Batman Arkham OriginsDoor de releases van de grote jongens is deze game wat meer in het duister gebleven. En dat is ook precies de plek waar hij tot zijn recht komt. En daarom speel ik Batman pas zodra de zon onder is gegaan.

Zoals bij de voorgaande Batman games speelt de game zich ’s nachts af want zoals we allen weten is maakt onze held gebruik van de nacht om zijn vijanden te verslaan. Nou ja, als je de films mag geloven.

Ik zet onze Batman nu even in de spotlight.

Het verhaal van Arkham Origins speelt zich af voor Arkham Asylum, in het vroegere Arkham City. Het is kerstavond als er een dreiging komt van Black Mask. En natuurlijk kan Bruce Wayne (Spoiler: Batman) dat niet zomaar laten gebeuren en gaat hij zonder een hap te eten, tot grote teleurstelling van Alfred, er vandoor. To save Gotham City!

One Night to Kill the BatMaar nee! Voor je vertrekt blijkt tevens dat meneertje Black Mask in al zijn enthausiasme een beloning van 50 miljoen op je hoofd heeft gezet. Ookal kent hij je amper. En heeft hij tot nu toe geen enkele last van je.

Maar vanzelfsprekend willen een flink aantal grote jongens die 50.000.000 wel verdienen.(On)Gelukkig ben jij Batman! Tijd voor Actie!

ZAP! Boom!! Pow!! BAMM!!!

Batman Arkham Origins - Case FileJe beland in een duistere besneeuwde stad die in eerste instantie erg onoverzichtelijk overkomt. Zodra je begint kan heb je toegang tot de hele map en begon ik direct collectibles te verzamelen.

Net als in de vorige games heb je kleine puzzels die je moet oplossen om een deel van de collectibles te vinden. Deze zijn uitgezet door ene heer Edward Nigma a.k.a. The Riddler die graag iedereen bespioneerd en chanteerd. En vergeet de misdaden niet die je op moet lossen! De puzzels zijn een leuke afleiding van het grotere werk.

Een groot deel van de gameplay bestaat uit gevechten met meerdere vijanden tegelijkertijd. Die komen in het begin met een groepje van  4-10 man op je af en gaan omstebeurt met je op de vuist waardoor jij dan de gelegenheid krijgt hun aanvallen te counteren.

Batman Arkham OriginsLater in het spel worden hier nog mensen met messen, wapens, schilden en armor aan toegevoegd wat het erg pittig maakt. Maar zodra je de controls onder de knie hebt en je 100% zen bereikt hebt ga jij als superheld al de boeven te lijf.

En dit maakt het vechten ook zo briljant. Als je ook maar een keer een fout maakt gaat je combo verloren maar zodra het je eenmaal lukt is het geweldig om 15 man af te meppen! *KRAK* zei de gebroken ribbenkast!

Batman Predator Room PoliceEen ander aspect zijn de Predator Rooms. Dit zijn ruimtes waar Batman op de meest sneaky manier alle vijanden moet uitschakelen. Van bovenaf, door muren heen, vanuit luchtroosters en ga zo maar door. Zolang ze je maar niet zien want dan ben je snel dood!

Zowel de gevechten als de Predator Rooms worden aangevuld met een scala aan tools. Deze tools speel je tevens vrij door verder te komen in het verhaal.

Terug naar de roots

Batman speelt in deze game een kerel die pas twee jaar de misdaad aan het bestrijden is. Dit zorgt er voor dat je even raar opkijkt als je de gezichten van Batman en Alfred ziet omdat je ze niet herkent uit de eerdere games en films. Maar veel last zal je er niet van hebben want het grootste deel van de game sta je door de sneeuw te ploegen!

Batman Arkham Origins - Mr Penguin - CobblepotTevens zijn sommige boeven die de boventoon hebben in andere games hier nog onbekend wat een bijzondere manier van gamen oplevert in het eerste deel van de game.

Pas als je verder in het plot bent en je meerdere malen verrast wordt door de gestoordheid van sommige hoofdrolspelers kan je genieten van wat ze gedaan hebben.

Ik was elke keer onder de indruk van de manier van presenteren in de Batman games en dat is gelukkig bij deze versie niet minder. Voor mensen die alleen de films en de games kennen wordt een boel duidelijk en zijn er meerdere plot twist momenten in het spel.

De game krijgt het voor elkaar om je echt in het verhaal op te laten gaan. Dit doormiddel van conversaties die je oppikt, de achtergrond informatie die je unlocked en de “Crime Scene” minigames.

Batman from above

Puntjes op de i?

Er is niet veel anders dan de vorige games qua gameplay. Natuurlijk zijn er weer dingen aangepast, niet altijd in het voordeel van de gamer, en is er een boel gefinetuned.

Aleen de game voelt “net niet af”. Alsof ze bij veel dingen dachten ’t is wel goed zo. Het is vrijdagmiddag en ik wil op tijd naar huis. Niet dat er bugs in zitten maar meer dat het net nog wat beter had gekund op veel aspecten.

Ik kwam van Zero Punctuation een heerlijk filmpje tegen hierover. Dus in plaats van dat ik ga zeuren laat ik het hem samenvatten: Linky! (Engels en met spoilers)

Achieveabilty: Pffffff….

Deze game is voor een groot deel het uitspelen van het verhaal en het voltooien van alle collectibles en side objectives. Maar er zitten ook een paar vreselijke achievements tussen. Het perfect uitspelen van alle challenges en het uitspelen van de game op ultra hard maakt het een flinke uitdaging.

Batman DefeatedIk heb een vlot reactievermogen wat je juist niet nodig hebt in sommige grote gevechten. Ik heb vaak al gedrukt op een knop terwijl een momentje rust beter was.

Kortom, je moet een lange adem hebben om de vele challenges te perfectioneren maar gelukkig geeft dat wel een fijn gevoel van overwinning.

Dus als je de rust in jezelf hebt is deze game best te doen! 🙂

Nananananana?

Batman is leuk. Dat is mijn conclusie. Zou je nog nooit Arkham Asylum of City hebben gespeeld kan je die net zo goed spelen. Ik zou zelfs durven zeggen dat je die eerst moet spelen.

Maar Arkham Origins blijft wel een erg leuk spel wat je graag blijft spelen tot je 100% completion hebt gehaald.

Het feit dat ze veel dingen net niet af hebben gemaakt maakt het voor mij een net wat mindere game ten opzichte van zijn voorgangers.

Maar dit blijft Batman. En net als bij de vorige games kon ik de controller moeilijk neerleggen. Kortom: Het blijft het best uitgewerkte superheldspel wat er nu te koop is.

Verdict8 ZAP!