World of TanksEen dikke 18 maand geleden zagen we dat er ineens een grote invasie met tanks die de Xbox 360 kwamen binnenvallen. En toen was er een hoop gedoe en bombarie, want zou dit dan eindelijk een grote goede free-to-play game worden voor de consoles? Nu zijn we een tijdje  verder en we zijn er nog steeds van overtuigd dat het zeker een gewaagde en geslaagde stap is geweest van Wargaming. Maar er kan een heleboel veranderen in 18 maand. Het ging van het niveau van de Cuba crisis langzaam aan naar de Koude Oorlog, we hoorder niet zo veel meer van de game. Niet omdat het stil was rondom de game, maar omdat met name World of Warships en inmiddels ook Master of Orion ook steeds meer een plek op de voorgrond opeisten.
En toen was er ineens, toch vrij onverwacht ondanks alle speculaties, de Xbox One versie van World of Tanks. Iedereen had er al op gehoopt, vele wilden niks anders, maar Wargaming heeft een tijd lang het goed weg kunnen houden bij de media. Maar is de Xbox One versie (van de immens populaire PC game) wel de game die voor een 3e Wereld(wijde) (concoles)Oorlog gaat zorgen of is het eerder een korte opleving die zelfs de Engels-Zanzibarese oorlog lang laat lijken? (BONUSVRAAG: Hoe lang heeft de Engels-Zanzibarese oorlog geduurd?)

Nu is het zo dat World of Tanks in het verleden al op de Xbox 360 te spelen was en daarom zou de stap naar de Xbox One een logische stap zijn voor Wargaming. Het heeft alleen een tijdje geduurd voordat het zover was (persoonlijk denk ik dat het te maken heeft met de programmeren en het feit dat de Xbox One niet wereldwijd verkrijgbaar was vanaf dag één), maar nu is de game dan eindelijk te spelen en met volle overgave zien we veel gamers de game weer oppakken.

De gamers zijn dus niet afgehaakt omdat de game op de Xbox 360 tegenviel, maar omdat ze massaal de Xbox 360 hadden ingeruild voor de Xbox One. Hierdoor valt er natuurlijk een groep weg, iets wat logisch is en tegens heel erg verklaarbaar, want als gamer wil je natuurlijk alleen maar het beste en nieuwste in huis hebben staan, daar past een Xbox 360 dan ook eigenlijk niet meer tussen. Maar zijn deze gamers wel allemaal terug gekomen naar World of Tanks?
Als ik in mijn omgeving kijk, dan zie ik de World of Tanks Xbox 360 gamers inmiddels weer regelmatig met de Xbox One versie aan de slag gaan. Hieruit kun je opmaken dat de game niks in populariteit heeft ingeleverd en misschien wel is gegroeid (helaas kan ik dit niet bevestigen naar aanleiding van de cijfers). Helemaal als je kijkt naar het feit dat je nu cross-console kunt gamen en mocht je toch de overstap hebben gemaakt, dan neem je alles mee naar de nieuwe console als het aankomt op je tanks, XP, statistieken, je geld en eventueel je Gold.

Maar hoe gaat het er nu aan toe in de game? Allereerst is het belangrijk om te weten wat het hier om een MMO gaat, dus we gaan niet het niet over diepgaande verhaallijnen hebben, mensen die elkaar verraden hebben etc. Nee, dit is gewoon het betere schuil en schiet werk, ook wel Seek & Destroy genoemd. En zoals jullie al hebben opgemaakt uit de titel van de game: het schieten doe je met tanks.
En niet met zomaar een tank, nee, je hebt de keuze uit een kleine 300 verschillende tanks, mits je ze unlocked in de game. Het is daarna aan jou om te kijken welke tank het beste bij je speelstijl past. Ik kies er persoonlijk namelijk voor om lekker vanaf een afstandje met zwaar geschut aan te treden. Niet zozeer dat ik de kleine tanks maar een lachertje vind, maar ik ben gewoon niet skilled genoeg om met deze kleine snelle rakkers door het veld te scheuren. Blijkbaar kan ik mij moeilijk focussen op een tank als ik 50 km/u rijd. Gewoon stilstaan en van afstand schieten, daarna weer verder rijden, stilstaan en weer schieten.

Daarom geef ik de voorkeur aan bijvoorbeeld een bad-ass Leopard, een tank waar je wel 10 seconden met wachten voordat je weer een schot mag lossen, maar als je dan eenmaal schiet…. dan heeft het schuilen achter een huis ook geen nut meer. Alles wat de shell onderweg tegenkomt neemt hij mee of de shell gaat er doorheen. Hoe dan ook, ik zou maar uitwijken als deze kogels op je afkomen en je in de game wilt blijven. Andersom is dit natuurlijk ook het geval… en helaas is het zo dat ik eerder de persoon ben die af gaat dan dat ik de tegenpartij stuk voor stuk opblaas. Maar het zijn juist deze spannende en leuke momenten die de zo game leuk maken. Het kat en muis spel. Wie geeft zich het eerste bloot, wie is het eerste gespot en natuurlijk, wie speelt het spel het beste. Of te wel, vele damage of kills terwijl je zelf wel lekker kunt blijven rondrijden.
Maar 300 verschillende tanks? Wat moet ik kiezen? Hoe kies de juiste tank en sterker nog, hoe zorgt Wargaming ervoor dat het wel een eerlijk game blijft? Nou, Wargaming, maar ook het echte leger onderscheidt de tank in drie categorieën; Light Tanks: van 8 tot 25 ton, Medium Tanks van 25 tot 50 ton en Heavy Tanks met een gewicht van 50 ton en zwaarder.  Daarnaast hebben we ook te maken met de zogenaamde Tank Destroyers en Artillery, deze twee vallen buiten de tank categorie omdat deze gericht zijn op het vernietigen van Tanks vanuit een andere opzet.

Een Tank Destroyer is een militair voertuig met als hoofdfunctie de bestrijding van tanks, tenzij het zelf een (middel)zware tank is. Het kan zowel een rupsvoertuig als een (gepantserd of ongepantserd) wielvoertuig zijn. En de Artillery kunnen we in deze game beter antitankwapen noemen en dit is een wapen bedoeld om pantservoertuigen, in het bijzonder tanks (duh!!), uit te schakelen. Er bestaan meerdere types antitankwapens. Het meest voorkomend is het pantserafweerkanon; dit kan stationair zijn maar ook op voertuigen gemonteerd zijn zoals tankjagers.

Hier moeten we het dan mee doen. En zoals al aangegeven, we hebben verschillende soorten tanks, light, meduim en heavy. Zo zien we ook dat de game met Tiers werkt, Je begint altijd met Tier 1 en je kunt tot maximaal Tier X gaan. Hoe hoger de Tier hoe sterker de tank in het algemeen is, maar om een mismatch te voorkomen heeft Wargaming het zo aangepakt dat je altijd in een game terecht komt waar de tanks maximaal twee tiers hoger of lager zijn. Hierdoor kan het inderdaad voorkomen dat je het met een tier 5 lastig hebt tegenover een tier 7, maar de tier 3 tanks kunnen weer een makkelijk doelwit zijn voor jou. Ook is het zo dat alle matches qua totaal aantal tanks gelijk zijn, met andere woorden, van elke speler die jij in je team hebt zitten zal er iemand aan de overkant rondrijden die in dezelfde tier zit. Dus je zult nooit grote verschillen zien en als je dan in een game helemaal word afgemaakt dan heeft dat met name te maken met de tactiek die je in de game voorbij ziet komen.
Natuurlijk is er ook nog zoiets als tactiek, en tactiek is iets wat altijd al belangrijk is geweest bij oorlogsvoering en daar is deze game geen uitzondering op.  Gelukkig kun je daarom in Platoons samenwerken om zo samen te besluiten wat het beste is tijdens de game. En ook al is dit geen garantie om te winnen, het zorgt er wel voor dat je snel je tactiek kan aanpassen of dat je vrienden je komen helpen als jij jezelf in een lastige situatie hebt gewerkt. Met de platoons kom je in dezelfde match, nu is het zo dat je daarnaast ook nog eens met elkaar in een party kunt gaan zitten zodat je ook alleen maar met elkaar in gesprek bent zonder dat de andere teamgenoten je storen. Alleen maar handig lijkt mij zo 😀

En als je eenmaal bezig bent, dan krijg je de drang om verder te willen klimmen in de tier ladder, iets wat ik wel heb althans. En voor dat ik het door had wilde ik uiteindelijk minimaal naar tier 8 gaan. Let’s play with the big boys! En om daar te komen zijn er verschillende paden te bewandelen. Natuurlijk hebben we de oldskool manier: grinden, grinden en nog eens grinden. Iets wat natuurlijk wel veel tijd van je vraagt, maar als je de game leuk vind zal dat niet echt een probleem zijn.
Om je XP nog iets sneller binnen te halen is er natuurlijk ook nog de optie om een premium account aan te schaffen. Hierdoor krijg je vaak wat Gold en je XP per match krijgt een extra boost. Ook kun je nog je tank maximaal uitbouwen en zo vrije XP (die niet aan je tech tree gebonden is) te verdienen. Leuk voor als je toch ineens van een Duitse Light Tank voor een Japanse Medium Tank wilt gaan.

De premium accounts is natuurlijk de manier om sneller te ranken, maar ook om goudstukken te krijgen. Deze goudstukken kun je op verschillende manieren weer spenderen. Je kunt er meer slots voor kopen zodat je meer tanks in je garage kwijt kunt, maar ook kun je de ontwikkeling van je tanks sneller later lopen. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld een betere motor, maar ook je range van je shells kun je iets verleggen.

Daarnaast hebben we nog de optie om al je goud uit te geven aan een tank, ook wel een Premium Tank genoemd. Hierdoor kun je bijvoorbeeld in één klap van een Tier 2 tank naar een Tier 6 Premium Tank gaan. Houdt hierbij wel rekening dat deze Premium Tanks losstaan van je verdere voorgang en dus zul je niet daarna direct door kunnen ranken gaan naar een Tier 7 tank.  Tevens herkennen de die-hard spelers over het algemeen een Premium Tank en dus zul je ook sneller als kanonnenvoer dienen dan een standaard tank.

Dus is World of Tanks: Xbox One Edition die game die je weer op oorlogspad zou kunnen sturen? Als ik naar de game kijk en alle aspecten van de game bekijk, dan ben ik wel degelijk van overtuigd dat dit een game is die heel erg veel mensen weer vele uurtjes bezig gaat houden. De opzet van de game is goed, de indelingen zijn gebalanceerd, de keuze is reuze. En natuurlijk wil het oog en oor ook wat. Dat is dan ook waar Wargaming zeer zeker rekening mee heeft gehouden. Grafisch klopt het, de geluiden komen goed met elkaar overeen, helemaal als je de game ook nog eens in Dolby Surround of DTS speelt. Daarnaast heb je een 348 tanks tot je beschikken waarvan er 60 Premium Tanks zijn. Meer dan genoeg keuze en mogelijkheden, voor iedereen en elke speelstijl wel wat.

Maar het grootste pluspunt is toch nog steeds dat deze game een free-to-play game is. Of te wel, je hoeft geen € 70,- neer te leggen om te mogen spelen. Je kunt het volledige spel gratis binnen harken en spelen. Het enige wat nodig is, dat is een Xbox Live Gold account. Maar is een Microsoft vereiste en staat los van de game. En als je naar de term free-to-play kijkt dan zit ik toch al snel te denken aan de bekende Angry Bird games, en daarmee vind ik eigenlijks dat deze game te kort word gedaan. Het is namelijk een game die ver boven de vervelende Angy Bird en Flappy Birds staat. Er zou gewoon een nieuwe categorie moeten worden bedacht voor deze game, maar voor nu noem ik het gewoon een gratis AAA game. Dus rest mij alleen nog maar te zeggen: Dank je wel Wargaming!

Review - World of Tanks: Xbox One Edition
Verdict7.5
7.5Verdict