Elk jaar kijk ik er weer naar uit om lekker op mijn trekker rondjes te rijden en om lekker te genieten van de omgeving. Niks geen gehaast, gewoon lekker de kippen voeren, de koeien melken en al het andere wat er bij het beheren van een boerderij komt kijken. En nogmaal gesproken ga ik dan ook aan de slag met Farming Simulator, een game die zelfs de leden van de KinderJury makkelijk onder de knie krijgen. Daarom kwam er ook de vraag vanuit de KinderJury of ze ook met Professional Farmer 2017 aan de slag mochten gaan.

En terwijl ze aan het rondrijden waren kwamen ze er achter dat dit toch niet zo maar een simulator is zoals ze in het verleden hadden gespeeld. Dit is Professional Farmer, een game die meer van je vraagt dan mensen inhuren om het werk te doen zodat je zelf rondjes kan rijden. Nee, nu gaat het ‘om het echie’. Met andere woorden, wil je graan laten groeien, dan moet je ook echt alle stappen van het landbewerken doorlopen, wat uit eindelijk resulteerde in het feit dat de leden van de KinderJury dit toch niet zo leuk vonden dan waar ze op gehoopt hadden. Terwijl ik de game met heel erg veel liefde terug kreeg werd mij medegedeeld dat het toch niet zo makkelijk was en dat je er echt je best voor moest doen. Dus tijd om te stoute klompen aan te trekken en aan de slag te gaan.


Als eerste merk ik dan ook waar de kinderen tegen aanlopen. Dit is inderdaad een andere game, natuurlijk kun je dat zien aan de titel, maar in-game wordt er ook meer van je gevraagd. Het gaat er nu om dat je alles goed zoals men het in het echt ook doet. Dus niet alleen maar een beetje zaaien om daarna weer te oogsten, nee, het bewerken van de grond doe je hier  van voor af aan. Dus je zult eerst moeten beginnen met ploegen, bemesten, bewerken om daarna te gaan zaaien. Dan moet je het land goed besproeien voordat je gewassen gaan groeien om zo daarna uiteindelijk te kunnen oogsten. Met andere woorden, van zaadje tot gewas zul 6 tot 7 stappen van je vragen, iets wat meer op de realitiet lijkt en dus niet echt als arcade kan worden bestempeld.


Deze game heeft daarom dan ook een hogere leercurve dan de andere Farming game. Maar het groter verschil zit hem voor mij in de manier waarop jij je land bewerkt, het is namelijk niet alleen maar even een paar keer op en neer rijden en alles is klaar voor de volgende stap, nee, eze keer gaat het er ook om of je wel goed genoeg in een rechte lijn rijd. Iets wat ik normaal nooit op hoefde te letten. Het kan dan ook zo zijn dat je voor een stukje land misschien wel een uur kwijt bent om het zo ver te krijgen dat je eindelijk kunt gaan zaaien. Met andere woorden, deze game vraagt tijd en geduld, iets wat niet iedereen meer heeft tegenwoordig.


De KinderJury heeft mij inhoudelijk niet veel meegegeven, maar er was één ding wat ik wel kreeg te horen van de kinderen, en dat is iets dat ik zelf ook toegeven, dat is het feit dat de grapics van de game best wel goed zijn. Het haalt bij verre niet de max uit de console als het hier op aankomt, maar we zien wel degelijk de grote vooruitgang ten opzichte van de vorige Farmer games die we hebben gespeeld. En dat geeft je toch de goede hoop dat studio de game serieus gaat oppakken en verbeteren. Natuurlijk gaat het in een game zoals deze dan ook niet altijd om het grafische vlak, maar dat betekent nog niet dat links moet laten liggen. En Professional Farmer 2017 heeft hierin een beetje de middenweg gekozen. Er is wel degelijk een vooruitgang geboekt, maar het is nog lang niet op het maximale niveau.

Verder moeten we helaas zeggen dat de game niet heel erg veel mogelijkheden met zich meebrengt. We kunnen kiezen tussen een uitgebreide tutorial en de game zelf. Deze keuze snap ik, aangezien de tutorial alles doorloopt en dan ook aardig wat tijd in beslag neemt. Met een 30 tot 45 minuten is het niet zozeer ingewikkeld, maar alle stappen die je dient te doorlopen om je boerderij goed draaiende te houden komen aan bod. Van de tractor aftanken tot het verzorgen van de varkens.

Dan hebben we nog de ‘gewone’ game. Hierbij is het zo dat je met een standaard tractor, een aantal werktuigen tot je beschikking hebt om mee te beginnen, het is dan aan jou om om alle stukken grond te bewerken. Iets wat toch wel de main goal is in de Farmer games, niet heel erg verrassend maar het is nog steeds lekker om alles voor elkaar te krijgen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om andere voortuigen te kopen met betere werktuigen. Hierdoor kun je het land sneller en makkelijker bewerken, maar dit is dan ook (helaas) de enige uitdaging die de game je biedt.Professional Farmer 2017 is een game die het arcade gevoel uit de game heeft gehaald. Iets waar een heleboel liefhebbers van farmer games blij van worden. Het is dan ook jammer om te zien dat het uiteindelijk niet veel verder is gekomen dan alleen deze stap in de goede richting, want een goed begin maakt nog geen goede game. De studio achter de game is zich in ieder geval bewust van het feit dat ze een goede keuze hebben gemaakt, hopelijk zullen ze het volgend jaar dan ook helemaal uitwerken en dan ook echt een goede game neerzetten.

Review - Professional Farmer 2017
Professional Farmer 2017 is een echte simulator game. Je land verbouwen doe je niet met 1 druk op de knop. Het brengt dus wat uitdaging en is daarom ook tijdrovender. Professional Farmer 2017 is een goede stap vooruit, maar er is nog veel ruimte voor verbetering.
Verdict6.2
+ Punten
  • Meer realisme
  • Veel verschillende voortuigen
- Punten
  • Weinig modi
  • Niet alle potentie gebruikt
6.2Verdict

Over de auteur

Retired Chief Editor & Press contact

Jack a.k.a. Jack Gotti is opgegroeid met de Commodore, heeft daarna langzaam zijn verslaving gevoed met de NES en Game Boy en zoals een echte junk het betaamt is hij ook op zoek gegaan naar het beste dat op de markt is. Vandaar de lange lijst met consoles (in willekeurige volgorde): SNES, Genesis, CD-i, Saturn, PlayStation, Dreamcast, N64, PlayStation 2, GameCube, Xbox 360, Nintendo DS, PlayStation 3, Wii, Wii U en een PlayStation Vita.