Ik ren. Als een malle. Tussen de bomen, door de struiken en over rotsen. Achtervolgd door gedreund en gekraak. Voor me schijnt de zon tussen de bomen. Ik ren uit het bos en schrik me rot. Een stap verder is een afgrond, meters naar beneden.

Het gedreun en gekraak komt dichterbij. Ik draai me om. Ik zie de toppen van bomen omvallen. Het enige wat het gedreun overstijgt is het kloppen van mijn hart in mijn keel. Het gedreun komt dichterbij.

De voorste bomen breken uit elkaar en ik sta oog in oog met een Tyrannosaurus Rex. De Rex kijkt naar mij zoals sommige Amerikanen naar een Big Mac kijken. Ik deins naar achter. De Rex loopt op me af.

Ineens wordt ik gegrepen door twee klauwen. Ik kijk omhoog en zie een vriend van me die rijd op een grote, prehistorische adelaar. De Rex kijkt teleurgesteld naar zijn wegvliegende hapje. Even later wordt ik veilig afgezet in onze basis.


Jurassic Survival
Er zijn een heleboel survival games. We begonnen ooit met grote, vierkante blokjes. We kregen er ook zombies bij. Met Wilson op een onbewoond eiland. Zelfs in de ruimte en in de middeleeuwen kan je overleven. Maar een goede survival tussen Dinosauriërs was er nog niet.

Ark: Survival Evolved is het antwoord op het gebrek aan overleef-games waar grote monsters je willen opeten. De game wordt gemaakt door Studio Wildcard. Ik schrijf wordt want het is op het moment van schrijven nog een Early Access game op Steam. En daar blijft het niet bij: Ze willen Ark: Survival Evolved ook op de Playstation 4 en Xbox One uitbrengen.

De game speelt zich af op een groot eiland met bergen, beboste stukken en een boel rivieren, meren en natuurlijk heel veel zee eromheen. Je bent op het eiland gezet door aliens en moet overleven. Waarom je er bent, waarom je een stuk kristal in je pols hebt, en wat het uiteindelijke doel is komen we later pas achter. Op dit moment zit dat nog niet in het spel.

Dus gewoon overleven?
Yep. Voor iedereen die het survivalgame concept nog niet kent zal ik het even uitleggen:

Je begint het spel op een strand met niets bij je dan een doekje om je edele delen. Voor je liggen wat steentjes, groeien wat planten en staan wat bomen. Dus je pakt de steentjes op, plukt bessen uit de planten en slaat wat bomen omver. Dat laatste doet natuurlijk pijn, dus je eet wat bessen en maakt een bijl van hout en steen.

Vervolgens hak je meer bomen, pak, en hak, je meer stenen en maak je een besjesverzameling. Je bouwt een hut met opslag, jaagt op wat kleinere Dinos met een zelfgemaakte speer. Daarna kook je het Dino vlees en maak je kleding van de huiden. Maar vanaf dat moment begint Ark: Survival Evolved zich te onderscheiden van de rest.

Je kan namelijk van bepaalde bessen slaapmiddel maken. Met dat slaapmiddel kan je Dinos temmen en met een zadel zelfs op ze rijden. De ene soort Dino is handig om bessen te verzamelen, de andere soort sloopt gemakkelijk rotsen en bomen, en de laatste soort? Die houdt er meer van om andere Dinos op te eten.

Ga zo door en je hebt na een aantal uur een flink huis, een kudde Dinos en een verzameling bouwspullen waar ze een aflevering “help mijn man is klusser” mee kunnen vullen. En dan wordt het ineens saai, want wat is er dan nog te doen?

Co-Op overleven!
Precies! Met andere mensen overleven! Ark: Survival Evolved is een geinig spel om alleen te spelen maar wordt pas echt leuk als je met vrienden samen probeert te overleven. Joh, een van mijn vrienden was de reden dat ik aan dit spel begon! Een paar Skype gesprekken later hadden we een groep gamers om samen mee te overleven. En toen begon de pret pas.

Ik ben niet zo’n jager en een twee uur naast een T-Rex zitten om hem te temmen is niet iets waar ik blij van wordt. Gelukkig vonden twee van mijn vrienden dat wel leuk. Ik hou me liever bezig met bouwen en grootschalig verzamelen van materialen. En met die samenwerking hadden we al snel een groot basiskamp en een diverse verzameling aan Dinos.

Zo kwamen na een paar uur de twee jagers terug met een familie aan Dinos en had ik een uitkijktoren klaar waar we tot ver in het land mee konden zien. Ondertussen was een vriendin er ook bijgekomen die een uitvalsbasis begon een stukje verder richting de kust.

Ook handig van samen gamen is dat je kan verdelen waarin iedereen zich specialiseert. Je krijgt namelijk ervaring (XP) van de dingen die je doet en daarmee wordt je sterker en speel je ontwerpen vrij om dingen te bouwen.

Mijn jagende vrienden kunnen beter investeren in skills waardoor ze langer in de zon kunnen werken en minder eten nodig hebben, terwijl het handiger is voor mij om me te specialiseren in dat ik meer gewicht kan dragen. En waar ik ontwerpen nodig heb voor gebouwen hebben de jagers liever ontwerpen voor nieuwe wapens.

Uiteindelijk vul je elkaar efficiënt aan en heb je elkaar nodig om lekker te kunnen gamen. En natuurlijk is het supercool om met z’n allen op pad te gaan op Dinos en het eiland te verkennen.

Elkaar vermoorden of samen dingen ontdekken?
De game ondersteund ook servers waar je kan PvP-en. In het Nederlands: Dat je elkaar te lijf kan gaan. En die optie bied zowel supercoole gameplay als flinke problemen.

Het is erg leuk om met een aantal vrienden, op Dinos een andere groep aan te vallen. Lekker heen en weer schieten met pijl en boog, T-Rex powah in de aanval en een Mega Brontosaurus die alles platloopt. Of je kiest er voor om zachtjes richting hun basis te gaan en ze te verassen uit de bossen.

Maar daar zit nu ook nog een probleem: Een T-Rex eet in een paar minuten een hele kudde aan getemde Dinos op en een Brontosaurus slaat in een mep een huis aan gort. Als je je dan ook bedenkt dat de zware wapens en Dinos pas vrijgespeeld worden als je heel veel ervaring hebt wordt het spel in PvP ineens ongebalanceerd. Je kan gewoon niets beginnen tegen spelers die al uren op de server zitten.

Ook komt het vaak voor dat een prachtige basis, waar je uren in het gestopt, ineens gesloopt is als je de volgende ochtend online komt. Verdedigen kan: Je kan een basis bouwen van staal met automatische kanonnen maar dat kost je tevens vele uren voordat je dat gebouwd hebt.

Als je liever samenwerkt bied de game je gelukkig nog wat extra’s. Zo zijn er grotten die je samen kan ontdekken met zware vijanden erin en extreme temperaturen. Andere grotten zijn niet zo gevaarlijk maar deze liggen heel diep in de zee tussen allemaal mega haaien.

Als je dan een aantal van die grotten getrotseerd hebt kan je een groot monster laten verschijnen onder de titel “The Broodmother”: Een groot Alien spinding die erg veel auw doet. Een leuke overwinning samen met je vrienden.

Voorlopige conclusie
Ark: Survival Evolved is gewoon hartstikke vet. Leuk in je eentje maar supercool met je vrienden. De game ziet er grafisch erg goed uit en speelt al enorm goed, ondanks dat de ontwikkeling nog in volle gang is. Over de ontwikkeling kan ik ook alleen maar lof hebben:

Ze brengen elke week minimaal één update uit met nieuwe features erin. Vaak komen er nieuwe Dinos uit en fixxes voor bugs zijn zowat dagelijks beschikbaar. Ze luisteren erg goed naar de feedback van de gamers en loven zelfs $200 uit aan mensen die bugs vinden die de Multiplayer verpesten. Dit zie je niet vaak en bied veel vertrouwen dat ze deze game perfect gaan afmaken.

De game zelf is nu al goed gebalanceerd en bied op veel fronten leuke diepgaande gameplay. Als ze doorgaan op deze manier voorspel ik dat dit een geweldig spel gaat worden wat over een paar jaar nog actief gespeeld gaat worden.

Review - Ark: Survival Evolved
Ark: Survival Evolved is een game die je eigenlijk gewoon moet spelen, zeker met je vrienden. Heerlijk voor in de zomer, als je niet buiten wil komen maar wel op het strand wil spelen. Tussen gevaarlijke Dinos dan…
Verdict9
+ Punten
  • Supercool concept
  • Prachtige sfeer en graphics
  • Op Dino's rijden
- Punten
  • Nu nog vol kleine bugs
  • Erg gevoelig voor "Griefen"
9Verdict