Gaming Subscription platforms zijn enorm in opkomst. In grote getalen zien we nieuwe aanbieders opkomen. Sommige erg professioneel, maar ook een heleboel waarbij je flinke vraagtekens kan zetten. De meesten bieden hun diensten aan doormiddel van streaming, sommige gebruiken accounts waarop je mag spelen (dit zijn vaak de minder legale aanbieders) en ook vinden we platforms waarbij je indie games kan spelen die veelal ook aangeboden worden voor een appel en een ei op bijvoorbeeld IndieGala. Toen ik dus aan de slag ging met Utomik was ik enigszins sceptisch. Maar laat ik jullie eerst eens vertellen wat Utomik dan precies aanbied.

De meesten van jullie kennen bijvoorbeeld Netflix wel. Je betaald een vast bedrag per maand om onbeperkt gebruik te mogen maken van hun volledige bibliotheek aan films en series. In zekere zin is dit wat Utomik doet met games. Er is alleen één belangrijk verschil. Daar waar je bij Netflix, en ook bij vele andere vergelijkbare services betaald voor een streaming van de producten mag je bij Utomik gewoon het spel downloaden. Of om specifieker te zijn zal je dit zelfs moeten doen om te kunnen spelen.

Ik hoor je al denken: Wat bied dit dan voor een voordeel ten opzichten van bijvoorbeeld steam waarbij de spellen in je bibliotheek gewoon die van jou zijn? Utomik weet er in te slagen om je de voordelen te bieden van een streaming service en toch de kwaliteit te bieden van een fysieke game.

De methode waarop dit gebeurd zal zeer waarschijnlijk veel ingewikkelder zijn dan dat ik je nu ga vertellen maar het geeft een goed beeld. Utomik heeft op zijn server een volledige game staan inclusief zijn updates en patches. Zodra jij een game selecteert om te spelen zal de client een heel klein gedeelte downloaden in enkele seconden. Net voldoende voor jou om te starten met de game. Zodra jij dan lekker aan het spelen bent dan zal er op de achtergrond het resterende deel worden binnen gehaald.

We zien een vergelijkbaar systeem al min of meer op de Xbox One. Deze geeft je vaak al de optie om te spelen zodra er een deel van het spel geïnstalleerd is. Al praat je daar dan toch vaak over minuten daar waar het bij Utomik echt om secondes gaat.

Heb je zin in een ander spel dan zal Utomik jouw save files netjes in hun cloud opslaan. Iets wat we ook zien bij andere services. Tijdens onze sessies gingen wij aan de slag met een tiental games om te zien of dit systeem ook daadwerkelijk het beloofde deed en onze bevindingen waren daarin erg positief. Van alle games die wij probeerde ondervonden we bij maar één enkele game wat problemen. De overige games waren gewoon prima weg te spelen en konden we zelfs in de meeste gevallen onze X1 controller gebruiken.

Wat ik daarin vooral bijzonder vond waren de games waarvan ik weet dat deze fysiek bijna niet aan de praat te krijgen zijn op een up to date windows 10 pc. Deze weet Utomik gewoon te draaien op jouw systeem.

En dan komen we meteen wel op een minpunt uit. Streaming diensten draaien namelijk over het algemeen goed op elk systeem zolang je maar de beschikking hebt over een goede internet verbinding. Utomik daarentegen laat zijn games toch wel een flink beroep doen op je hardware.

Probeer je bijvoorbeeld deze client te draaien op een simpele laptop dan zal je systeem daar flink moeite voor moeten doen. Wat weer als gevolg heeft dat je systeem toch wel erg instabiel word en je eigenlijk niet in staat bent om fatsoenlijk te gamen. Nu zijn deze simpele laptops daar ook eigenlijk niet voor gemaakt, maar ik vond het wel de moeite waard het te noemen. Een ander nadeel ten opzichten van streaming diensten is de opslag. Na het spelen van een aantal simpele games waren we toch al een aantal gigabytes kwijt op onze HD. Nu is dat opzicht geen probleem maar ik kan me voorstellen dat mensen die een dusdanige dienst willen gebruiken dit juist niet willen.

Dat gezegd hebbende moet ik zeggen dat ik toch best wel onder de indruk ben van deze dienst. We moeten niet vergeten dat alles nog in Bèta is en dat er nog hard word gewerkt om zaken toe te voegen. Zo zien we bijvoorbeeld op het moment van schrijven dat er 475 games beschikbaar zijn maar dat dit aantal enorm snel op loopt. Ook zien we dat er een apart tabje is voor “Achievements” al zijn deze op moment van schrijven nog niet beschikbaar.

Ook de prijs valt tot noch toe niks over te zeggen. Voor een enkele gebruiker word op dit moment €5,99 gevraagd terwijl je met het Family account voor €9,99 tot wel 4 spelers aan de slag kan.  Laten we eerlijk zijn, ook al zou je maar een tien procent van de games leuk vinden dan scheelt dit toch al enorm in kosten wanneer je deze in de steam store zou aanschaffen.

En al met al zijn het geen verkeerde games. We missen nog wel wat genres maar ik ben er van overtuigd dat hier hard aan word gewerkt. Ondertussen kunnen we al lekker aan de slag met diverse Telltale games, Star wars games, LEGO games, toffe RPG’s, klassieke Sega games of juist met onbekende indies.

De interface is uitermate vriendelijk te noemen. Geen toeters en bellen maar gewoon lekker duidelijk en overzichtelijk. Op onze persoonlijke pagina kunnen we terug vinden welke games we gespeeld hebben, en in het hoofdmenu zien we alle games gesorteerd in diverse categorieën.

Wat ik ook erg prettig vind is de support. Ten bate van deze review ben ik even undercover hun facebook pagina opgedoken en heb daar een aantal vragen gesteld. Binnen enkele minuten kreeg ik een duidelijke en prettige respons terug. Ook toen ik vervolgens heel vervelend door bleef vragen bleven ze met netjes en geduldig antwoorden. Petje af daarvoor.

Conclusie:

Zoals jullie gewend zijn van ons zal je bij een preview geen score zien. En normaal gesproken zijn we zelfs voorzichtig met een conclusie daar waar het een Beta betreft.

In dit geval heeft Utomik daar een beetje pech mee. De score die ik zou hebben gegeven zou namelijk best positief zijn geweest. Ik zelf heb een steam bibliotheek die de 600 games gepasseerd is, en toch bied Utomik mij een enorm scala aan games die ik nog niet ken of heb, en die erg interessant blijken te zijn.

De client werkt perfect en doet precies wat het moet doen, zonder nonsens. De prijs te opzichten van het product is prima te noemen.  Ook het daadwerkelijk spelen van de games werkte goed.

Natuurlijk zijn er wel een aantal puntjes waar nog wat aandacht gewenst is maar dat mag in een Beta fase.

Iedereen kan momenteel in deze open Beta Utomik 14 dagen gratis proberen en ik kan iedereen dan ook aanraden het zeker te checken.