Steeds vaker gebeurt het mij dat ik ongemerkt toch wel erg veel geld in een game steek en dat ik mezelf vervolgens af vraag of dit het wel waard is. Aangezien er steeds meer titels gebruik maken van dlc, uitbreidingen, aanvullingen of micro transacties ga ik geen titels noemen omdat het dan een lange lijst word.

Zelf ben ik een race fanaat en steek velen uren en euro’s in dit game genre. Ik kan het dan ook niet laten als er weer een paar nieuwe auto’s zijn om deze aan te schaffen. Zeker aangezien dit vaak ook een noodzaak is om bepaalde online mogelijkheden te benutten. Wanneer je dit alleen is bij elkaar gaat optellen kom je toch bedrogen uit naar mijn gevoel. Ik zelf vind vooral online opties tof in race games.

Als ik dan de Xbox 360 als voorbeeld neem aangezien daar 1 van mijn favoriete race titels op te vinden is dan krijg je een aardig leuk sommetje. Ik koop het spel voor €60,- en betaal speciaal voor dit spel nog eens een jaar lang gold om het online te kunnen spelen wat me €50,- kost. Vervolgens heb je elke maand een speciale car pack nodig om alle online races te kunnen racen. Dit grapje kost ongeveer €140.- in een jaar en daar heb je dan een stuk of 50 auto’s voor in je spel. Om dit spel dus een jaartje te spelen ben ik €250,- verder! Is dit nog wel waar voor mijn geld?

euroteken

In een ander race spel kan je jouw euro’s omwisselen voor in-game geld! Een beetje auto kost je dan al enkele euro’s. Dit kennen we natuurlijk al uit de free 2 play games waar micro transacties meer regel dan uitzondering zijn. De producenten verweren zich door het op te nemen voor die mensen die door een druk bestaan geen tijd hebben om te gamen en zo dan toch meteen competitief zijn tegen die spelers die uren en dagen lang hebben geknokt om iets te bereiken. Ik kan me hier in niet vinden.

Als gamen echt je hobby is dan maak je er tijd voor en op deze wijze doen de producenten juist de echte gamers te kort. En dan heb je nog de DLC en Upgrades. Deze pakketten kosten al snel tussen de €10,- en €30,- en worden vaak in veelvoud aangeboden. Tuurlijk snap ik dat er geld verdiend moet worden maar ik vind het toch aardig extreem.

Voor mij was recent de maat vol toen ik een online RPG aanschafte waar ik gewoon de volle pond voor moest betalen maar vervolgens nog wel even een maand abonnement naast moest nemen om het te kunnen spelen. Nou weet ik wel dat je nergens toe verplicht bent en dat er genoeg games zijn waar dit niet het geval bij is.

Echter als game fan wil ik bepaalde series die ik al vanaf jongs af aan speel kunnen blijven spelen en kunnen blijven verzamelen waardoor ik elke keer weer met een vervelende smaak in mijn mond een berg geld weg hark! Het lijkt haast wel of we het met zijn alle geaccepteerd hebben en nu niks meer durven te zeggen want inmiddels word je bedolven in deze transacties.

Waar zou het gaan ophouden? En wie zal de stap zetten? De producenten, de ontwikkelaars, de gamers? Ik weet het niet, maar ik heb mij zelf voorgenomen kritischer ermee om te gaan en ben eigenlijk erg benieuwd hoe andere hierover denken.