Wordt een god en beheer een wereld

The Universim is een simulatie spel waarbij jij een god bent en jij het beheer hebt over een soort genaamd ‘nuggets’ die op de planeet genaamd ‘Mother Planet’ leven. Je doel is om je nuggets in leven te houden. Momenteel bevindt dit spel in de Alpha fase en is dus nog niet af.

Om gelijk maar over de nuggets te beginnen, De nuggets moeten eigenlijk dit spel zijn variant zijn van de mens. Nu hebben de nuggets een eigen wil en doen niet echt precies wat jij wilt. Als je bijvoorbeeld meerdere dingen laat bouwen kiezen ze zelf wat ze belangrijker vinden om te bouwen in plaats van te bouwen in de volgorde waarin jij de gebouwen geplaatst hebt (je kan aangeven welk gebouw er prioriteit heeft). De nuggets bouwen ook hun eigen huisjes, wat best fijn is, dus je hebt daar geen omkijken naar. Hoewel er geadverteerd wordt dat de nuggets onverwachte beslissingen maken, omdat ze AI hebben, heb ik dat nog weinig meegemaakt.

De gameplay zelf kan best verwarrend zijn in het begin, aangezien er weinig/geen tutorial aan het begin van het spel is. Je moet voornamelijk zelf dingen ontdekken. Je hebt wel een hulp menu die je vertelt wat sommige tekens betekenen en wat bepaalde gebouwen doen, maar ook dit legt niet alles uit. Gelukkig spreken er ook dingen voor zichzelf.

Je bevolking heeft natuurlijk niks aan technologie en zal daarom alles moeten onderzoeken en ontdekken. Jij als god zijnde bepaalt wat er onderzocht wordt, ik heb nog niet meegemaakt dat de nuggets zelf kiezen wat ze onderzoeken. De manier hoe ze technologieën vrijspelen vind ik erg fijn. Het is namelijk ingametijd gebaseerd en je kan maar één tegelijk onderzoeken,maar je kan wel meerdere aanklikken en zal dan op volgorde van welke je als eerste aanklikt onderzocht worden. Dit zorgt ervoor dat je moet nadenken wat je onderzoekt.

Als er iets met je nuggets of met je dorp/stad gebeurt dan krijg je netjes rechtsonder een ,meestal een grappige, melding. Je hebt ook een menu waar je alle meldingen kan zien en terug kan scrollen naar een melding mocht het te snel gaan. Je kan ook aanpassen wat voor meldingen je te zien krijgt mocht het allemaal te veel worden of wil je alleen het belangrijkste zien, zoals iemand die dood is gegaan bijvoorbeeld. Helaas lijkt het soms nog steeds alsof je inbox opgeblazen wordt met meldingen. Dit komt doordat je uiteindelijk heel wat nuggets hebt die doodgaan of geboren worden.

Verder heb je nog goddelijke krachten zoals:

 • Telekinese
 • De kracht om nuggets beter te maken(zowel lichamelijke verwondingen als ziektes).
 • Nuggets vrolijk te maken.
 • nuggets verliefd laten worden.
 • Een tornado op te roepen.
 • En nog velen andere.

Gelukkig kan je die krachten niet continue gebruiken en moet je daarvoor punten verdienen om te gebruiken. Die punten krijg je doordat nuggets in je geloven. Hoe meer nuggets er in je geloven, hoe sneller je punten krijgt. Voor sommige acties moet er eerst een aantal nuggets in je geloven voordat je die kan gebruiken.

 

Grafisch is het spel erg mooi. De overige wezens op Mother Planet zijn erg leuk en zien er goed uit. De omgeving is af en toe erg mooi om te zien(althans als je nuggets het niet ruïneren). Je eigen nuggets zien er best grappig uit. Al met al vind ik dit de perfecte stijl voor dit spel.

Het achtergrondmuziek is wel prima het valt niet op als het speelt, maar het geeft wel een rustig gevoel. Gelukkig heb je een verteller/commentator die je gezelschap houdt en op velen dingen wel wat te zeggen heeft, maar hij zegt soms niks meer en dat is wel enerzijds jammer aan de andere kant wel weer fijn anders wordt alles zo herhalend. Hij is best grappig en doet me erg denken aan de humor van The Stanley Parable. Verder maken/maakt de nuggets/ beesten/omgeving geluid als je dicht bij hun hangt, maar als je een beetje van boven en ver af  hangt hoor je ze al gauw niet meer.

Al met al is het een hele leuke spel en ik ben benieuwd wat ze er mee doen.

Review - The Universim
Verdict8.7
+ Punten
 • Leuke humor
 • Ziet er mooi uit
 • Fijne gameplay
- Punten
 • Te weinig uitleg
 • Loopt vaak vast tijdens auto save
8.7Verdict