Zombies neerslaan, omver hakken of gewoon weg plat rijden is de belangrijkste rede dat Dead Rising 3 een geweldige game is. Ik ben zelf wel verslaafd geweest aan het spelen van de vorige versies maar deze komt helaas toch wel wat te kort. In vergelijking met Dead Rising 2 worden er met name massa’s en ik bedoel ook echt massa’s met zombies gezien. Afslachten dus! Nu alleen hopen dat het verhaal er om heen ook nog leuk is.

dead-rising-3-game

Dead Rising 3 is een survival horror game die ontwikkeld is door Capcom en uitgegeven wordt door Microsoft Studios. Het spel kwam op 22 november 2013 uit op de Xbox One en na een tijd van exclusiviteit werd het spel op 5 september 2014 tevens uitgebracht voor Windows.

Het spel is dus al meer dan driekwart jaar te verkrijgen en verschilt gelukkig op een aantal vlakken met de door ons geteste pc-release. Het belangrijkst is dat de storyline en de content zelf is hetzelfde is. In Dead Rising 3 begin je het spel als Nick, die met zijn vrienden een race tegen de klok voert om te ontsnappen uit Los Perdidos. Ik denk dat ze een vergelijking met Los Angeles of een andere grote Amerikaanse stad wilde maken.

In het spel heeft Nick helemaal niks bij zich als je aan komt bij een barricade aan de rand van de stand. Als Nick (jijzelf) goed zoekt zie je tig verschillende voorwerpen om je heen liggen die je als wapens en upgrades van je voertuigen kunt gebruiken. Deze voorwerpen vormen dan ook een belangrijk deel van de gameplay in Dead Rising 3. Zo kan Nick allerlei wapens, maar ook allerlei voertuigen met elkaar combineren om de meest vreselijke moordmachines te creëren.

De combinatie tussen een plastic emmer en een handvol spijkers vormt een vreselijk ‘Spiked Bucket’ of een combinatie van een zeis en een samourai zwaard laat je op ‘de dood’ lijken. Je kunt in deze game ook auto’s combineren zoals bijvoorbeeld een mix van een motorfiets en een stoomwals wat een speciale motor oplevert waarmee Nick eenvoudig over hordes zombies heen kan rijden.

Je moet wel de juiste plannen vinden om deze wapens en wagens te maken. Deze liggen verspreid over heel Los Perdidos. Dat wordt dus goed zoeken! Een kleine nadeeltje is dat ze soms te duidelijk aangegeven staan op de map en je zoektocht in mijn ogen te makkelijk wordt.

Naast het plezier van het slopen en afslachten van Zombies is er uiteraard ook een verhaal, zijn er diverse eindbaasgevechten, en kan Nick zichzelf ontwikkelen. Deze ontwikkeling volg jezelf natuurlijk tot in de puntjes, want je kiest zelf op welke punten Nick zich verbeterd. Deze punten om zich te verbeteren verkrijg je door het verzamelen van experience punten. Dit door het verslaan van bazen of het slachten van zombies.

Hierdoor lijkt de game in zijn opzet veel op zijn voorgangers. Dat zorgt er bij mij na verloop van tijd toch voor dat ik een ‘deja vu’ gevoel heb van heb ik dat een uur geleden ook niet al een keer gedaan? Daarnaast is de gameplay verder erg solide en zeer vermakelijk in elkaar.

De graphics zijn wel okay, want je hebt zeer strakke 1080p cartoon-achtige tekeningen. Maar persoonlijk zou ik betere graphics willen zien. Nu lijkt het nog steeds te veel op de eerdere edities. Capcom belooft dat we meer dan de 30 FPS (op XBox One) moet kunnen trekken op de PC. Maar je hebt helaas toch wel een redelijk sterke PC nodig om het op 60 fps te draaien. In vergelijking met de Next Gen’s draait het wel op 1080P maar crasht het spel steeds vaker als je deze eisen niet behaald.

Uiteindelijk is het spel zeer vermakelijk maar is het idee hetzelfde als de voorgaande spellen. ZOMBIE’s slachten! Het is lekker om te doen als je je frustraties kwijt wil. Maar ik zou graag meer willen. Zombies afslachten kan namelijk ook in Left 4 Dead. Ik vindt de verhaallijn in dit spel is chaotisch. Er zit wel een duidelijke rode lijn maar de side quests slaan dan weer vrijwel nergens op. In het begin vindt je in de main story een soort van telefoon waarvan de microfoon niet werkt maar waar je wel opdrachten van kan horen.

De man die de andere telefoon heeft geeft je vaak random opdrachten en soms zelfs te moeilijk voor het level waar je op bezig bent. Een van eerste was bijvoorbeeld het bekijken van de Japanse tuinen waar een doorgeslagen oude man je aanvalt.

Ter conclusie is het spel dus zeer geschikt voor de gamers die graag gedachteloos zombies willen slachten. Ook mensen met een uitgebreide fantasie zullen de wapens en wagen-combinaties in deze game ook wel op prijs stellen. Het zijn er genoeg. Misschien komt er ooit nog een sandbox idee waarbij we zelf wapens kunnen ontwikkelen. We kunnen alleen maar hopen.

Daarentegen vindt ik de graphics niet heel speciaal en zeker niet als ik ze vergelijk met graphics zoals bijvoorbeeld Tera waar je met een slechtere PC het spel met mooiere graphics kan draaien. Het spel is eigenlijk te vergelijken met de Left 4 Dead series die qua graphics vrijwel gelijk zijn terwijl het spel al veel ouder is. Erg jammer dus.

Maar ondanks dit alles is het een zeer leuke game en ben ik blij dat ik hem heb mogen spelen voor jullie. Ik wil jullie dan ook zeker aan te raden, als je van zombies slachten houdt, probeer de game en heb er plezier in.

365Gaming Verdict: 7

Verdict7