebracht zouden zijn zonder de techniek die we in de DS terugvinden:

-Ghost Trick
-Okamiden
-Elite Beat Agents
-Legend of Zelda: Phantom Hour Glass
-Pokemon Mystery Dungeon 2
-Solotorobo
-Legend of Zelda: Spirit Tracks
-Chrono Trigger (re release)
-Fire Emblem Awakening
-Shin Megami Tensei 4
-The World Ends With You
– All Kingdom Hearts DS titles
-Trauma Center: Under the Knife
-Mario and Luigi Partners in Time
-Dragon Quest V: Hand of the Heavenly Bride (re release)
-Contact

En dit zijn maar een aantal namen van een hele lange lijst met games. Misschien dat een aantal van deze games alsnog zouden zijn uitgebracht, maar niet met de touchscreen mogelijkheden die de DS met zich meebracht. En het is juist vanwege dit soort ontwikkelingen dat Nintendo toch een beetje meer credit verdient dan dat ze op dit moment krijgen. En dat alleen maar omdat Microsoft en Sony inmiddels de techniek hebben overgenomen en verder hebben ontwikkeld, het feit blijft dat dankzij Nintendo’s out-of-the-box denken ervoor heeft gezorgd dat we nu de Vita hebben en de nieuwe Surface tablets van Microsoft hebben. En met de nieuwe consoles op komst en de nieuwe 2DS van Nintendo hebben we een heleboel leuke dingen om naar uit te kijken. Dus namens Microsoft en Sony: Bedankt Nintendo!