De franchise MX vs ATV gaat inmiddels al weer heel wat jaartjes mee. De afgelopen 9 jaar konden we al genieten van 5 delen op verschillende consoles en met Supercross kunnen we nu ook vol aan de bak met een zesde deel. Zelf heb ik erg veel uren fun gehad met voorgaande delen en dan met name Untamed op de PS3. Dit keer mocht ik me uitleven op de Xbox 360 om te kijken of dit deel net zo veel te bieden heeft als zijn voorgangers.

mx vs atv supercross

In dit deel zullen we niet zoals in de meeste voorgaande delen in de frisse buitenlucht racen! Dit keer gaan we de arena in om het op te nemen tegen onze tegenstanders in 17 verschillende tracks. Dit beloofd dus lekker chaotisch te worden aangezien dit soort cross tracks altijd smal en krap zijn in verhouding met de natuurlijke buiten tracks. Close combat tot de finish klinkt mij als muziek in de oren en enthousiast ga ik meteen aan de bak in de Career Mode.

De Career Mode blijkt ondanks een hele stapel Championships toch erg beperkt te zijn. Er zijn 11 classes te vinden met in elke class een aantal races. Uiteraard is het de bedoeling deze races te finishen met het hoogste aantal punten en zo de class te winnen. Eindig je overall als eerste in je class dan is deze voltooid. Weinig origineel dus en het geeft je ook niet echt het gevoel bezig te zijn met een carrière. We hebben in andere games gezien dat het goed mogelijk is dit leuk in te pakken en door wat simpele toevoegingen je een betrokken gevoel te geven waardoor je je beter inleeft en je echt het gevoel hebt betrokken te zijn. Hier schiet MX vs ATV dus te kort.

Ondanks dat gaat het uiteraard om het racen. Zolang dit goed is ben ik al snel vergevingsgezind. Maar helaas blijkt dit ook niet zo lekker te lopen als dat ik hoopte. Om er even in te komen ben ik het eerste kampioenschap gestart als Rookie. De eerste race won ik zonder problemen met een voorsprong van 30 seconden. Dit ging dit niet op voor de tweede race. Deze wist ik na diverse pogingen maar niet te winnen en nam dus maar genoegen met een derde plaats. De derde race won ik wel weer in 1 keer met deze keer zelfs 40 seconden voorsprong. Na het voltooien van meerdere classes kan ik inmiddels zeggen dat dit zo blijft en het balans in tegenstand is dus ver te zoeken. Het lijkt haast wel of het de bedoeling is dat de A.I. van je tegenstander zich probeert aan te passen aan jouw niveau per race maar dat dit niet goed is uitgewerkt.

Wat me verder erg stoorde was de interactie met je tegenstander. Botst deze achter op je dan word je bijna gekatapulteerd. Tik je tegen hem aan dan sta je in 1 keer bijna stil. Een valpartij komt tijdens deze aanrakingen maar zelden voor.  Wanneer je bij een grote sprong buiten de baan springt kan je ook eenvoudig in de lucht bij sturen en zo toch weer op de baan landen wat de geloofwaardigheid van de game niet ten goede komt.

Is dan alles slecht? Het antwoord daarop is niet eenvoudig en hangt af van de verwachting. Ondanks dat het spel leunt op een heel specifiek onderdeel van het race genre voelt het toch erg arcade aan en als dat jou ding is dan zal je er zeker wel plezier aan beleven. Maar ook naast de erg beperkte Career Mode is er nog een Single Player mode om even lekker los te racen en kan je elke track ook in Freestyle Mode ontdekken. Hierbij zijn wat extra schansen neer gezet voor toffe jumps en tricks. Daarnaast zijn er de Local Match en Multi Player mode om echte tegenstanders te treffen in splitscreen of een online sessie. Hier krijg je exact wat je verwacht maar niks vernieuwends of extra’s.

Wat ook niet tegen valt zijn de enorme hoeveelheid aan gelicenseerde rijders, motors en onderdelen om je motor of quad wat op te voeren of qua uiterlijk aan te passen. Persoonlijk vind ik dit eigenlijk het beste onderdeel in deze game. Al deze dingen speel je langzamerhand vrij naarmate je races in Career Mode uitspeelt.

Conclusie

Met MX vs ATV Supercross haal je zeker geen topper in huis. De tracks zijn over het geheel best cool al kan het wel snel vervelen doordat je uiteraard telkens in vergelijkbare omgevingen rijd. Het aantal rijders, bikes en quads is prima en het aantal onderdelen om alles naar je smaak aan te passen is ver boven verwachting in een game zoals deze. Ook de controls op zich zelf zijn niet slecht alleen voelen ze mij persoonlijk iets te arcade aan. Ondanks dat ik erg van dit soort games hou kan ik niet voorbij gaan aan alle min punten. Het spel bied niks vernieuwend, De A. I. werkt niet erg lekker en ook de interactie kan storend zijn. Dit zijn zaken die voor mij zwaar wegen bij dit soort games en daardoor kom ik helaas gewoon niet aan een voldoende.

365Gaming Verdict: 5

Verdict5

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000030654816,9200000030654818,9200000030654810″ name=”MX vs ATV Supercross” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]