Het digitale gras is bijgeknipt, de lijnen op het veld zijn opnieuw gemarkeerd, veters gestrikt en de tenues gewassen. Dat kan maar een ding betekenen; een nieuwe voetbal-game is weer verschenen. Pro Evolution Soccer 18 beter bekend als PES 18 of zo als het in Japan heet ‘’Winning Eleven 18’’ laat zich zien en heeft sinds jaren weer een stijgende lijn in kwaliteit. Of dat ook voor dit jaar geld lees je hier onder.

Wat opvalt in een PES game is dat tot op heden niet alle landen en clubs de juiste namen, venues, tenues en club logo’s present zijn. Dit is al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw het geval en is gewoon een kwestie van geld. Concurrent FIFA blijkt diepere zakken te hebben en jaar op jaar is dat wel de zaak bij hen. Gelukkig is de PES community een hechte community en wordt er al driftig gewerkt aan zogenaamde option files alvorens de game uitkomt. Deze kun je downloaden op dag van release en installeren om zo alsnog alles op orde te hebben.

Jaar aan jaar wordt er gestaag gewerkt aan de gameplay kwaliteit. De PES reeks heeft altijd een gameplay-stijl gehanteerd die easy-to-learn was, maar hard-to-master. De bal rondspelen naar medespelers gaat nog altijd soepel, maar je dient absoluut rekening te houden met de positie van je teammaat. Hij zou wel eens een tegenstander in de rug kunnen hebben die de bal sneller kan onderscheppen. Een kien inzicht is dus absoluut vereist. Ook de knop om de bal rond te spelen die harder of zachter dient in te worden ingedrukt afhankelijk van de afstand van je teammaat.

Wat gelijk opvalt is dat je nu de bal beter kan afschermen van tegenstanders, de spelers gooien fysiek nu ook hun gewicht in de strijd om de bal, dat levert dan ook soms onverwachte situaties op waarbij dan letterlijk de bal de andere kant opgaat. Van PES 18 kan men rustig dus beweren dat het spel intenser dan ooit is, er wordt flink getackeld en van tijd tot tijd een heuse aanslag gepleegd op spelers. Iedere bijziende scheidsrechter dient het spel gelijk stil te leggen en als het even kan een kaart te trekken. De scheidsrechters in PES 18 denken daar anders over en laten het spel rustig doorgaan wat soms voor frustraties kan zorgen bij de gamer.

Ook dit jaar is PES weer gevuld met diverse modi met voor iedereen weer wat wils. Ook de befaamde Champions League modus is weer present met alle toeters en bellen.

PES fanatiekelingen kunnen zich weer in de handen wrijven met een nieuw seizoen Master League waarbij je een compleet team uit de grond stampt en je dieper in het onderhandelingssysteem duikt met spelers dan ooit te voren. Ook als trainer die je diverse doelstellingen te behalen wat het realisme versterkt. MyClub en Become a Legend zijn nog steeds aanwezig net als in voorgaande edities.

Terug van weggeweest is de modus Random Selection waarbij je in een willekeurig team wordt gestopt, daarbij zijn drie ruilrondes verbonden waarbij je spelers kan ruilen of behouden. Daarna dien je met het geselecteerde elftal waarbij je met nieuwe namen furore dient te maken.

Natuurlijk is het online speelsysteem een hoeksteen van de gameplay en kun je in co-op het opnemen tegen andere spelers met een vriend of vriendin. De servers zijn makkelijk toegankelijk en binnen niet al te lange tijd speelde ik dan ook een lag-loze match online. Helaas is er ook gemakzucht te bespeuren, de menu’s zijn gecopy-paste uit de PES 17 versie en bieden je geen nieuwe interface. Voor Achievement en Trophy puristen onder ons is er ook niks nieuws onder de zon. Ook uit voorgaande edities is weer geput en helaas niks nieuws verzonnen. PES 18 doet veel goed, maar laat ook wat steken vallen, grootste heikele punt is toch wel het commentaar van het Britse duo Peter Drury en Jim Beglin die door elkaar heen roeptoeteren en situaties verkeerd beschrijven. Ook het enthousiasme waarmee dit gepaard gaat is niet om over naar huis te schrijven. Het meest heikele punt is toch wel dat het lijkt alsof ze in een luchtdichte ruimte zitten en totaal niet aanwezig zijn bij de match zelf. Het commentaar dient begeleidend te zijn en je op te zwepen voor het grote moment waarbij je scoort. Helaas valt de bezieling nergens te bespeuren en na een paar matches wordt het gewoonweg irritant. Een absoluut gemiste kans waarbij men enkel kan hopen dat dit in de toekomst gepatched wordt.

Wat wel weer mooi is zijn de grafische hoogstandjes als je net een fenomenale goal hebt verzilverd. Het enthousiasme van de spelers spat van hun gezicht en animaties af en lijken oprecht blij. Ook als er in de zeldzame momenten een kaart wordt getrokken lees je de frustraties van hun lichaamstaal. Wat specifiek dient te worden benoemd is wanneer de spelers het veld betreden in de avonduren dat het licht van de lichtmasten in hun ogen fonkelt. Dit soort details is waar menig voetballend-gamer hart sneller van gaat kloppen.

Voor die die-hard PES liefhebber is het ook dit jaar weer een no-brainer en kun je PES 18 rustig weer aanschaffen. De game ademt sfeer en het spel voetbal wordt recht aangedaan met de verslavende gameplay. Grafisch-gewijs valt er niet veel te klagen, animaties zijn vloeiend, gezichten van de (prominentere) spelers zijn degelijk nagemaakt maar de game staat mijlenver buitenspel op het audio vlak. Hierbij kan men met het beschuldigende vingertje worden gewezen naar het zielloze voorgekauwde commentaar tijdens de matches. Gelukkig kan men dit uitzetten.

Online en couch co-op zijn nog altijd favoriete smaken die je absoluut aan de controller vastlijmen en zeker de nodige uren speelplezier bezorgen. PES bokst de laatste jaren hard op tegen de regerend kampioen FIFA en weet eindelijk zijn stempel weer te drukken op de games. Termen als soepele gameplay en dito graphics mogen PES 18 in het zonnetje zetten, maar er valt absoluut nog eer te behalen op vlakken als licenties (waar is Bayern München?) en audio. Voor iemand die graag een balletje wil trappen en een beginner is met voetbalgames is dit een warm welkom. PES puristen twijfel niet, en stort je weer in talloze matches met verbeterde gameplay en diepgaande modi. PES 18 is een raak schot in goal, maar de bijkomende modderkluitjes die meekomen dien je wel voor lief te nemen

 

 

Review - Pro Evolution Soccer 2018
6.1Verdict
Waardering gebruiker: (1 Stem)
6.1