Game Vakantie

Iedereen wil zo af en toe lekker op vakantie! Of je nou op honeymoon gaat in de VS of avontuurlijk door Peru gaat banjeren, veel mensen vinden het normaal. Maar een week of twee op reis door het heelal of op jacht naar draken was vroeger niet in te beelden. Nu is ligt het je voor het grijpen maar is het al sociaal geaccepteerd? Of blijft het een wenkbrauw optrekker?

Lekker een paar weken onstpannen!
De meeste mensen gaan op vakantie om er even tussen uit te zijn. Rust aan je kop. Geen werk, geen klusjes, geen zorgen. En dan zijn mooie bestemmingen extra in trek. Jezelf kunnen verliezen in een omgeving of cultuur en genieten van het uitzicht.
De ander gaat liever alleen relaxxen in een resort en wordt graag verwend of ligt liever met een drankje aan het strand.

Duinen op Mars

Als het je puur gaat om de beleving is het best aan te nemen dat een trip naar Mars even ontspannend kan zijn. Lekker van de duinen genieten, beetje wandelen. Een plek waar nog niet veel mensen zijn geweest, dus je bent een van de eerste. Geen irritante “allemachtig prachtig achtentachtig”, geen verkopers. Zo hier en daar een vijand maar ach, dat hoort bij de rimboe toch?

“Oh, je zit de hele week thuis, dus ik kan je gewoon bellen?”
Die vraag kreeg ik een keer van een manager. Ik vroeg hem of hij te bereiken was als hij naar Hawaii ging. “Nee natuurlijk niet” was het antwoord. Ik reageerde: “Nou, ik kan je beloven dat de ontvangst op de maan slechter is dan op Hawaii”. Ik liet hem achter met een twijfelende blik van onbegrip op zijn gezicht.

Aldus veel vakbonden en de Arbo moet je genoeg vakantie nemen. Dat is goed voor je rust. Even met je hoofd ergens anders zijn. En dat is precies wat ik heb met games. Als ik wil ontspannen pak ik een lekker spel erbij. Een weekje weg naar een ander land is heerlijk, maar ik geniet net zo van een week gamen.

Toch lijkt het bij veel mensen voor onbegrip te zorgen. Na een korte uitleg snappen velen het al wel. Jezelf verliezen in een goed boek doen er ook veel. Voor anderen blijft het een onderwerp waar ze niet met hun hoofd bijkunnen.

Wow jij hebt echt veel games!
Ja, en dat komt deels omdat ik centen overhoud aan voordelige reizen naar Mars, Pandora enzovoorts. Ook tijdrijzen naar de Piraten en het Wilde westen is voordeliger dan een tripje Ibiza. Een van de grote voordelen van het gamen is namelijk dat je maar 60 euro kwijt bent voor een reis waar je gemiddeld een paar weken van kan genieten.

Maar er zijn ook nadelen. Sommige zijn makkelijk te weerleggen zoals “eet je dan wel gezond” en “val je er niet bij neer”. Want die mensen hebben duidelijk nog geen pubers op vakantie meegemaakt. Argumenten als beweeg je wel genoeg zijn wat belangrijker, want je moet wel bewust er af en toe even uit. Zonlicht en beweging blijven belangrijk voor je gezondheid.

Wat je wel mist als gamer is de sociale interactie en het leren van nieuwe culturen. Games leren je niet hoe de wereld werkt en met games versier je geen leuke jongens of meiden. Daarom is het niet verstandig om elke vakantie binnen te zitten. En vrienden op Xbox live zijn leuk, maar geen vervanging voor echt contact.

Misschien in de toekomst zelfs een echte vakantie?
Destiny is al begonnen met een google earth achtige digitale tour voor je bestemmingen. Bijna alsof je je vakantie interactief kan plannen.

Het zou me niet verbazen, nu de grote bedrijven het geld van de Consoles ruiken en bijna elk apparaat kan gamen, dat er virtuele reizen gaan komen. We zijn er nog niet met producten als de Occulus Rift, maar in de buurt komen we wel.

In dat licht ben benieuwd wat voor artikel ik in 2019 over dit onderwerp schrijf 🙂