World of Tanks naar XboxWorld of Tanks, we kennen inmiddels allemaal de game wel, of je hem nu gespeeld hebt of niet, deze game is zo groot geworden dat je er niet meer omheen kunt. Wereldwijd zijn er honderden miljoenen mensen die inloggen op game en uren doorbrengen op de slagvelden. En dan kunnen we nu dankzij de geweldige opzet van de game nu ook genieten van de Xbox 360 versie van deze game. Het is naast een goede game ook nog eens de eerste game die gratis te downloaden is, het zogenaamde Free 2 Play concept, en compleet te spelen is. De tanks zijn inmiddels jarenlang getest in de PC versie en dus krijgen we op de Xbox een perfecte game voorgeschoteld van Wargaming. En we moeten eerlijk zijn, de game is gewoon perfect om even een paar minuten lekker te knallen 😀

WoT 360
Free 2 Play, Free 2 Win

World of Tanks heeft op de Xbox dezelfde principe als dat we kennen van de PC versie. Zolang je maar een goede internetverbinding hebt, dan kom je al een heel eind met deze game. En dit is voor de Xbox 360 versie niet veel anders. Je moet wel Xbox Live Gold hebben om het te kunnen spelen, maar met silver kun je wel een kleine 2 weken online kennismaken met de game. We weten dat 2 weken misschien niet echt super lang is, aangezien je toch nog wel een tijdje bezig bent om de hoogte tier te unlocken en te kopen.

En dan krijgen we te maken met de andere kant van Free 2 Play, dat is namelijk Pay 2 Win, iets wat we vaak horen de laatste tijd, met name als het aankomt op de meeste freemium games voor op je tablet of smartphone. Ook Wargaming heeft een optie waarbij je een Premium account kunt nemen. Hierbij moet je niet direct denken aan de mooiste tanks en de beste armor, maar het geeft je wel de mogelijkheid om meer silver te winnen, maar ondanks dat je meer silver hebt gewonnen betekend het nog niet dat je sneller je tanks kunt unlocken, bij ons was dit wel het geval omdat we test accounts hadden, vandaar ook deze aanpassing in de review. De XP die je per potje haalt is namelijk doorslaggevend in World of Tanks. Zonder XP en met veel silver of gold ben je nog steeds nergens.

En ja, de XP verdien je sneller als je beter en tactischer gaat spelen. Hier heeft alles van invloed op. Spot je iemand, XP, vernietig je een tank, XP, verover je de vlag, XP en win je de pot, nog meer XP. Dus hoe actiever je betrokken bent in de pot en hoe beter je speelt, hoe sneller je kunt gaan uitkijken naar de volgende tier. En ja, met een premium kun je goud kopen, het goud kun je weer verzilveren in silver en daarmee kun je de mooiste paint jobs op je tank laten spuiten, maar zonder XP ben je uiteindelijk helemaal nergens. Maar ondanks dit blijf ik het leuk vinden om gepimpte tanks voorbij te zien komen. En daarom blijf ik ook nog steeds het nummer They see me rollin’, they hatin’ meezingen als ik voorbij scheur met mijn pimped out ride :D.

Let’s crush the enemy

En ook al zijn er genoeg mensen die al aardig wat uurtjes in het spel hebben gestopt, het is en blijft toch wel een hele goede gebalanceerde game die niet alleen maar neerkomt op klakkeloos schieten en een beetje rondrijden. Maar het kan natuurlijk ook niet anders, de game is namelijk jarenlang gefinetuned op de PC en heeft nu eindelijk, na een uitgebreide beta fase, het levenslicht gezien op de Xbox 360. En het is ook hier een regelrechte hit, alles klopt, alles is in perfecte balans, de levels kloppen, de tanks zijn goed op elkaar afgestemd, alles is gewoon goed aan de game.

En het voordeel van dit alles is dat het naast een perfecte game ook nog eens een game is die ervoor zorgt dat je even lekker op de bank kan zitten en gewoon kunt los gaan. Je hoeft geen uur voor een pot te gaan zitten. Gemiddeld zal een potje een minuut of 8 duren met een uitloop tot maximaal 12 minuten.  En dat is perfect qua tijd, het is niet te lang zodat het gaat vervelen en je moet wel even goed je best doen voordat je de game winnend kunt afsluiten. Naast een volwaardige game is het dus ook perfect als ’tussendoortje’. Het leuke van de game is dat de opzet een ‘capture-the-flag’ principe is, maar over het algemeen is het eerder een snelle race om iedereen uit te schakelen om zo als winnende partij uit de bus te komen.
WoT 360 2Schot in de roos

We zijn inmiddels een tijdje bezig met de game en we moeten zeggen dat het voor een arcade game een zeer uitgebreide game is. Daarnaast heeft Wargaming een uitgebreid budget uitgegeven aan de game waardoor we hier te maken hebben met een topper in zijn klasse. Grafisch is het natuurlijk geen Battlefield 4 en we hebben ook niet zoveel opties met de tanks zoals in die game, maar het is wel een tank only game die iets meer realisme met zich meebrengt. Zo is het niet mogelijk om constant een tank te repareren, wat ook totaal niet logisch zou zijn tijdens een gevecht.

En sommige inslagen zullen in deze game dan ook echt fataal zijn voor je en die zie je niet altijd aankomen. Het enige wat je als melding dan ook krijgt is dat je bent gespot, maar dan zie je nog niet direct een locatie waar het vandaan komt. Dit zorgt ervoor dat je toch iets tactischer gaat gamen, ook al is het instap niveau soms niet al te hoog (onze ervaring althans). Dit resulteert dan soms ook in een overwinning door juist helemaal geen schot te lossen, maar door je simpelweg verdekt op te stellen. Hierdoor gaat iedereen elkaar te lijf en blijf je als enige over in de game #winning. Al met al zijn er dus tal van verschillende technieken om de game te winnen. En je zult soms ook echt je eigen manier van spelen moeten aanpassen om je winstreeks voort te zetten.
WoT 3601Keep on rolling baby!

Nadat we een tijdje in de beta hebben mee kunnen draaien zijn we inmiddels ook met de full-game aan de slag gegaan. We kunnen merken dat er toch een aantal dingen zijn aangepast, ook al zit het hem hier met name in de kleine dingen. Dit kan net een iets andere lay-out zijn of bepaalde opties onder een andere knop plaatsen, maar het zijn die kleine dingen die ervoor zorgen dat de game tot een volwassen game kan worden gerekend. Het feit dat je tal van mogelijkheden hebt met je tank maakt het een leuke en uitdagende klus voor jezelf om de tank af te stemmen op je eigen manier van gamen.

Daarnaast is het een free 2 play game, en wij als nederlanders houden toch nog steeds heel erg veel van het woord gratis, enige nadeel is dat je soms gamers tegenkomt met ontzettend veel dingen hebben op hun tank, zoals upgrades, extra packages of leuke dure camouflage voor op hun tank. Maar het feit blijft wel dat niet iedereen dit heeft en de game zich hierdoor automatisch uitbalanceert (het moet wel eerlijk blijven tenslotte), dus je kunt gewoon lekker genieten van een korte pot met tanks om zo even lekker stoom af te blazen. Voor iedereen die nog niet bekend is met de game, hij is tenslotte gratis, download de game gewoon om te kijken of het jouw soort game is.

365Gaming Verdict: 8
Verdict8