Het is weer zover, het seizoen is begonnen. In Nederland beginnen we altijd met de aftrap van de Supercup voordat het seizoen begint, op de console beginnen we altijd met de aftrap van PES voordat FIFA in de winkel ligt.

Het is dan ook aan ons om te kijken of PES dit jaar weer mee kan doen om de prijzen of eerder een degelijke middenmoter is.

Het is FC Barçalona wat de klok slaat in PES 2019

Natuurlijk hoor ik inmiddels al iedereen schreeuwen over de strijd tussen PES en FIFA, maar ik wil het daar niet over hebben. Ik wil PES als PES behandelen, dus vergelijken met haar voorganger, wat is beter wat is minder, etc.

Dus om te beginnen starten we de game op en zien dat FC Barcelona (als partner van de game) heel erg veel aandacht krijgt. Sterker nog, de game opstarten zonder FC Barcelona te zien is niet mogelijk. Terwijl we aan het startscherm voorbij gaan zien we dat het menu redelijk kaal, maar wel straks en overzichtelijk in beeld wordt gebracht.

We merken dat hier gekozen is voor een aantal opties, denk hierbij aan Home (met al het nieuws), Kick Off (snelle matches), Online, Offline en Extra’s. Niet heel erg spannend, maar wel duidelijk genoeg om te begrijpen waar je mee bezig bent. En voor de mensen die PES in het verleden hebben gespeeld, hierin is nagenoeg niets verandert, wat jammer is, want ook al is de opzet goed en duidelijk, veranderingen zorgen ervoor dat je de game interessant houd.

De grootste ontwikkeling van de game zit hem in elementen die niet iedereen zal benoemen. Want het enige waar iedereen het over heeft is dat PES inmiddels geen Champions League meer in haar bezit heeft. Dat er inmiddels 10 licenties binnen zijn gehaald vol met nieuwe, vooral kleinere competities (en ja, hieronder valt ook onze eigen Nederlandse Eredivisie) hoor je nagenoeg niemand over.

We zien veel Legends in de game voorbij komen

Is het een groot gemis dat de Champions League er niet meer in zit? Ach, zoals we wel vaker hebben gezien bij PES, met een kleine patch kunnen de namen worden aangepast en zien we alleen nog maar dat de beker er anders uit ziet tijdens de finale.

Maar er zijn genoeg andere elementen in de game die er juist wel voor zorgen dat de game meer diepgang heeft gekregen, deze zie je met name terug op het veld.

Om direct maar te beginnen met de optie die ik het meeste kan waarderen: je kan nu spelers individueel aansturen als het aankomt op tactiek, wil je dat je linker aanvaller agressief op de bal jaagt, dat kan, wil je dat de middenvelder zich meer terug laat zakken, dat kan. Zo kan je per speler tijdens de wedstrijd (zonder op pauze te drukken) dit aanpassen.

Wat ook nog steeds heerlijk is om te zien is dat je 4 soorten tactieken  onder de knoppen hebt zitten, deze kun je voor de wedstrijd samenstellen en in de wedstrijd kun je met een simpele druk op de knop voor balbezit gaan, of vol op de counter. Alles is mogelijk, precies zoals jij het wil.

Maar iets waar ik nog het meeste van onder de indruk ben, dan is het Master League. De meeste spelers zullen het wel leuk vinden, maar de diepgang die deze modi bied zullen veel spelers niet eens meekrijgen.

Over Branding gesproken: Braziliaanse teams hebben zelfs PES als sponor

Het gaat hier niet alleen om het team dat jij bestuurd en de invloed die jij hebt op de aankopen en verkopen van spelers. Het gaat veel verder dan dat. Want je hebt niet alleen de vollegide vrijheid om het eerste team te besturen. Wat dacht je van het feit dat je het tweede team ook volledig kan aansturen als het aankomt op trainingen en dat je af en toe jeugdspelers kan overhevelen naar het eerste team? Dit is toch perfect om zo de uitgaven aan nieuwe spelers redelijk onder controle te houden.

Daarnaast is het ook zo dat je niet alleen kan kiezen voor het spelen van een wedstrijd, maar kun je ook als manager de wedstrijden beleven. Hierbij zie je dat de wedstrijd wordt gespeeld zoals je dit normaal als speler zou doen, alleen heb je nu geen invloed op hoe de spelers lopen en wat ze doen. Alles wordt door de AI bepaald.

Daarnaast is het nu belangrijk om te kijken in de statistieken die tijdens de wedstrijd zijn op te vragen, dit om te bepalen wie je zou kunnen wisselen op basis van de cijfers. Het beste is dit te vergelijken met Football Manager, maar dan met minder diepgang qua individuele statistieken. Terwijl je hier minder diepgang hebt is het juist zo dat het van belang is om goed op spelers te letten.

Zo kun je blessures bijvoorbeeld ook zien aankomen, in PES 2019 komen blessures niet zomaar uit de lucht vallen namelijk. Soms zie je spelers rondlopen en gebaren ze naar jou als trainer om gewisseld te worden en daarna voelen ze aan hun been/arm/rug/etc. Met ander woorden, ze voelen een blessure aankomen, dus ze moeten worden gewisseld.

Blessures kun je gelukkig aan zien komen bij spelers

Wat ik hier merk is dat ik de diepgang van deze versie superieur vind aan alle andere voetbalgames die er zijn/waren.

Dit geeft je echt het idee dat je aan het roer staat, niet alleen tijdens het spelen, maar ook tijdens de onderhandelingen of tijdens de trainingen van het tweede team.

Daarnaast kun je dit ook nog eens in co-op spelen, alleen maar leuk als je het mij vraagt. Het mooiste is namelijk dat Master League nu niet meer een single player modi is.

Natuurlijk hebben we ook nog Become a Legend en andere online opties. Deze zijn in vergelijking met voorgaande jaren niet heel erg veel veranderd. Hier komt het nog steeds op aan veel wedstijden spelen (en het liefst winnen) en je gewonnen punten uitgeven aan je team om zo een beter team te kunnen bouwen.

Het grote publiek als altijd even enthousiast

Begrijp me niet verkeerd, het is een leuke modi, maar niet de modi waar ik heel erg veel veranderingen in te vinden zijn.

Maar als ik kijk naar alles wat PES 2019 te bieden heeft merk ik dat deze game op heel erg veel vlakken vooruitgang heeft geboekt. De diepgang die PES in het verleden had is nu nog steeds, maar ze hebben meer toegevoegd.

Het enige nadeel van PES is dat ze in het verleden een heel erg goed concept voor de game hebben opgezet, daar willen ze aan blijven vasthouden, maar dat betekend nog niet dat je het concept niet verder kan doorontwikkelen.

Dit is dan ook waar PES wel het één en ander te verwijten valt. Je kan niet altijd maar blijven leunen op het menu, op de opzet die je in de voorgaande jaren ook hebt gebruikt. De gamers willen worden vermaakt, wat betekend dat ze ook af en toe wat nieuws voorbij willen zien komen.

 

Review – PES 2019
Ondanks dat PES 2019 de CL kwijt is heeft de game nog nooit zoveel nieuwe competities toegevoegd. Ook in de diepgang in de game zo diep dat concurrenten niet een in de buurt komen.
Verdict7.8
+ Punten
  • Master League is nog completer dan voorheen
  • De voetbalgame die meer van je vraagt
- Punten
  • Uitblijven grote competities
  • Grafische geen vooruitgang
7.8Verdict