Soms is het best wel eens lekker om uit je comfort zone getrokken te worden en iets te proberen wat je normaal links laat liggen. Deze week was dat het geval bij het spelen van WWE 2K15. Sport spellen zijn over het algemeen al niet mijn ding zolang er geen wielen, ronkende motors en asfalt aan te pas komen en daarbij is voor mij worstelen echt het volledige andere uiterste. Voordat ik dus aan de slag ging ben ik me eerst maar eens flink in gaan lezen en diverse video’s gaan bekijken en ik moet zeggen dat ik steeds meer het gevoel kreeg dat ik al die tijd iets gemist had. Met dat gevoel gaan we dan ook aan de slag.

WWE 2K15

Wat ik al wel wist is dat spellen als NBA en WWE een enorme fanbase heeft en dat al deze fans niet kunnen wachten om met hun worstelaar de ring betreden op de nieuwe lichting consoles. Dit moet dan ook meteen een enorme druk zijn geweest voor 2K die er voor verantwoordelijk is zijn fans niet teleur te stellen. Nou is het voordeel voor mij dat ik totaal geen enkele verwachting heb en ook geen vergelijking materiaal waardoor ik lekker objectief het spel kan gaan beleven.

We beginnen eerst maar eens om in een uitgebreide editor een karakter aan te maken. Deze editor is lekker uitgebreid en al snel ben ik een uur verder en best tevreden over de persoon op mijn scherm die mij vertegenwoordigd. Nou moet ik er eerlijk bij zeggen dat de tijd die nodig was om een karakter te maken niet alleen lag aan al de opties maar ook aan het laden. Bij elke verandering krijg je namelijk een best wel vervelende laadtijd voor de kiezen wat volgens mij niet nodig hoeft te zijn op onze huidige krachtige consoles.

Met mijn ultra gespierde dude duik ik meteen de My Career mode in en moet wat proeven afleggen waar ze om de 1 of andere rede erg enthousiast van me worden en me een contract aan bieden, ondanks het feit dat ik stof aan het happen ben op de grond van de ring. De sfeer voelt goed en de cut scenes zijn erg tof al ben ik niet meteen onder de indruk van de graphics en controls.

De controls kunnen natuurlijk een kwestie zijn van wennen dus daar laat ik me maar even niet door afleiden. De graphics daarentegen  heeft daar niks mee te maken. Zolang je in de ring bezig bent en de camera het van een afstandje observeert ziet het er best lekker uit. Maar zodra de camera er wat dichter op komt word het toch aanzienlijk minder. Dit is vooral terug te zien in stugge plukken haar die in schouders verdwijnen en de toch wat gedateerde belijningen. De bewegingen daarentegen zijn wel weer lekker soepel en dat is minstens net zo belangrijk.

In My Career vinden we een soort van kalender die we af kunnen gaan om uiteindelijk te eindigen als een echte superstar en dit is echt een toffe toevoeging aan het spel. Het triggert je om door te blijven spelen en er voor te gaan. Helaas gaat dit niet op voor de controls en de toegankelijkheid. Tijdens een Match zal je regelmatig in een soort steen, papier, schaar spelletje terecht komen waarbij je vervolgens de uitkomst nog kan beïnvloeden door als eerste met de rechter stick een blauw balletje rood te krijgen. De moves die daaruit volgen zijn erg tof maar het haalt je wel uit het spel gevoel.

Bij het plaatsen van een aanval voelen de controls niet intuïtief aan. Ik ben een aantal uur alleen maar bezig geweest om de controls onder de knie te krijgen maar had daarna in veel gevallen eigenlijk nog steeds geen idee wat ik deed. De basis zoals aanvallen en dodgen is geen probleem maar alles daar buiten is een ander verhaal. Krijg je een tegenaanval dan kan je die ontwijken of omzetten in een reversal met de R2 knop. Helaas werkt dit totaal niet. Het moment dat kan komt heel kort in beeld te staan en zelfs als je het op tijd indrukt dan lijkt het een willekeur of de game het accepteert of niet. Door deze controls kom je maar slecht in het spel en is de toegankelijkheid ook ver te zoeken wat erg jammer is. Zeker omdat de sfeer je wel echt mee sleept en spelers zoals ik die nieuw zijn in het genre toch echt wel door willen gaan.

Naast de My Career zijn er nog een flink aantal andere dingen te doen. Het hoofd menu bied je vijf mogelijkheden. Namelijk een soort quick play mode, de My Career mode, 2K showcase, Universe en creations. In de Play mode kan je van allerlei modes vinden zoals one on one, 4-man, 6-man, tournament etc etc. Deze modes kan je vervolgens ook weer aanpassen naar je zin en is dus echt lekker uitgebreid.In de 2K showcase vind je erg toffe beelden van echte gespeelde Matches die je dan vervolgens weer na kan spelen en waar flink wat te unlocken is. In Universe zijn story’s te spelen waarbij je clues kan unlocken. Deze mode houd je voorlopig ook wel even van de straat. Als laatste hebben we dan Creations waar je van allerlei dingen kan costumizen zoals je entrance.

Ik moet zeggen dat 2K met al deze modus het goed doet. Ik ken maar weinig spellen die je zoveel mogelijkheden bieden naast een Career mode. En ik vind het dan ook extra vervelend dat het spel zo ontoegankelijk is met zijn lastige en moeilijke controls aangezien ik inmiddels echt zin heb gekregen om er verder mee te gaan.

Conclusie:

Al is het wat lastig om een conclusie te schrijven door het gebrek aan vergelijking materiaal van mijn kant kan ik wel objectief zijn over wat ik heb ervaren. De grote plus punten zijn wat mij betreft de My Career mode die echt wel flink wat heeft te bieden en voor een hoop spektakel zorgt. Daarnaast zijn alle andere modus ook flink uitgebreid en krijg je op dat vlak dus echt waar voor je geld. De sfeer is echt tof en geeft je een betrokken gevoel. Helemaal door de invloed die je er op hebt door bijvoorbeeld je eigen banners in het publiek te kiezen. Tijdens een match ziet alles er ook goed uit en de bewegingen voelen erg natuurlijk aan.

Helaas komen we dan ook bij de min punten en moet ik eerlijk zeggen dat ik weinig van de plus punten heb kunnen genieten door de veel te moeilijke controls. De R2 knop werkt gewoon echt niet en dit verpest het plezier. Daarnaast is het bijna niet te doen om een Match te winnen doordat je de tegenstander niet aan de grond kan houden terwijl dit omgekeerd vrij makkelijk is om te verliezen. Het laatste min puntje vind ik dan toch de Graphics overall. Hier valt echt nog flink wat te verbeteren.

365Gaming Verdict: 6,5

Verdict6Verdict half