De vaste lezers weten waarschijnlijk al dat ik een zwak heb voor originele indie games. Alles wat net niet in een hokje geplaatst kan worden vind ik erg interessant om te proberen en in te verdiepen. Als het dan ook nog eens van eigen bodem komt dan is mijn interesse helemaal gewekt. Lethal league van de Nederlandse ontwikkelaar Reptile voldoet aan al deze eisen en ik ging dus meteen enthousiast aan de slag.

lethal league

Lethal league is een no nonsens Beat ‘em up game waarin het de bedoeling is een bal in het gezicht van je tegenstander(s) te meppen. Wat meteen opvalt is de grafische style waarvoor gekozen is in combinatie met de pompende beats waar duidelijk de nadruk op gelegd is. Sommige zullen misschien wat moeite hebben met de old school 16-bit benadering maar na een poosje te hebben gespeeld heb ik het wel als een meerwaarde ervaren. Zeker oudere fans van het fighting genre zullen hier erg blij mee zijn.

lethal league c

Het idee achter het spel is dus simpel. Na je personage gekozen te hebben beland je in een arena waar het de bedoeling is om een bal in het rond te slaan en daarmee je tegenstander te raken. Het klinkt eenvoudig maar eenmaal aan het spelen kwam ik erachter dat het toch knap lastig is. Hoe vaker de bal geraakt word hoe sneller de bal gaat.

Ook kan je de bal van richting veranderen of power ups gebruiken waardoor de bal als een ongeleid projectiel door de arena vliegt. Zolang jij de bal als laatst hebt geraakt is er niks aan de hand en kan de bal jou niet raken maar zodra je tegenstander de bal een mep verkoopt word het oppassen.

Het spel is zowel single als multi-player te spelen al kon ik dit laatste helaas nog niet proberen. In de single player is een duidelijke tutorial te vinden en een reeks uitdagingen die in 1 reeks voltooid moet worden om bij de eind baas te komen. Ook deze mode is zoals wij het van vroeger kennen. Zodra je namelijk een potje verliest heb je een continu maar dit is een uiterst hulpmiddel want na het gebruiken van de continu’s ben je gewoon af en mag je weer helemaal opnieuw beginnen.

lethal league b

Zoals ik al eerder zei heb ik een zwak voor dit soort games, en helemaal als het ook nog is van Nederlandse bodem komt en met Lethal League word ik dus echt op mijn wenken bediend maar dat betekend niet dat het spel ook tekort schiet op sommige vlakken. De positieve kanten zorgen in mijn ogen ook voor mindere kanten. De style is fantastisch maar ook erg beperkt door de 16-bit achtige benadering.

Het voordeel is dat je je dan wel echt op de gameplay kan richten. Het valt dan al wel snel op dat de animaties en je vrijheid in bewegen en slaan ook erg beperkt is. De keuze van muziek is wel erg goed.

lethal league a

Als ik dan alles samen vat heeft Reptile een hele leuke maar beperkte Beat ‘em up weten te ontwikkelen. Door de multi player heeft het zeker een redelijke replay waarde en de style in combinatie met de originele manier van vechten is zeker een verfrissende verrassing. Toch miste het in mijn ogen wat variatie in de animaties en de mogelijkheden.

Ben je een fan van de oudere Beat ‘em up/ arcade fighting games dan zal Lethal league je zeker bevallen. Voor mij persoonlijk scoorde het spel ruim voldoende maar ik kan me ook voorstellen dat sommige zich hier niet echt in kunnen vinden en mijn score is dan ook een eerlijke middenweg. Leathal league is vanaf 27 augustus 2014 voor een aardige prijs op steam te verkrijgen

365Gaming Verdict: 7

Verdict7