Ik heb in het afgelopen jaar al vaker gestreamed via Twitch. Voor Destiny wil ik de hele week gaan streamen en moest er dus wat uitgeprobeerd worden. Uiteindelijk zat ik op gemiddeld 200 kijkers, met een piek van 245. Wauw!

Streamen? Twitch?
Oja, even uitleggen: Streamen is het uitzenden van jouw game beelden naar het internet. Soms met de camera aan zodat ze jou ook zien zitten, en de microfoon zodat je kan kletsen met mensen. Streamen bestaat al een tijdje, en je kan het vergelijken met dat de NOS het WK ook online beschikbaar maakt. Het is dus ook een Live uitzending, dus niet teveel in je neus peuteren 😉

Twitch is een grote streamingdienst. Zij hebben veel streamers en de grote jongens zitten gemiddeld op 1000 views of meer. Dan praten we wel over games als DOTA, want een simpel spelletje als Metro 2033 of Diablo III op de Xbox One trekt gemiddeld een kijker of 20.

Hoe krijg je dan meer kijkers?
De populairste streams worden getoond op de FrontPage van Twitch.tv. De Top 3 of Top 6 wordt tevens getoond van een aantal games en consoles.  Dat betekent al direct dat er een boel kijkers zullen klikken op de populairste streams op de hoofdpagina van Twitch. Ook in de Xbox One Store krijg je de top twee feeds te zien als je naar een spel gaat, dus iedereen die geïnteresseerd is in een game ziet de top 2 streamers daar verschijnen.

Als je wil dat de kijkers blijven moet je ook wat doen voor ze. Voor sommigen is het genoeg om het spel te zien.  Sommige kijkers willen wat van je leren, als je bijvoorbeeld goed bent in een game. Maar een groot deel komt voor de lol.  Monique (Weerwolff) zei dat ook het hebben van een hoge Gamerscore (ik heb 200.000+) misschien indruk maakt op de jongere spelers.

Actief zijn op de chat in Twitch is erg belangrijk. Vaak stellen ze vragen over de game, of iets wat er gebeurde.  Als je dan hardop zijn vraag opleest en antwoord geeft blijven ze vaak wat langer kijken.

Je camera feed kan ook van belang zijn. Zo had ik een keer een feed van iemand die de horrorgame Outlast speelde en continue bleek zag van de schrik en bij het minste geringste gilde als een klein meisje. Geweldig om naar te kijken.

Metro 2033 op Twitch

Waarom haalde ik dan 200 kijkers?
Het doel voor mij die avond was proberen de nummer 1 of 2 stream van mijn game te worden. Dan kom je immers in het zicht van de mensen die jou niet kennen. Maar als je begint heb je geen kijkers, dus ik wou snel wat meer kijkers erbij om mijn plaats in de lijst op te krikken!
Hiervoor had ik de hulp ingeroepen van een stel vrienden die 22 uur per dag volgens mij gamen. Zij zorgden er voor dat mijn views met 30 geboost werden (thanks mannen!). En al snel kreeg ik een man of 20 erbij, doordat ik met Diablo 3 op de tweede plaats stond op de Xbox One Store vermoed ik.

Rond een uur of 6 had mijn maatje van mij een Twitch feeds van zijn game vrienden die online waren en al snel groeide mijn feed naar 100 kijkers en was ik enorm gelukkig!

Toen ging ik Metro 2033 Redux spelen. Een game die nog niet iedereen heeft en veel mensen niet kennen. Een game die ik geweldig vind. Ik denk dat ik in de top Xbox One twitch feeds ben gekomen voor de Xbox One want echt in No Time zat ik op 200 kijkers.

Nummer 2 op Twitch

Ik bleef lekker chatten en af en toe gestoord doen (doe ik vaker) in de game. De chat werd ook amicaler. Mijn game buddies kwamen gezellig mee chatten en vroegen nummers aan die ik dan met een vreselijke slechte Idols stem ging zingen. Halverwege zat één van mijn buddies mij te pesten en toen ik een harig monster meld scheve tanden tegenkwam en hardop zei: “Hey, it’s your ex girlfriend” werd ik door een kijker zelfs geprezen tot “wat een baas”.

Uiteindelijk was ik zo moe dat ik de Xbox met tegenzin heb uitgezet en afscheid moest nemen van mijn verzameling kijkers.

Maar wat heb je er nou aan?
Nou sowieso is het leuk om mensen te helpen en een game te laten zien. Ook is het behoorlijk vlijend om te merken dat 200 mensen mij interessant genoeg vinden om te bekijken. Dit was voor mij een test, om te kijken of ik 50-100 man kon krijgen maar uiteindelijk pakte het het veel groter uit.

Mijn doel is om rond Destiny een aantal acties te doen en daarmee extra mensen te trekken. Als we vergelijkbare kijkers gaan halen tijdens de eerste week van Destiny zou ik dat leuk vinden! 🙂