Toen ik nog een stuk jonger was sloopte ik veel elektronica in huis. Dat in het mom van ontdekken hoe de techniek werkt. Ik was te jong om door te hebben dat wat ik deed er voor zorgde dat iets gesloopt werd maar toch gaf mijn oom mij de bijnaam Sloopzuchtige van Bassum.

In Besiege kan ik weer terug naar mijn tijd als kind want dat spel draait geheel om het slopen van dingen! Nou ja… Het belegeren van dingen om precies te zijn maar dat gaat vooral door dingen te rammen, in de hens te zetten of te laten ontploffen.

Eerder deze week coverde ik al de Early Access game Medieval Engineers. In dat spel kan je je creativiteit loslaten met middeleeuwse bouwwerken. Ook Besiege gebruikt dat thema en maakt er een heerlijke sandbox sloopwereld van.

Creativiteit in het klein
Elk level van Besiege begin je met het bouwen van je eigen sloopmachine. Hiervoor krijg je een beperkt raster waar je in kan bouwen en heb je een groot scala aan blokjes tot je beschikking, die op dit moment nog onbeperkt tot je beschikking staan.

Zomaar een apparaat in elkaar knallen is natuurlijk saai en daarom geeft elk level je een nieuwe soort uitdaging. Zo mag je het ene level een kasteelmuur bestormen en het daarop een heel leger aan soldaten verslaan. De moeilijkere levels vragen je om gebouwen te slopen die diep in een kasteel zitten, of je wordt continue belaagd door pijl en boog schutters.

Spiderling Games zet met Besiege een spel neer waar je creativiteit wordt uitgedaagd om op een inventieve manier de boel te slopen. Het is van de eerste levels aan al duidelijk dat je telkens het roer om moet gooien om je doel te slopen. Het is overduidelijk waar de mensen van CAT hun opleiding hebben gevolgd.

Verschillende methodes, hetzelfde resultaat.
De diversiteit zit hem namelijk in het toepassen van verschillende bouw en slooptechnieken. Zo kan je een gepantserde tank bouwen die niet stuk te maken is om langzaam kruipend op je doel af te gaan. Ondertussen kaatsen de pijlen van je bepantsering af en slopen de spikes aan de zijkant van je voortuig de soldaten die dichtbij durven te komen.

Je kan er ook voor kiezen om een voertuig vol te bouwen met kanonnen en vlammenwerpers. Want de schaapjes die in het spel zitten zien er zo onschuldig uit dat kan nooit kloppen. De beste oplossing voor dat duistere wezens met snode plannen is een grootschalige BBQ! En ondertussen pak je ook nog even die windmolen mee die op je sloop-todo-list staat.

Als je die schapen echt wantrouwt, zoals ik vanzelfsprekend doe, heb je de optie om ze van afstand te bestoken. Nu kan je kiezen voor een rotsblok door de voortuin van de boer heen, maar een vlammenregen op een dorpje afsturen is natuurlijk veel indrukwekkender. En een bommetje hier en daar maakt het schouwspel compleet.

Of je denkt: “Fuck Logic!!” en je bouwt gewoon een vliegmachine. De gebroeders Wright waren in 1903 helemaal niet de eerste in de lucht, dat was jij! Niets commerciële luchtvaart, slopen zal je! Met Bommen! Pak aan schaapjes!

Physics en Slow motion, een heerlijke combinatie.
Besiege heeft er ook een stuk realistische physics in zitten. Niet te overdreven, wel explosief leuk! De game bestaat uit veel losse blokjes en poppetjes, die graag wat enthousiast rondvliegen als ze geraakt worden door je sloopmachine. Ook combineert Besiege dat met een replay mogelijkheid waarmee je van alle hoeken in elke snelheid je sloopkunsten kan terugzien.

Tevens kent het spel redelijk uitgebreide opties om geavanceerdere machines te bouwen. In het grote aantal beschikbare blokjes zitten ook een reeks tandraden, scharnieren en andere verbindingsmethodes. Hierdoor kan je verder gaan dan een standaard voertuig en met flinke bouwprojecten eindigen.

Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom Besiege zo populair is onder de fans. Je ziet echt briljante bouwwerken voorbij komen, zoals de Siege Tank uit Starcraft, Deal With It robots en talloze andere bizarre creaties. De integratie met de Steam workshop zorgt er voor dat de boel makkelijk te delen is.

Voorlopige conclusie
Het is duidelijk dat Spiderling Games met besiege een klein klompje goud in handen heeft. De game doet het goed op Steam en het is duidelijk waarom de reviews zo overweldigend positief zijn. Je betaalt niet veel voor uren lol, plezier en uitdaging. De techneut in mij kan genieten van een ontspannend spel als dit.

Voor Besiege staat nog meer op de planning dan de 15 beschikbare campaign levels die er nu inzitten. Ik ben benieuwd of, en wat, ze nog meer gaan toevoegen aan het spel maar voor de 7 euro die ze er nu voor vragen is zeker je geld waard. Daarom:

Besiege is plezier voor het hele gezin 😉 De kracht haalt het spel uit dingen te slopen op een creatieve manier. Het is uitdagend en stimulerend voor de jongere generatie en voor de oudjes zoals ik. Slopen Kopen dus!