Final Fantasy XIV HeavenswardHet is alweer een tijdje gelden dat we met Final Fantasy XIV: A Realm Reborn aan de slag zijn gegaan, uit mijn hoofd was het ongeveer een jaar geleden. En zoals elke bij goede en grote game kan een DLC niet uitblijven. Nu zien we regelmatig bij de grote games dat we veel moeten neerleggen voor een een kleine add-on, met als extra ‘bonus’ een wapen skin. Maar Square Enix heeft toch een andere kijk op de aanvullingen van de reeds bestaande game. Daarom kun je Heavensward zien als een DLC, helemaal omdat je geen stand-alone DLC is. Maar toch gaat het wel stukken verder dan de standaard DLC.  Hier hebben we het over een compleet nieuwe wereld, vol met nieuwe content waar elke Final Fantasy fan op heeft zitten wachten. Sterker nog, mocht je de DLC willen aanschaffen om nog eventjes extra te kunnen genieten van de game, haal het even maar weg. Dit is een add-on die je heel veel uren zoet houdt.

Er is alleen wel een maar, dat is namelijk dat het niet direct toegankelijk is voor iedereen. Voordat je van de prachtige wereld kunt genieten moet je wel eerst in Final Fantasy: A Realm Reborn jezelf naar level 50 omhoog werken, je moet alles main story quast ook hebben voltooit, daarna kun je pas je eerste stappen zetten in de wonderlijke wereld die we inmiddels kennen als Heavensward. En hoe zeer je ook uitkijkt naar deze wereld, het is wel even je best doen om eerst level 50 te worden. Gelukkig had ik al wat uurtje in A Realm Reborn zitten, dus ik hoefde niet helemaal vooraan te beginnen.

Maar naarmate ik de game aan het spelen was merkte is toch dat level 50 halen er niet snel in zat. Gelukkig heb ik een aantal Final Fantasy vrienden om mij heen die zo aardig waren om hun save game voor mij beschikbaar te stellen, wel onder toeziend oog natuurlijk.  En dan is het eindelijk zo ver, we mogen met volle overgave genieten van de wereld die Heavensward heet. Het enige probleem is dat er zoveel te doen is en ik niet weet waar ik moet beginnen. Als een kind dat voor het eerst ’s werelds grootste snoepwinkel binnenwandelt en daar een helemaal alleen mag rondlopen terwijl alles gratis is. Je kunt je er waarschijnlijk wel iets bij voorstellen. 😀

Welkom in Ishgard, een wereld waar de draken en ridders elkaar dagelijks te lijf gaan. En terwijl de hardcore spelers niet verder konden dan patch v2.55 is er nu een grote wereld met veel, heel erg veel nieuws. Daarnaast is het verhaal inmens complex, gedetaileerd en lang, erg lang. Maar dat is niks nieuws en iets wat we wel kennen van de andere Final Fantasy games. Het is dan in onze ogen ook echt de moeite waard om alles te ontdekken en de lange reis te doorstaan. Ishgard zorgt tevens voor drie nieuwe jobs, mogelijkheden om je skills verder te ontwikkelen voor de bestaande jobs, nieuwe dungeons, maps en tegenstanders. Daarom is het een perfecte aansluiting op de al bestaande wereld. Square Enix zorgt ervoor dat je in deze nieuwe wereld heel wat uren zoet zult zijn.

De meeste elementen uit Heavensward worden natuurlijk door een heleboel fans niet als iets verrassends en compleet nieuws wordt gezien. Maar denk dan wel even terug aan Final Fantasy XIV. De game die op de markt kwam en direct een groot fiasco bleek te zijn. Daarna heeft Square Enix goed geluisterd naar de achterban en kwam daarna met Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, een game die voldeed aan de verwachtingen van de gamers. Heavensward is dan ook de ideale opvolger, het borduurt verder waar A Realm Reborn is gestopt, zorgt voor dezelfde kwaliteit en je zal niet snel deze add-on uitspelen. Er is gewoon veel, misschien wel te veel, te doen.
Zo zien we dat de dungeons op een hele slimme manier in elkaar steken met schrikbarende omgevingen maar ook met leuke verrassingselementen. Hierdoor blijft het toch wel een hele leuk uitdaging om deze te doorlopen. Ons advies is dan ook om het niet alleen te doen, zeker niet de eerste keer. Naarmate je wat meer ervaring hier in hebt kun je gewoon lekker in je eentje een dungeon doorlopen zonder dat anderen op je zitten te wachten. Hierdoor blijven dit leuke uitdagingen voor de nieuwkomers en de ervaren rotten.

Daarnaast kunnen de verzamelaars en ambachtslieden ook naar level 60 doorgroeien. Sommige elementen zullen je misschien niet het gevoel geven dat je in een nieuwe wereld rondloopt, maar zodra je het luchtschip van de Free Company gaat bouwen, dan merk je dat het wel anders in elkaar zit 😀 Nu is het wel zo dat het crafting systeem iets anders in elkaar zit dan verwacht. Je moet namelijk wel samenwerken met anderen om het schip te bouwen, deze samenwerking bestaat uit gezamenlijk op dezelfde plek staan. Hier kan dan nog steeds iedereen zijn of haar eigen ding doen. Op zich wel jammer, ze hadden er naar mijn mening meer uit kunnen halen door bijvoorbeeld ook gezamenlijk items te maken. Hierdoor geeft het je toch het gevoel dat je de wereld in je eentje aan het ontdekken bent, ondanks dat je samenspeelt met vrienden. Maar wat niet is kan altijd nog komen.
Nu is Final Fantasy XIV: Heavensward een prachtige game. Om eerlijk te zijn heeft de game niet veel minpunten. Er is echter wel één wat ik toch wel heel erg vind. Deze staat los van de game, maar gaat om het financiële plaatje. Je zult namelijk voor Heavensward in eerste instantie A Realm Reborn moeten aanschaffen, hier betaal je de volle mep voor. Dan heb je ook nog te maken met het feit dat je tegenwoordig PlayStation Plus nodig hebt om online games te kunnen spelen (nog een keer € 50,- per jaar) en nadat je 30 dagen de game hebt mogen uitproberen krijg je daarna nog te maken met een abonnement voor de game zelf à € 13,- per maand. Hierdoor is het een game die niet iedereen zal gaan, en met name, blijven spelen. Alleen de hardcore fans zullen in deze wereld blijven rondhangen. Nu heeft dat natuurlijk ook weer een voordeel. Noobs zul je dan ook niet snel tegenkomen in deze wereld en iedereen die er voor het eerst rondloopt weet wel degelijk hoe de game werkt.

Nu is het best lastig om een goed en duidelijk oordeel te geven over Heavensward want hoe vel je ook hebt gespeeld, om alles te kunnen ontdekken ben je gewoon heel erg veel tijd kwijt. Zo weet ik nog steeds niet hoe het is om alles op level 60 te hebben en zullen er waarschijnlijk ook nog meerdere elementen zijn die nog niet ben tegengekomen. Daarom vind ik het ook niet fijn om het een review te noemen, puur vanwege het feit dat er nog zoveel is om te ontdekken. Het zou eerder een hele uitgebreide impressie moeten zijn. Hoe dan ook, ik heb me heel wat uurtjes vermaakt met Heavensward en dat zal ook nog wel even zo blijven.
Dit ook de reden waarom ik nog niet direct een cijfer aan wil gaan hangen, maar wel kan ik zeggen dat ik zeker onder de indruk ben en ook de fans zeker zal aanraden om het te spelen, helemaal als je al een tijdje level 50 bent en je toch een keer verder wilt gaan in het verhaal.