Welkom bij de NBA, dit jaar niet in een volle hal, maar het hele circus heeft zich inmiddels verplaats naar Walt Disney World in Florida, ook wel de Bubble genoemd.

Gelukkig mogen we in-game nog wel genieten van volle zalen met juichende fans in plaats van een beeldscherm per stoeltje met daarop meekijkende supporters.

Maar ondanks deze rare periode, heeft NBA 2K21 weer een pareltje afgeleverd of heeft het toch invloed gehad op de game? Om daar een goed en duidelijk antwoord op te kunnen geven moeten we er toch wat dieper op in gaan.

Om te beginnen gaan we aan de slag met de Quick Matches, deze optie is lekker makkelijk en simpel. Jij kiest het team waar je mee wilt spelen, je kiest het team waar je tegen wilt gaan spelen en gaan. Dit is al jaren een vertrouwd onderdeel van de game en ook hier zien we dat erop is doorontwikkeld.

Dit merk je met name in de manier waarop je ‘on-the-fly’ kunt aanpassen (wissels, systemen, etc.) is iets wat het realistischer maakt. Je moet in het echt ook binnen een paar seconde kunnen wisselen van play.

Verwacht hier echter niet super veel van, maar een simpele Pick & Roll, double team, switch of een half-court press kun je makkelijk aangeven met een druk op de knop.

Controls

En als we het dan toch over de controls hebben, hoe simpel deze controls gemaakt zijn, des te moeilijker het is geworden om even snel en simpel een potje te spelen. Dit heeft dan ook te maken met het feit dat je nu verschillende controls moet gebruiken om tot een score te komen.

Ging het in het verleden alleen nog maar om een knop waarbij je het moment van release moest timen, inmiddels zit er een knoppen combo achter die je release moment, balans, stand van je voeten, in welke hand je de bal hebt, enz.

Hierdoor verandert het ‘even relax gamen’ met regelmaat in een gefrustreerd avondje basketbal. Hopelijk doet 2K hier nog iets aan, maar zoals het er nu uitziet is dit nu eenmaal de opzet waar ze voor gaan.

MyCareer

Naast een Quick Match speel ik ook graag en de MyCareer mode. Hier ben je toch al snel een aantal uren aan kwijt voordat je eindelijk in de NBA aan de slag mag. Zoals we de afgelopen jaren ook gezien begin je op High School, daarna groei je naar het NCAA-niveau met uiteindelijk het doel om naar de NBA te gaan.

Het verhaal dat onze deze keer voorgeschoteld wordt is niet supersterk, en zit vol met cliché momenten. Is dat erg? Nee, maar het zorgt er wel voor dat je de scenes met enige regelmaat skipped.

Opvallend is wel hoe slecht de animaties in de cut scènes zijn vergeleken met de rest van de game. Ook is het opvallend om te zien dat je tijdens de NBA Draft in een leeg stadion zit (toch in de Bubble?) maar je wel een paar duizend man hoort klappen als je gekozen wordt…

MyTeam

Verder hebben we ook nog te maken met de spelmodi MyTeam en MyLeague, die we ook vanuit het verleden kennen.

Bij MyTeam gaat het in het kort om kaartjes verzamelen om zo een zo goed mogelijk team neer te zetten. De NBA 2K versie van de bekende FIFA FUT. Nadat jij je team hebt gekregen/gekocht/gewonnen kun je het opnemen tegen anders spelers met hun teams.

Hierbij is veel hetzelfde gebleven en is het een leuk tijdverdrijf om beetje bij beetje een team te bouwen met alleen maar (toekomstige) legendes.

MyLeague

Als het aankomt op MyLeague, verwacht dan geen lijst met vernieuwingen. Ok, het is leuk om het hele team aan te sturen en te besturen.

Je kan namelijk bepalen wie je wilt draften voor je team, welke systemen je wilt spelen om te kijken of jij goed genoeg bent om een Dynasty op te zetten die de komende 80 jaar (!!!) als NBA Champions door het leven gaat.

Als aanvulling hierop kun je nu ook met de WNBA (vrouwenteams) aan de slag gaan, maar ondanks de aanvulling is het nog steeds een copy/paste versie van NBA 2K20 met enkel een roster-update van het huidige seizoen.

Shaq ziet er aardig afgetraind uit in de game

Shaq ziet er aardig afgetraind uit in de game

Conclusie

NBA 2K21 is ondanks de schoonheidsfoutjes nog steeds de beste (en tevens enige) NBA game die er is, ook omdat we nog maar moeten afwachten of EA dit jaar met een NBA-game gaat komen.

Soms vraag ik mij af of de nadruk op de next-gen versie heeft gelegen en dat deze game een moetje is geworden of dat Corona invloed heeft gehad op de game.

Wat de reden ook mag zijn, NBA 2K21 is niet de vooruitgang waar ik op had gehoopt. En de schoonheidsfoutjes (Shaq die 40 kilo lichter lijkt, Kobe die qua gezicht niet op Kobe lijkt) moeten we helaas voor lief nemen.

Laten we hopen dat 2K de nadruk op de next-gen consoles heeft gelegd dit jaar.

 

Review - NBA 2K21
Verdict8.2
+ Punten
  • Vraagt soms veel basketbal kennis
  • Heel veel content, zowel offline als online
  • MyCareer blijft leuk
- Punten
  • Grafisch valt het soms tegen
  • Controls te ingewikkeld
8.2Verdict