Zo als het spreekwoord gaat; maakt geen slapende honden wakker. En toch gaan we dat doen met Sleeping Dogs: Definitive Edition. Sleeping Dogs was een redelijke hit te noemen en werd zowel door de internationale pers alsmede de gamers goed ontvangen. Blijkbaar goed genoeg om de game opnieuw op next-gen en PC weer te publiceren. Ditmaal met alle eerder uitgebrachte content erbij. We leggen de game op de pijnbank en gaan ondervinden of deze waakhond in twee jaar tijd nog nieuwe kunstjes heeft geleerd.

Je stapt in de Kungfu sneakers van undercover agent Wei Shen die net terug is uit de Verenigde Staten na een pijnlijk familiedrama. Wei loopt al snel jeugdvriend Jackie Ma tegen het lijf die nauwe banden onderhoud met de gevreesde Sun On Yee leden. Een uiterst en zeer gewelddadige maffia-clan. Voor je het weet doe je klusjes voor de leider en treed je toe tot het hart van de familie. Daar wordt het pas echt gevaarlijk.

Als Wei Shen zijnde ben je in het bezit van een paar leuke kicks, trappen en stoten. Maar als beginneling zijnde maak je geen kans tegen de goed gevoevende vechters op straat die de nodige geheimen en unlockables bewaken. SDDE kent diverse skill trees voor gangster, politieagent en niet te vergeten de belangrijkste voor je vechtmechanieken. In de game vind je diverse antieke Jade beelden die allen behoren aan je voormalige Kungfu instructeur maar door chaos verloren zijn geraakt en over de gehele stad zijn verspreid. Bij iedere keer dat je een beeld vindt en weet terug te brengen naar je voormalige mentor kun je een vechtstijl rijker worden. Dit bied meer diepgang aan de game en geeft een flinke boost aan vechtvariatie die jij jezelf meester kunt maken.

Extra leuk wordt het door je omgeving te gebruiken als wapen. Airco units kun je als wapen gebruiken om de vijand te versnipperen en zelfs vissen kun je gebruiken om flinke tikken mee uit te delen. Er zijn genoeg illegale vechttoernooien waaraan je mee kunt doen om flink in te kunnen cashen. Ook de beruchte cockfights zijn present, je kunt geld inzetten op een haan en deze laten vechten tegen de uitdager, ook hierin kun je snel rijk worden. Voor de nodige afwisseling begeef je jezelf naar een karaoke bar waarin je kunt kiezen uit diverse songs om mee te zingen. De truc is om de cursor op de juiste balk te leggen op het juiste moment. Hierdoor klink je als een echte sopraan of als het mis gaat als een valse kraai. Als je dat alles beu bent is de stad nog gevuld met vrienden en onbekenden om klusjes voor te doen zodat je in achting stijgt bij het gebied wat je onderhoud.

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen, op grafisch gebied is er het een en ander veranderd. De draw distance is verbeterd en ook meer NPC’s zijn losgelaten op de stad Hong Kong waardoor de stad levendiger dan ooit te voren is. Deze kleine aanpassing zorgt al voor een betere beleving. Ook de textures zijn niet vergeten en onder handen genomen, waren affiches in winkels op de vorige generatie consoles niet tot nauwelijks leesbaar, is er met de volgende generatie consoles daar duidelijk rekening mee gehouden. Op de markten in de game waarin illegale DVD’s en games liggen zijn de titels nu duidelijk leesbaar. De framerate is een ander verhaal, tijdens cut-scenes en gameplay wil deze nog wel eens een duik nemen waardoor er soms een glitch ontstaat. Absoluut een aandachtspuntje voor ontwikkelaar United Front Games, deze kan en mag nog hersteld worden met een patch. Al met al heeft de game een opfrisbeurt ondervonden en mag nu op 1080p draaien. Zo komt de console versie on-par met de PC uitvoering. Waar de game echt floreert is als het avond wordt en begint te regenen, de plassen op de wegen reflecteren indrukwekkend de neon verlichting van de stad en geven je het idee dat je er werkelijk rondloopt.

Al deze technische verbeteringen zijn kaarsen op de taart die Sleeping Dogs heet. En gelukkig is er niet al teveel gemord met de gameplay, deze is nog even straks afgesteld als op de vorige generatie. Enkel het autorijden is nog steeds een frustrerend iets, zowel de snellere sportwagens alsmede de gezinsauto’s hebben geen grip op de weg. Het voelt eerder aan alsof de weg onder je door wordt getrokken terwijl je het stuur vasthoud. Ook de camera neemt een absurd standpunt in als je de wagen keert op de weg waardoor je even gedesoriënteerd raakt. Waarachter de game echt in schittert is het spannende en intrigerende verhaal wat wordt verteld. Deze wordt je op een Hollywood achtige wijze aan je geserveerd en heeft overduidelijk een John Woo knip oog. Eveneens mag er een eervolle vermelding worden gemaakt voor het betere acteerwerk wat de game rijk is. Diverse grote bekendheden leenden hun stemgeluid uit aan hun karakters als Will Yun Lee, Emma Stone en Tom Wilkinson.

Met de term Definitive Edition wordt dan ook echt Definitive Edition bedoeld. Alle 24 stuks DLC zijn voor handen, maar toch gaat de meeste aandacht uit naar de drie grote expansion packs genaamd Year of the Snake, The Zodiac Tournament en Nightmare at North Point. Alle drie hebben ze weinig tot niets te maken met het hoofdverhaal en zijn standalone avonturen. Toch wordt het gevechtssysteem uitgebreid met ieder stuk DLC en wordt het gevechtssysteem breder en breder. Zo gaat Nightmare at Northpoint over een jiangshi (Chinese springende zombie) invasie en moet Wei oude vijanden opnieuw uitmoorden met behulp van oude Chinese magie. Verder doe je in The Zodiac Tournament mee aan een groots vechttornooi inclusief obstakelbanen, Martial Arts gevechten en bijbehorende moves. Ondanks dat de DLC maar kort is weet deze toch je te boeien en je te belonen met enkele uren extra speelplezier.

Wie Sleeping Dogs: Definitive Edition gemist heeft bij de laatste cyclus consoles kan nog wel eens aangenaam verrast worden met deze sandbox brawler, de opgepoetste plaatjes zijn een pluspunt, maar zeker niet de hoofdattractie. De vergelijking met games als Grand Theft Auto is natuurlijk snel gemaakt, ondanks dat beide games aanzienlijk in gameplay aanbod variëren. Kortom wie Sleeping Dogs twee jaar geleden gemist heeft en opzoek is naar een open world game doet zich absoluut geen miskoop met de Definitive Edition. Bereken wel voor jezelf dat alle eerder genoemde DLC present is wat de volledige retail prijs rechtvaardigt. Deze bijtgrage pitbull is niet om zonder handschoenen aan te pakken.

365Gaming Verdict: 8