raveleijn1

Al sinds ik me kan herinneren, ben ik betoverd door het meest magische stukje van Nederland. De Efteling is dan ook één van mijn meest geliefde plekken om mij terug te trekken, en mij weer als kind te voelen. Jaar na jaar is het park uitgebreid met vele gave attracties, maar het mistte toch dat ene stukje waar andere parken zich al aan hadden gewaagd; een spectaculaire parkshow! Zo eentje met special effects die je sprakeloos maakt.

In 2011 kwam hier echter verandering in. De naam Raveleijn bleef maar opduiken. Niet alleen op de vele Efteling fora op het internet, maar ook op televisie. Het zou niet lang duren voordat ook het magische park een parkshow zou krijgen. Het verhaal werd duidelijk toen RTL 4 begon met het uitzenden van de tv serie, nog voor de attractie zijn deuren zou openen. Ook al was ik op dat moment 24 jaar ik zat er al gelijk in. Het verhaal van 5 kinderen, die door het lot gekozen zijn om door de tijd te reizen, en zo een getergd dorpje moesten redden van Graaf Olaf.

Na de serie kwam ik in aanraking met de game, die door de Nederlandse studio Little Chicken gemaakt werd, in opdracht van Efteling zelf. Fan als dat ik was (en nog steeds ben), zocht ik gelijk het adres op, en maakte een account aan. Veel verwachtingen waren er niet. In mijn achterhoofd hield ik steeds de gedachte dat het een spel voor kinderen is, en de boodschap op het scherm, wat mij vertelde dat ik toestemming moest vragen aan mijn ouders voor ik het spel begon, hielp daar aan mee.

Toch, het spel was gratis te spelen, dus dan klaag je niet.

Wat mij als eerste opviel, was dat er op het gebied van graphics niet veel aan te merken was. Het is natuurlijk geen AAA titel, maar alles zag er goed uit. De bewegingen van je karakter en de vijanden om je heen liepen enorm soepel. Ook gameplay technisch zit het goed, zij het simpel, in elkaar. Qua gameplay kun je het spel het best vergelijken met Diablo. Van de camerastanden, tot aan de gameplay toe. Dit speelt heerlijk weg, en je hoeft er niet al teveel bij na te denken.

Zo’n beetje alle vijanden die je tegenkomt, zijn mechanisch. Dit omdat Graaf Olaf helemaal weg is van steampunk-achtige contrapties, maar ook omdat er op deze manier geen bloed bij komt kijken. Het is en blijft natuurlijk een spel voor kinderen. Dit is erg goed uitgedacht, en weet het spel zo leuk te houden, zonder dat het té kinderachtig wordt.

Je begint het spel als een ruiter zonder kleuren. Door een beproeving, waarbij je alle elementen moet gebruiken, kun je zelf kiezen welk element jou het beste bevalt. Je kunt kiezen tussen water, aarde, vuur, lucht en hout. Vanuit deze keuze, krijg je een aparte skillset.

raveleijngameplay

Eén van de meest bekende aspecten van Raveleijn, is de muziek. Deze klanken komen ook voor door heel het spel. Daar omheen is een hele soundtrack gemaakt voor het spel, wat zich aanpast aan waar je bent. Ook de main theme van Raveleijn krijg je te horen, nadat je een quest tot een goed einde hebt weten te brengen. Het klinkt zeer triomfantelijk als je dit deuntje in deze context hoort.

Zoals gezegd, dit is een spel voor kinderen, en een heel veilige ook. Het spel is volledig gratis, en heeft daarmee ook geen micro transacties. Aankopen in het spel zitten al in de gameplay verwerkt. Upgrades krijg je door goud wat je daadwerkelijk in het spel verdient Ook is er geen direct contact met andere spelers. Toch kun je extra missies krijgen, door bijvoorbeeld Raveleijn merchandise te kopen, of het park te bezoeken. Bij elk Ravelijn figuur krijg je een code die een extra missie unlocked. Ook de kaartjes voor de parkshows hebben nut. Als je deze invoert, krijg je toegang tot weetjes over de het verhaal en zijn karakters.

raveleijnshop

De quests zelf zijn makkelijk, haal dit voor persoon A, zodat je iets krijgt voor persoon B. Zoek een weggerende hond etc. Voor volwassenen kan dit te simpel zijn, maar voor kinderen een uitdaging zo nu en dan. Dat het spel gemaakt is voor kinderen, blijkt ook in de veilige omgeving die het spel creëert. Er hoeft niets op de computer geïnstalleerd te worden, ingewikkelde account creaties zijn er niet, en alles wordt simpel uitgelegd in tekst en spraak. Ook de voice-acting is zeer sterk, iets wat mij blij verraste.

In het kort, Raveleijn speelt lekker weg. Het is af en toe iets te repetitief naar mijn smaak, maar is perfect voor kinderen. Qua graphics en gameplay heeft de gamer niets te klagen. Het ziet er vrolijk uit, en alhoewel de combat simpel is, voelt het niet al te kinderachtig aan. Dus heb je niets om te spelen, check dit spel dan een keer.