Dit jaar is een kostbaar, maar wel goed jaar voor gamers. Nieuwe consoles in overvloed en enorm veel top titels die hun weg naar deze consoles vinden. Als game liefhebber is het dan ook maar lastig kiezen welke van deze top titels aangeschaft gaan worden en welke titels we uit financieel oogpunt even moeten laten schieten. Na al het moois dat tot nu toe dit jaar is uitgekomen moet het hoogte punt nog komen aan het einde van dit jaar. In de laatste 3 maanden van dit jaar zal er bijna wekelijks wel een top titel uitkomen. Ubisoft is hier voor een groot deel verantwoordelijk voor met begin dit jaar al Watchdog, Trails Fusion, Child of light, Valiant hearts en noem maar op. Maar Ubisoft is nog lang niet klaar want aan het einde van het jaar mogen wij  ook nog gaan genieten van Assassin’s Creed Unity, Far Cry 4 en The Crew. En over die laatste game wil ik het met jullie hebben.

the crew

Lets begin

Met dank aan 1 van de crew members mocht ik de afgelopen week los gaan tijdens de closed bèta van The Crew. Aangezien dit 1 van de games is die ik op dag van release graag tussen mijn verzameling heb staan deed ik dit met groot plezier.  Nu speel ik aardig wat games op PC, maar ik zie dit soort titels toch liever op console. Ik kan niet echt uitleggen waarom want de nieuwere games hebben perfecte ondersteuning van controllers en met een beetje een goede PC kan je er ook grafisch veel uit halen. In dit geval was ik ook aangewezen op mijn PC en ondervond al snel dat dit geen enkel probleem was want er is prima ondersteuning voor de Xbox 360 controller en de systeemeisen zijn geen eens belachelijk hoog. Dus laten we de bèta maar eens opstarten.

Concurrentie

In het verleden was ik een groot fan van de Need For Speed franchise. De laatste paar delen konden echter wat minder mijn interesse wekken. Misschien ook wel omdat in het verleden er weinig concurrentie was terwijl de afgelopen jaren er steeds meer van dit soort race games op de markt verschenen. Denk aan Midnight Club, Forza Horizon, maar ook spellen zoals Driver en Burnout Paradise. Met The Crew komt daar in ieder geval weer een nieuwe sterke concurrent bij en spelen de titels die ik net noemde een grote rol als vergelijking materiaal.

the crew 1

Race game of toch niet?

The Crew begint met wat filmpjes waarmee een verhaallijn verteld word en ik begin me af te vragen of we het hier wel over een race game hebben. Nu had ik het spel al een poosje gevolgd en was het mij al wel duidelijk dat het niet alleen om racen zou gaan draaien maar het gevoel dat mij bekroop tijdens de intro van de game neigde toch meer naar games als GTA of Watch_Dogs maar dan zonder de mogelijkheid om met een character door de grote open wereld te lopen. Ik besloot deze gedachten even links te laten liggen en te beginnen. Nu wil ik even benadrukken dat deze impressie is opgedaan in een bèta versie en om die rede wil ik geen conclusies trekken, geen oordeel vellen en ook geen spoilers vrijgeven. Deze zijn al genoeg te vinden op het internet en ik wil dus alleen mijn ervaring delen.

the crew 4

En dan het racen

Eindelijk kruip ik achter het stuur en zie voor het eerst de map in verhouding tot de tijd die het kost om een afstand af te leggen en ben daar best van onder de indruk. De map beslaat ongeveer heel Amerika en als ik even een inschatting moet maken denk ik dat je toch wel een uurtje in game onderweg bent om van de ene naar de andere kant te rijden. Naast de verhaal lijn valt er genoeg te doen en te beleven in deze wereld. Tijdens mijn introductie race merk ik al wel dat de besturing mij niet erg ligt. Zoals ik al zei is dit een bèta dus ik hoop dat hier nog aan gewerkt gaat worden. De besturing voelde wat traag en modderig aan en zodra het dan wel reageerde was het zo fel dat je meteen weer moest corrigeren. Op dat moment dacht ik dat het wel eens door die Amerikaanse muscle bak kwam waar ik in reed maar later merkte ik dat het eigenlijk bij alle auto’s zo was. Ondanks dit speelde het wel lekker weg en was het niveau en de A.I. best goed. Ook de controls voelde prettig aan en de interface was lekker duidelijk.

the crew 2

Categorieën

Na even spelen word het tijd dat je jou eerste auto koopt en je zult dan merken dat deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Je begint met een auto uit de Street Spec maar je zult zien dat er ook een Dirt Spec, een Performance Spec, een Raid Spec en een Circuit Spec in de game zit. Dit soort info maakt mij altijd blij want dat beloofd afwisseling en veel auto’s om vrij te spelen, wat in mijn ogen ten goede komt van de replay waarde. Naast deze verschillende type wagens zijn er ook flink wat upgrades voor je bolide te koop. Zowel qua performance als qua look.

De map

Ook op de map is al snel te zien dat er genoeg te beleven is.  Dit voelde voor mij een beetje aan als een kruising tussen Need For Speed: Most Wanted en Watch_Dogs. En op zich is dit natuurlijk prima alleen haalde ik er, voor zover, nog niet echt iets vernieuwend uit. Wel moest ik even wennen aan de lay-out die gebruikt is om je weg op de map te vinden. Het oogde allemaal wat chaotisch en liet zich met controller niet erg lekker bedienen. Ik stelde mezelf eerder al de vraag of we het hier over een echte race game hebben en gezien de grote open wereld met daarin een heleboel andere online spelers, de verhaal lijn met zijn missies, de ervaring die een rol speelt, de perks en upgrades die te winnen en vinden zijn doet mij vermoeden dat de titel race game de lading niet dekt. Ik had al op het internet regelmatig gelezen dat het spel werd betiteld als MMORPG en nu ik het spel zelf heb mogen spelen kan ik me hier in vinden. In een spel als GTA loop of rijd je rond met je character en in The Crew neemt een auto die plaats in. Ook merk je al wel vrij snel dat Ubisoft duidelijk het 1 en ander uit hun andere titels heeft gebruikt bij het opzetten van The Crew.

the crew 3

Nog even wachten

Ondanks wat tegenvallers tijdens het spelen van deze bèta ben ik toch nog steeds erg positief en kan ik niet wachten tot ik hem uiteindelijk kan spelen op de PS4. Ik hoop dat ze bij de final release nog wel wat aan de besturing doen en ook kan het spel grafisch nog best wel een stuk opgepoetst worden. Toch komt er bij mij alvast een flinke cirkel rond de maand november want zoals het er nu naar uit ziet zal dat de maand zijn wanneer we echt aan de slag kunnen gaan.

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”9200000014977699,9200000026324780,9200000015013641,9200000032167690″ name=”The Crew” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]