Scribblenauts Mega Pack bevat twee spellen namelijk Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure en Scribblenauts Unlimited. Ik begin met Scribblenauts Unlimited, want die speelt zich voor Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure af.

Scribblenauts Unlimited is zover ik weet het eerste Scribblenauts spel met een echt verhaal erin. Het verhaal begint als volgt. Je speelt als Max. Max heeft van zijn ouders een notitieboek gekregen die alles wat hij opschrijft tot leven brengt. Zijn zusje Lilly heeft een aardbol gekregen dat hun overal ter wereld kan brengen. Op een dag haalt Max een geintje met een oude man uit door hem een rotte appel te geven in plaats van een gewone appel. De oude man spreekt een vloek over Lilly uit en zij veranderd langzaam in steen. Gelukkig kan Max haar redden door ‘’Starrites’’ te verzamelen en die kan je verzamelen door mensen te helpen.

Het verhaal is simpel, maar goed het gaat natuurlijk vooral om de puzzels die je moet maken. Het is wel grappig om te weten hoe hij aan de notitieboek gekomen is en waarom hij iedereen helpt.

De soundtrack vind ik al snel herhalend, maar het is prima om op de achtergrond aan te horen. De liedjes passen wel bij de levels die je speelt. Veder is er weinig op het geluid aan te merken. Het is niet geweldig en het is niet vreselijk.

De gameplay is beter dan dat ik had verwacht. Ik had namelijk problemen verwacht met dingen in het notitieblok te schrijven, want vroeger op de DS ging het typen via de touchscreen, met dat idee in mijn hoofd ging ik het spelen. Ik had ook verwacht dat ik zou moeten typen met het toetsenbord die je altijd gebruikt bij de PS4, maar het blijkt dat 5th Cell (de makers van Scribblenauts) anderen plannen hadden.

Zij hebben het als volgt gedaan: je hebt acht cirkels waarvin één in het midden en zeven daar omheen.

In de middelste staat: een letter verwijderen, speciale letters, uit het notitieblok gaan en bevestigen  De rest van de cirkels bevatten vier letters van het alfabet met uitzondering van de laatste, want die heeft Z, Y, spatie en dit streepje ‘’-‘’.  Je kiest een cirkel met de linker joystick en gebruikt kruisje, driehoekje, vierkantje of cirkeltje om de letter te kiezen die je wilt.

Het typen verloopt best vlot. Gedeeltelijk komt dat doordat letters die je niet kan gebruiken grijs en kleiner worden. Het andere gedeelte komt doordat ze woorden klaar zetten zodat jij bijvoorbeeld het woordje ‘heat-seeking missile’ niet volledig in hoeft te toetsen, wat natuurlijk tijd bespaart.

Het enige puntje waar ik vroeger als kind een beetje tegenaan liep met Scribblenauts is het spellen van woorden, wat nu mindersnel gebeurt op de ps4 aangezien ze onbruikbare letters klein en grijs maken. Mocht het zo zijn dat je zelfs met een beetje hulp er nog niet uitkomt, dan heb je gelukkig tegenwoordig Google wel ergens binnen handbereik.

Tegenwoordig kan je ook een bijvoeglijk naamwoord toevoegen aan een object/persoon, heb je bijvoorbeeld een rode koe nodig dan open je je notitieblok dan tik je koe in en dan voeg je daar een bijvoeglijk naamwoord aan toe, in dit geval dan rode. Dit geeft extra mogelijkheden voor oplossingen wat ik heel en fijn vind.

De levels zelf zijn leuk ingericht, je hebt grote missies waar je een complete starrite van krijgt en kleine missies waar je een stukje van een starrite krijgt. Het verschil tussen een grote en een kleine missie is vooral de hoeveelheid wat je moet doen. Zo had ik een kleine missie waar een jongen zijn paarse speelgoed dinosaurus kwijt was en dan hoef ik alleen maar in dat in te tikken, dus dat is vrij snel opgelost. Tijdens een grote missie daarin tegen moet je veel meer doen en ben je meestal wel een minuutje of 5 á 10 bezig.

Één level is eigenlijk een klein stukje gebied waar je vrij bent om kleine missies te spelen, een beetje rond klooien en entertainment voordat je een grote missie begint. Alle levels hebben een eigen thema, de missies zijn vrijwel altijd in de zelfde thema als de level zelf.

Je krijgt nieuwe levels door een bepaald hoeveelheid starrites te hebben en die moet je dan naar Lilly brengen.

De missies zelf zijn vaak grappig en bieden altijd meerdere oplossingen. Ik moest een keer een pizza bakken. De basis is deeg, dan krijg je tomatensaus en als laatste krijg je een ‘’geheim” ingrediënt. Bij mij was dat “chick”. Ik wilde eigenlijk gaan voor chicken, maar ik had alleen chick ingetikt en in plaats van ‘’chick (animal)’’ tikte ik op ‘’chick (human)’’. Ik dacht bij mijn eigen laat ik het eens proberen en kijken of dat lukt. Toen de pizza uit de oven kwam zag je echt de chick zitten die een beetje in paniek was. Ik moest er erg om lachen.

Soms worden de missies ook vervelend, omdat ze te lang door gaan. Ik had een missie in het ziekenhuis waarbij ik de patiënten beter moest maken. De eerste drie á vier waren nog wel leuk maar de laatste twee á drie vond ik helemaal niks aan, puur omdat het te lang door ging. Gelukkig is dit niet vaak het geval.

Ik heb altijd het schattige design van Scribblenauts leuk gevonden en ook bij dit spel vielen ze goed in de smaak. Het was allemaal vrolijk, kinderlijk en lekker simpel wat goed bij het spel zelf past.

En nu Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure.

Vele dingen zijn bij beide spellen het zelfde, dus in plaats van alles nog een keer op te noemen zal ik alleen maar dingen opnoemen die anders, beter en/of slechter zijn dan Scribblenauts Unlimited.

Het verhaal begint met Max en Lilly die zitten te discussiëren welke superheld beter is, de discussie loopt een beetje uit de hand en Max schrijft in zijn notitieboek Gotham, de fictieve stad waar batman woont/werkt/misdaad bestrijd, die houd Max tegen de wereldbol van Lilly. Ze worden de DC Universe in gezogen en de wereldbol gaat kapot en starrites raken verspreid over de gehele DC Universe. Max en Lilly gaan samen met de superhelden opzoek naar de starrites zodat ze niet in de verkeerde handen vallen.

De gameplay is bijna het zelfde, alleen gebruik je geen starrites om nieuwe levels te verkrijgen, maar reputatiepunten. Je krijgt reputatiepunten door kleine en grote missies te behalen. Elke keer dat je naar een locatie reist zijn daar nieuwe kleine missies te behalen.

Grote missies zijn er nu puur om het verhaal verder te brengen, maar je krijgt er ook reputatiepunten voor.

Als je het zelfde woordje achterelkaar gebruikt krijg je minder reputatiepunten en het zelfde geldt als je op de makkelijke manier dingen aanpakt, dus bij een schurk die je moet doden kun je “dood”schrijven, maar in plaats daarvan kun je ook voor een zwaard gaan om hem te ‘’vermoorden’’.

Nieuwe locaties kan je verkrijgen door ze te kopen met reputatiepunten.

Er zijn nu ook uitdagingen die worden opgegeven door Mxyzptlk, hij kan willekeurig verschijnen in levels en geeft je uitdagingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een missie waarbij je geen wapens mag gebruiken. Het maakt alles uitdagender en je krijgt er dubbele punten voor als het je lukt.

Review - Scribblenauts Mega Pack
Verdict7.5
+ Punten
  • Leuke verhalen
  • Leuke missies
  • Fijn toetsenbord
- Punten
  • Sommige missies worden langdradig/herhalend
7.5Verdict