20141008091852-call-of-duty-advanced-warCall of Duty, het is waarschijnlijk de bekendste naam in de gamewereld die er te vinden is. Niet alleen vanwege de vele aanhangers, ook al hebben die de game groot gemaakt. Maar met name de grote prijzen die inmiddels te winnen zijn via eSports hebben ervoor gezorgd dat Call of Duty DE game is om te spelen. En dan hebben we nu te maken met de eerste echte next-gen versie van de game: Call of Duty: Advanced Warfare. Ok, ik hoor jullie zeggen: En Ghosts dan? Tja, er is een verschil tussen een next-gen game of een last-gen game overzetten naar de next-gen in mijn ogen. Daarom noem ik dit dan ook de eerste next-gen Call of Duty.

Voor de mensen die niet heel erg bekend zijn met Call of Duty (Hallo, wij, de rest van de wereld, groeten u!), het gaat zoals altijd om een probleem ergens in de wereld waarbij de nationale veiligheid van de VS in het gedrang komt. En laat het nu ook weer zo zijn, toeval of niet. Alleen is het niet de USMC die iedereen wel een lesje wil leren, nee, deze keer hebben we te maken met een private contracter á la Tony Stark. Alleen is het bedrijf geen Stark Industries, maar heet het Atlas en word dit miljarden bedrijf door 1 persoon gestuurd, namelijk Jonathan Irons.

Jonathan zet een perfecte rol neer als gretige CEO die de regering van de VS buitenspel wil zetten door op een slinkse wijze een imperium op te bouwen dat groter en krachtiger is dan het amerikaanse leger. Niet alleen lijkt het allemaal prachtig, maar dankzij de goede rol die Kevin Spacey neerzet als Irons krijg je echt een band met Irons, of je hem nu mag of niet, de band komt er hoe dan ook. En natuurlijk zal Call of Duty niet Call of Duty zijn als er geen mensen zijn met dubbele agenda’s, persoonlijk gewin en er geen mensen zijn betrokken met verkeerde bedoelingen. En laat Irons dit nu toevallig allemaal tegelijk doen. Maar vanwege de modern technologie worden zijn ideeën snel onthuld, die vervelende mobieltjes ook met hun camera’s… 🙂

Daarnaast staat een echte Call of Duty game ook bol van de acties en explosies. Iets waardoor je het gevoel krijgt van een prachtige actiefilm, en gezien de next-gen kracht krijg je ook echt dit gevoel tot in de details. Het heeft dan ook steeds meer weg van een actiefilm die je op dit moment kunt bekijken in de bios, en dan moet je soms even goed nadenken dat het alleen nog maar een game is die in het begin van de next-gen consoles is uitgebracht, dat beloofd dus veel goeds voor de toekomst. En ook dat een soortgelijke game dus met een heel goed verhaal en met heel goede graphics moet komen om hier aan te tippen.

De multiplayer is persoonlijk niet echt de manier om zo’n prachtige game uit te bouwen, maar er zijn genoeg mensen die er anders over denken. Daarom hebben we ons ook gewaagd in de online modus. En het is zoals voorheen. Een online match staat gerant voor veel kills, snelle acties en, helaas, inmiddels barst het ook al van de campers. Maar blijkbaar is dat iets wat je voor lief moet nemen bij een gamereeks zoals deze. Maar los daarvan is het even wennen hoe de game online in elkaar zit, met name vanwege de vele opties die je nu ook online kunt terug vinden.

Allereerst zijn het de verschillende modi die je al genoeg keuze geven, want ik heb tot nu aan toe meer dan 20 verschillende modi kunnen vinden. Sommige zijn de oude en vertrouwde gametypes die we altijd al zagen bij de Call of Duty reek. Maar je hebt ook een heel grote eSports optie tegenwoordig. Hierin zien we ook dat er 6 modi terug te vinden zijn (deze is inmiddels weer verwijderd tijdens de laatste update 🙁 ).

Als aanvulling op de standaard MP zit er nu een optie in de game die ervoor zorgt dat je lekker met maximaal 3 vrienden tegen allemaal verschillende bots kunt vechten. De optie, genaamd Exo Survival, is een leuke toevoeging waarbij je met een aantal vrienden lekker kunt schieten en overleven. Dit doe je elke keer door tegen waves te vechten met verschillende tegenstanders. Soms gaat het hier om gewone tegenstanders, maar ook tegen drones, en ook mag je soms dog tags verzamelen die over de hele map liggen verspreid. Daarvoor heb je maar een minuut de tijd en ondertussen heb je ook nog te maken met je gebruikelijke tegenstanders. Echt een leuke opties voor de online gamers die ook gewoon even lekker met vrienden wil gamen.

En iets was we al een tijdje kennen van de Call of Duty games is de “Pick”-opties. Zo kon je in Ghosts genieten van de “Pick 10”-optie, 10 perks, add-ons of extra items uitkiezen om je karakter aan te passen naar jou favoriete lay-out als het aankomt op de wapens, kleding, etc. En nu hebben we te maken met een “Pick 13”, dus nog 3 extra mogelijkheden die je mee kunt nemen tijdens het gamen. En zo krijg je steeds meer het idee dat je maximaal gebruik kunt maken van alles wat je in de game hebt unlocked.

Wat ik vind van de nieuwste telg in de Call of Duty familie is een beetje dubbelzinnig. Ik vind het namelijk geweldig hoe ze de single player hebben neergezet, de manier waarop je alles kunt volgen terwijl je in het verhaal word meegezogen. En dat is voor mij persoonlijk het hoogtepunt van de game. Helemaal de rol die Kevin Spacey neerzet, dat doet mij denken aan House of Cards, een serie waarin hij ook een geweldige soortgelijke rol neerzet.

En dan hebben we de grote drijvende kracht achter de reeks, de mulitplayer. En dat is waar ik soms toch wel moeite mee heb. Niet omdat het niet goed in elkaar zit, want als we kijken naar de balans in de matches en de verschillende mogelijkheden, dan is er genoeg te doen voor iedereen. Daar zul je mij ook niet over horen klagen. Maar als ik naar de game zelf kijk, dan krijg ik het idee dat ik hier met een combi van Titanfall, Destiny en Call of Duty heb te maken. We zien de Titans in een iets andere vorm terug komen, ook hebben we te maken met de dubbel jump met je exoskeleton en natuurlijk de snelheid van de Call of Duty games zoals we altijd al kennen van de games. En helaas, zoals we wel vaker zien in shooters, heeft het ook een Braking Bad link. Alleen zie je in die serie slechts 1 camper en op de 3e dag zat ik regelmatig in een lobby waar een gemiddelde Trailer Park jaloers op zou zijn.

Nu weet ik dat het niet iets is waar de game aan kan doen, maar het zorgt er wel voor dat je snel een bijsmaak krijgt tijdens het online spelen. Daarom heb ik ook regelmatig mijn games niet afgerond en ben ik halverwege een match op zoek gegaan naar een andere game of een andere modus. Iets wat jammer is van een grote game zoals deze. Helemaal omdat de game namelijk voor een groot gedeelte leunt op de online gameplay die er in de zit verwerkt.

365Gaming Verdict: 8

Verdict8