Het leven kent maar weinig zekerheden. En toch weten we allemaal zeker dat games uit de eigen keuken van Nintendo echte klassiekers worden. En dat al voor ze überhaupt een release hebben gehad. Wat is toch die magie van Nintendo die er voor zorgt dat deze games zo’n hoge verzamelwaarde hebben? Eén van die dingen zijn in ieder geval de erg toffe en uitgesproken karakters die de hoofdrol vertolken in deze games. Zo ook voor Kirby, al duurde het toch wel even voordat ook hij zijn weg wist te vinden naar de Wii-U.

KirbyAndTheRainbowPaintbrush

Met al een enorme lijst aan toffe Kirby titels wouden toch wij ook checken of Nintendo ook nu zijn naam hoog wist te houden. Tijdens het opstarten van deze platform adventure worden we meteen opgeslurpt door de Nintendo magie en komen we terecht in een kleiachtige wereld vol met kleuren en vrolijkheid.

De vrolijke roze bolle Kirby huppelt vrolijk door deze prachtige wereld tot het kwaad van uit de hemel zijn handen uitstrekt en al deze prachtige kleuren tot zich neemt. En zo begint ons avontuur.

En vanaf dit punt kan de televisie ook gerust uit want het gehele spel zal gespeeld worden op je game pad met behulp van je stylus. Ergens bekroop mij een bekend gevoel op dit punt. Dat is ook niet gek want dit nieuwe avontuur is sterk afgeleid van de DS titel “Canvas Curse” waarbij we met behulp van de Stylus lijntjes moesten trekken waarover Kirby zijn weg kon vervolgen.

Dit is nu ook het geval. Met behulp van onze Stylus trekken we prachtige regenboog lijnen om Kirby heen te sturen waar wij maar willen. Tikken we op Kirby dan rolt hij en houden wij de Stylus even vast boven Kirby dan zal hij met wat extra vaart vijanden plat walsen of blokken weg breken.

We krijgen zeven werelden om in los te gaan. Elke wereld heeft vier levels waarbij we in het laatste level een eind baas aantreffen. Elke wereld is gebaseerd op een kleur. Denk hierbij aan bijvoorbeeld “Green Valley” Ook heeft iedere wereld zijn eigen thema met zijn eigen unieke uitdagingen.

Zo komen we onder water terecht waarbij we met lijnen kunnen zorgen dat Kirby droog blijft, maar ook zullen we onze weg door de wolken vervolgen waar de lijnen er weer voor zorgen dat Kirby niet naar beneden stort.

De eerste werelden zijn extreem eenvoudig te voltooien. De latere werelden bieden wel enige uitdaging maar zijn zeker voor de ervaren gamer nauwelijks uitdagend te noemen. Er lijkt dan ook door Nintendo op een doelgroep in de leeftijd van 8 tot 14 jaar te zijn gemikt. Deze leeftijds groep zal namelijk goed uit de voeten kunnen met deze game en er een leuke uitdaging in vinden.

Wat wel voor iedereen een uitdaging zal bieden is de toch behoorlijk nauwkeurige Stylus controls. Of liever gezegd een gebrek daaraan. Na enige tijd merken we dat de magie die je zo bevangen hielt langzaam verdwijnt doordat de Stylus vaak niet dat gene doet wat jij wil. En oom eerlijk te zijn is dat niet het enige dat de magie doet verdwijnen.

Een beetje ervaren gamer zal namelijk na een uurtje of vijf het spel voltooien. Natuurlijk kan je altijd proberen om de vele collectibles vrij te spelen die zich in het spel bevinden. Of om alles op goud te krijgen maar dan nog blijft dit vrij karig voor een titel als deze.

Gelukkig bied de game wel de mogelijkheid tot een potje Local Co-op waarbij de andere met een pro controller of remote in de huid kruipen van Waddle Dee. En ook vinden we nog een challenge modus waarbij je vrij gespeelde uitdagingen kan voltooien.

Als laatste hebben we dan de Amiibo ondersteuning.  Eenmaal per dag mag je één van de ondersteunende Amiibo’s gebruiken voor een power-up die eenmalig in een level te gebruiken is.  Het enige probleem is natuurlijk zoals bij velen Amiibo’s dat deze bijna niet te verkrijgen zijn. Kirby zal je nog wel op de kop kunnen tikken wanneer je bereid bent om diep in de buidel te tasten maar de andere twee heb ik tot op heden nog niet kunnen bemachtigen.

Nou was het idee om ook de Kinderjury aan het woord te laten. Maar helaas bleek deze game toch net iets te lastig voor de 5 jarige Damian om te spelen. Hij vond het wel een erg leuk spel om met mee te kijken al was hij wel teleurgesteld dat we de Amiibo’s niet wat meer mochten gebruiken.

Conclusie:

We hebben bij deze Kirby titel toch wel wat gemengde gevoelens. Wanneer wij een spel willen spelen waarbij wij in de ene hand een klein scherm hebben waar we op kijken en in de andere hand een Stylus waarmee we besturen dan pakken we uiteraard de DS of 3DS. Als wij op de Wii-U spelen willen we toch ook een deel van de tijd onze vingers op de knoppen hebben en relaxed naar de t.v. kunnen kijken. Was deze game dus uitgekomen voor de 3ds dan is het een super toffe titel maar voor de Wii-U schiet hij toch wat te kort op dit vlak.

Ook de beperkte hoeveelheid content maar ook de beperkingen binnen de game zijn toch wel een misser. Het was bijvoorbeeld tof geweest als de klei wereld in zekere zin ook echt kneedbaar was. En ook wat meer levels per wereld was geen overbodige luxe geweest. Het over nemen van de krachten van vijanden misten wij toch ook wel.

Als laatste min punt vind ik toch ook de beperkte mogelijkheden met de Amiibo’s wel het noemen waard. Hier had Nintendo veel meer mee kunnen doen in mijn ogen.

Betekent dit dan dat Kirby and the Rainbow Paintbrush volledig de plank mis slaat? Nee dat zeker niet. Het spel oogt echt fantastisch, de werelden zijn afwisselend, verrassend en erg tof. Nintendo laat oude nostalgische karakters weer tot leven komen met de kracht van de Wii-u en zeker om af en toe tussendoor te spelen is dit een hele toffe titel. Misschien waren onze verwachtingen toch gewoon te hoog of ligt deze vorm van gameplay ons wat minder. Hoe dan ook zal Kirby zeker regelmatig ons game pad scherm gaan vullen.

Review – Kirby and the Rainbow Paintbrush
Verdict7
+ Punten
  • Verrassende en afwisselende gameplay
  • Nostalgie
  • Grafisch erg mooi
- Punten
  • Beperking Amiibo
  • Spelen op pad in plaats van T.V.
  • Erg beperkte content
7Verdict