Tijdens de kerstdagen had ik wat tijd over om eens lekker met de 3DS op de bank te kruipen. En ik heb een nieuwe topper gevonden! De makers van SteamWorld Dig hebben een nieuwe hit in handen: SteamWorld Heist. Een heel ander type spel, maar oh zo verslavend!!!

Prepare to be boarded!

SteamWorld Heist draait allemaal om een groepje (cowbots) ruimte smokkelaars die worden geleid door captain Piper Faraday. Om hun geld (water) te verdienen moeten ze missies uitvoeren en vijandige schepen betreden en daar de schatten verzamelen. Tijdens deze missies wordt het verhaal langzaam ontrafeld.

Natuurlijk zijn er (veel!) vijanden te verslaan, en zijn er veel nieuwe wapens en items te vinden. De vijanden bestaan uit diversen types, en worden ook steeds pittiger naar mate je verder komt. Met het veroverde water, wat dus als een betaalmiddel dient, kan men nieuwe teamleden inhuren, wapens en andere uitrusting kopen.

Classes
De teamleden bestaan uit ´loose´ classes, zo kan Piper bijvoorbeeld alleen met pistolen omgaan, en heeft Gabriel Stubbs de mogelijkheid om met shotguns schieten. Na een paar missies kan je nieuwe teamleden inhuren met ieder hun eigen unieke vaardigheden. De classes liggen verder niet vast zoals bij andere games, maar zijn meer los samengesteld.

Op de 3DS vind alle actie plaats op het bovenste scherm. In het onderste scherm bevind zicht de kaart. Ook kan je in dit scherm de speciale acties selecteren vooraf elke beurt.

3DS layout

Classes

In het begin start je met een klein team, en betreed je als training het eerste vijandige schip. Het is een turned based spel, dus met elk teamlid kan je een x aantal stappen zetten tot je actiepunten op zijn. Per beurt kan je ook kiezen om te schieten of een andere vaardigheid in te zetten, dit varieert per teamlid. Kies je ervoor om ver te lopen, dan kan je daarna niet meer schieten. Afwegen wat je gaat doen dus!

Nieuwe vaardigheden kan je vrijspelen door het verzamelen van XP (experience points) die je per succesvolle missie krijgt. Gaat een van je teamleden dood tijdens de missie, dan verdiend deze ook geen XP.

Schieten met effect

Het schieten is geen combinatie van punten en een random geluksfactor wat bij veel turned based spellen wel het geval is, maar ze hebben hier voor de unieke mogelijkheid gekozen dat je zelf met het wapen kan richten en schieten. Een extra leuke toevoeging is dat de kogels afketsen op muren, plafonds en andere objecten waardoor je dus met een effect kan schieten.

Wanneer je een wapen hebt met een laserscope wordt het helemaal handig! De hand die het wapen vasthoud beweegt wel beetje waardoor een klein beetje timing wel om de hoek komt kijken. Een headshot maken met een laserscope is dan een stuk makkelijker!

Backheadshot

Naast de standaard wapens kan je ook wapens vinden met andere eigenschappen of die hun ammunitie ook met een effect schieten, ook granaten zijn van de partij. Er zijn meer dan 100(!) verschillende wapens te vinden in het spel.

Tactiek

Per missie is het verschillend met hoeveel teamleden je het vijandige schip mag betreden, er zitten ook solo missies bij wat ideaal is om een teamlid even te levellen. Je kan de missies namelijk meerdere keren spelen. Per missie kan je ook weer maximaal 3 sterren verdienen. Voordat de missie start kies je welke teamleden het schip gaan betreden en wat hun uitrusting is. Naast de wapens kan je ook diversen medkits meenemen, granaten, armour etc. etc.

Zet je team tactisch in!

De vijandige schepen bestaan uit diversen levels en platforms die je via ladders kan bereiken. Pas wanneer je een deur opent zie je pas hoe de kamer is opgebouwd. Door de teamleden strategisch te plaatsen kan je de vijanden te lijf gaan. Zet ze dus niet allemaal bij elkaar, maar laat bijvoorbeeld een sniper het level van boven benaderen. Alle schepen worden random gegenereerd, de levels zijn dus nooit hetzelfde.

Ook kan je brandstoftonnen gebruiken om de vijanden wat sneller uit te schakelen. Je kan ook dekking zoeken achter bijvoorbeeld kratten en andere objecten. Verschillende schepen hebben een alarm systeem aan boord, na bijvoorbeeld 8 beurten komen dan nieuwe vijandige troepen of komen er verdedigingswapen uit de plafonds die jou ook weer aanvallen.

Ook de juiste uitrusting (utility) kopen en inzetten kan je een voordeel opleveren, bekijk de eigenschappen goed van je uitrusting en beslis wat je het beste kan gebruiken. Zo kan je extra bescherming kopen, granaten en andere handige extra’s.

Voorbeeld van wat uitrusting

Graphics, geluid en gameplay

Grafisch is het spel, net zoals bij het vorige Steamworld spel, weer fantastisch & mooi getekend. Alle karakters zijn goed in elkaar gezet, mooie uitgewerkte omgevingen en ook een grote diversiteit bij de vijanden. Wederom heeft ontwikkelaar Image & Form Games een meesterwerk afgeleverd!

Ook het geluid is prima in orde, met een setje oordoppen in, hoor je nog meer details die zijn verwerkt in het spel. De besturing is lekker eenvoudig waardoor je heel snel in het spel komt. Het spel speelt heerlijk weg en is ook zeer geschikt om even tussendoor te spelen.

Ik kan je dit spel echt aanraden, het speelt goed en is fantastisch mooi afgewerkt. Het spel is pas uit en tot 31 december is het daardoor lager geprijsd (€ 16,99)

Review - SteamWorld Heist
Een waardige opvolger van SteamWorld Dig, een heel andere game, maar net zo verslavend!
Verdict9
+ Punten
  • Grafisch mooi!
  • Laagdrempelig
  • Orgineel
- Punten
  • Misschien de prijs?
  • 3D geen toegevoegde waarde
9Verdict