QBert-RebootedAls klein kereltje zag, en speelde ik het originele spel in de arcadehal. Ik bakte er niet veel van kan ik mij nog goed herinneren! Het spel: een klein oranje wezen met een grote neus, springend op een isometrische piramide. Het doel van het spel: verander elk vlak van kleur door hier op te springen. Onderweg wordt je gehinderd door diversen vijanden waaronder vallende ballen en een slang je die achterna springt. De besturing is ook isometrisch georiënteerd waardoor de moeilijkheidsgraad van het spel meteen een tikkeltje hoger komt te liggen. Het is nu 2015, en Q*bert heeft een reboot gekregen! En dan bedoel ik niet zijn optreden in Wreck it Ralph!

Thanks Ralph!

Hoera! juichte ik! Als een bezetene pakte ik de Playstation Vita en kocht het spel. Helemaal enthousiast van wat er mogelijk ging komen. Echter, een paar steekjes hebben ze wel laten vallen!

Classic
Q*bert rebooted bevat naast een opgepoetste versie ook de orginele ‘classic’ speelhal versie, dus herinneringen genoeg om op te halen in deze game. Dit is uiteraard een hele leuke bonus en zal zeker door menig liefhebber van dit genre worden gewaardeerd.

Klassiek of Modern?

De klassieke versie

Let’s reboot!
Na een half uurtje herinneringen ophalen met de classic version, werd het tijd om de nieuwe ‘rebooted’ versie eens aan de tand te voelen. Het ziet er grafisch prima uit, mooie nieuwe graphics en ook weer de vertrouwde isometrische opbouw van het level. Ook de keus qua muziek is goed gedaan met een leuke retro ondertoon er in.

Levels
Het spel is verdeeld over een keten van 65 levels. Per level kan je 3 sterren halen. Een ster voor het uitspelen van het level, eent om het level binnen een bepaalde tijd uit te spelen en de laatste ster krijg je als je een bepaalde minimum score kan halen. Je kan dus elk level opnieuw spelen dus, een bekend concept.

De level keten

Isometrisch

Speelbare karakters
Wat wel nieuw is de toevoeging van de edelstenen die je kan verzamelen. Deze kan je inwisselen tegen diversen nieuwe speelbare karakters. Leuk dacht ik, nieuwe karakters met ieder hun eigen eigenschappen? Helaas… het is alleen maar kosmetisch. Dit had een leuke toevoeging aan het spel kunnen zijn!

Genoeg karakters

Moeilijkheidsgraad
Q*bert is geen makkelijk spel, en je moet over een flink portie geduld beschikken en er niet vies van zijn om een level 3x of meer opnieuw te spelen voordat het lukt. De opbouw van de levels is niet veel anders als in de klassieke versie van Q*bert, het begint allemaal simpel en langzaam aan word de level opbouw lastiger waardoor je meer tactischer te werk moet gaan en je vijanden goed in de gaten moet houden.

Kan je geen kant meer uit, dan kan je alsnog proberen op een van de zwevende schijven te springen, deze brengen je weer bovenaan de start van het level. In de hogere levels van het spel komen ook vijanden voor die de kleur van het vlak weer aanpassen, dus dat maakt het allemaal nog extra lastig maar wel leuker!

Lastig!

Controls
De besturing moet je echt even onder de knie krijgen, en ik kan je een tip meegeven: begin rustig aan! Leer de besturing goed door te krijgen. Een vergissing is heel snel gemaakt waardoor Q*bert zo van het platform afdondert. En dan is het niet alleen Q*bert die “@?!@?!” roept!!

Laadtijden
Op de Playstation Vita is het laden van het spel enorm traag! Erg jammer want dit is echt een spel wat je even lekker tussendoor speelt. Door deze laadtijden zit dat er niet in. Ik weet niet of dit ook op de andere platformen zo wordt ervaren. Het spel is er voor PS3, PS4, PS Vita, PC, Mac, Linux, iOS, en Android.

Conclusie
Q*bert is een leuk spel waarbij het zwaar leunt op behendigheid en het goed onder de knie krijgen van de isometrische controls. Grafisch prima in orde, en het speelt lekker weg. Ik geef het spel een 7, naar mijn mening had er wel nog veel meer uit gehaald kunnen worden.

Review - Q*bert Rebooted
Heerlijke nostalgie in een modern jasje
Verdict7
+ Punten
  • Grafisch mooi!
  • Speelt lekker weg
  • Nostalgie
- Punten
  • Lange laadtijden op de PS Vita
  • Te simpel, weinig speel modi
7Verdict