Je bezit een brood en voor je staan twee hongerige mannen. Veel dingen kunnen er nu gebeuren. Je geeft de mannen het brood en ze besluiten het met elkaar te delen, of er juist om te vechten! Misschien gunnen ze elkaar het hele brood of weigeren ze het juist. Misschien deel jij het onder hen of gun je het de één meer dan de andere. Maar stel je nu voor dat deze twee hongerige mannen worden vervangen voor twee bevolkingsgroepen? En het brood word vervangen door beperkte middelen die een land te bieden heeft. Een simpel vraagstuk verandert in een complex dilemma. En zo beginnen wij aan Freedom wars op de PS Vita.

Freedom wars

Hetzelfde vraagstuk word je tijdens de inleiding van het spel ook gesteld en daarmee word meteen het verhaal uit de doeken gedaan. We worden meegenomen in de toekomst naar het jaar 102014. De Aarde zoals wij hem kennen bestaat niet meer en is bijna volledig verwoest door stralingen en vervuiling uit de atmosfeer. Verspreid over de aarde vinden wij geïsoleerde nederzettingen die Panopticons worden genoemd. Deze nederzettingen hebben in principe voldoende middelen wanneer deze netjes gedeeld worden maar helaas gebeurd dit niet. Daarnaast word de planeet ook nog bestierd door reusachtige vijanden die niks goeds van plan zijn.

Inwoners binnen de Panopticon krijgen bij hun geboorte een straf van 1 miljoen jaar en verblijven in een soort gevangenis achtige setting met volledige beperking. Deze bewoners worden Sinners genoemd. Om deze straf kwijt te raken en om meer vrijheid te verwerven werken ze voor hun Panopticon. Zo weten de leiders zeker dat de nederzetting waar krijgt voor de beperkte resources.

Elke nederzetting vecht voor hun resources, en tijdens één van deze gevechten slaat een monster jou tegen de grond. Dit word binnen jouw Panopticon gezien als een ernstige overtreding. Jouw straf hiervoor is de maximale. Je zult namelijk weer als nieuwe sinner opnieuw moeten beginnen met een straf van een miljoen jaar en volledige beperking. En zo start je avontuur in deze Hunter RPG.

In de eerste fase van de game zal je meteen ontdekken dat de beperkingen die je zijn opgelegd erg vergaan. Je start vanuit een kleine cel waar je kennis maakt met je Accessory. Dit is een soort van computer met een menselijk gedaante die jouw helpt maar ook controleert. Na het zetten van een paar stappen in deze cel kreeg ik meteen een tijdstraf van 10 jaar om mijn oren omdat ik blijkbaar de beperking heb niet meer dan 5 stappen te mogen zetten. We worden aan onze hand mee genomen door een reeks tutorials die je absoluut nodig hebt.

Na de eerste tutorial vraagt mijn Accessory of ik misschien even wil liggen en in mijn onschuld zeg ik ja en krijg weer een straf van 10 jaar omdat er wederom geen bevoegdheid voor is. Gelukkig zijn deze bevoegdheden al snel te verdienen door het voltooien van missies. En ook krijg je hiervoor straf vermindering als beloning. In eerste instantie zal je deze missies starten via jouw Accessory in je cel. Je komt in arena’s waar de basisvaardigheden aan je geleerd worden, ook kan je enige resources vinden waarvan je kan kiezen ze te lenen van jouw Panopticon of ze te ruilen tegen straf vermindering.


Het systeem is opgedeeld in 8 levels waarbij je aan bepaalde eisen moet voldoen om een examen af te mogen legen en je doorstroomd naar een volgend level met meer vrijheden en mogelijkheden. Deze moet je wel eerst kopen doormiddel van punten die je verdiend tijdens de missies. De eerste level zijn we dan ook vrij snel door en eindelijk hebben we de vrijheid om binnen een beperkt gebied van de nederzetting te kunnen bewegen. Binnen deze gevangenis achtige omgeving leren we mensen kennen en vinden we een bar en een soort black market. Ook vinden we hier nieuwe missies door met mensen te praten. Let wel op want nieuwe vrijheden brengen ook nieuwe verleidingen met zich mee en voor je het weet heb je weer een aantal strafjaren bij.

De keuzes binnen het spel zijn overweldigend. Er zijn diverse menu’s met ieder zijn eigen mogelijkheden. Zo kan er gekozen worden om het uiterlijk van jou zelf of van je Accessory aan te passen, er is een optie waarbij je jouw eigen fabrieken kan op zetten waar dan met de gevonden resources wapens, upgrades, health packs of andere handige items gefabriceerd kan worden. Ook is er een menu waar je tot in de puntjes je zelf kan uitrusten en alles is daar mogelijk. Diverse slots bieden je de mogelijkheid alle wapens en hulpmiddelen die jij in jouw uitrusting wil te plaatsten. En er is voor ieders wat wils. Long distance, short distance, mêlee. Daarnaast heb je nog een extra hulp middel. Dit is een grijphaak die Thorn word genoemd. Deze kan je als een soort spiderman tegen gebouwen op laten klauteren maar kan ook goed gebruikt worden om 1 van de reusachtige vijanden naar de grond te krijgen.

Naast al deze zaken word ook het online gedeelte niet vergeten. Er zijn een legio aan statistieken terug te vinden. Mijn persoonlijke favoriet is die van de Panopticons. In het begin maak je namelijk de keuze tot welke nederzetting jij wil behoren en hierbij worden alle grote steden van de wereld als optie weer gegeven. Ik koos voor Amsterdam en op het moment van schrijven staat de Panopticon Amsterdam op de 12 plaats van de wereld. Jouw bijdrage hieraan is dus cruciaal om samen met andere echte spelers binnen deze regio te stijgen in de rang lijsten. Deze dingen zie je ook echt overal terug in je single player spel op billboards, in je cel en noem maar op en geeft je echt een betrokken gevoel. Ook is het gelukkig mogelijk om online met 8 spelers 4 vs 4 de diverse gebieden binnen alle nederzettingen onveilig te maken.

Bij dit soort spellen vind ik het altijd belangrijk dat het goed oogt, dat muziek keuzes maar ook voice acting goed is. En als laatste dat er wel echt een goed verhaal in zit die je meesleurt in het spel. Dat laatste heb ik hierboven al beschreven en is dik voor elkaar. De omgevingen voelen echt op hun plaats en bij het vorderen in het spel kom je echt op toffe plekken als verlaten steden, woestijnen en velen andere toffe omgevingen. Het spel is overgoten met een anime achtige sfeer en dit zie je ook echt terug in de caracters. Ik hou hiervan maar mocht het niet echt je ding zijn dan is het ook niet storend. De voice acting is in het Japans dus niet te verstaan maar klinkt wel erg cool en er is Engelse ondertiteling. Verder voelt alles gewoon erg lekker en goed aan.

Zoals jullie kunnen lezen ben ik erg enthousiast over deze game maar dat betekent niet dat er ook mindere kanten zijn. Zodra eenmaal de vrijheid is verkregen om vrij rond te mogen lopen zal je jou zelf veel al in langdurige dialogen verwikkeld zien raken die bij mij op een gegeven moment wel wat irritatie opriepen omdat ik gewoon lekker verder wou knokken. Ook werd ik niet altijd erg blij van extra straffen bij het maken van bepaalde keuzes of het geven van bepaalde antwoorden. In het begin is dit nog wel grappig maar op ten duur wil je toch echt proberen je tijdstraf te verminderen en dan word het wel wat irritant. Tijdens heftige gevechten is het soms lastig overzicht te bewaren en de juiste knoppen te vinden om combinaties te maken. Dit had van mij een iets simplistische benadering mogen hebben. Als laatste miste ik wat verrassing en vernieuwing in het spel verloop waardoor het wat eentonig kan worden.

 Conclusie:

Met Freedom Wars haal je een hele toffe hunter RPG in huis voor op je PSVita. Japan studio en Sony hebben er goed aangedaan deze ook in Europa te releasen en van mij mogen ze dit veel vaker doen want zulke titels zien we veel te weinig hier. Zoek je dus een spel voor je Vita om langere spel sessies te houden en vind je games als Monster Hunter cool dan raad ik deze game zeker aan. Gebruik je jou Vita alleen om even lekker iets kort tussen door te doen dan is Freedom Wars absoluut niet geschikt want een spel sessie in dit spel kost je al snel minimaal een uur.
Laten we eerste even de pluspunten op een rijtje zetten.

Freedom wars heeft echt een tof en origineel verhaal en weet je mee te slepen door het spel heen, ook zorgen ze ervoor dat je voldoende begeleiding krijgt om het spel onder de knie te krijgen. Grafisch bied het spel alles wat we kunnen verwachten op de Vita en ook de toffe Japanse muziek style is echt een aanvulling. Met alle mogelijkheden die er zijn zal je flink wat uren gameplay voor de boeg hebben maar daarna bied het ook een hoge replay waarde door de online mogelijkheden en het terug brengen van je tijdstraf.

Als we dan naar de minpunten kijken dan vind ik de veel te lange dialogen echt het grootste minpunt. Daarnaast hadden ze het combat systeem wel iets simpeler op kunnen zetten waardoor gevechten iets overzichtelijker zouden zijn. Als laatste minpunt noem ik dan toch nog eens dat het spel wat eentonig kan worden.

Monster hunter blijft toch echt mijn persoonlijke favoriet als het gaat om dit soort hunter games maar met de originele insteek komt Freedom wars er toch echt heel dicht bij en verdiend het ook echt een heel goed cijfer!

365Gaming Verdict: 8

Verdict8

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000032304973″ name=”Freedom Wars” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]