Het is al weer even geleden dat ik aan de slag mocht met één van de gaming monitoren van AOC, de vorige monitor heeft bij mij toch nog steeds een flinke indruk achter gelaten. Het was daarna dan ook weer even wennen om weer op mijn eigen monitor te gamen en te werken. Maar we beginnen het nieuwe jaar meteen goed door de nieuwste telg uit de gaming lijn van AOC aan de tand te voelen.

En we hebben het dan over de AG241QX. Eén van de twee meest recent uitgebrachte monitors door AOC, speciaal ontwikkeld voor gamers. En om meteen maar eens met de deur in huis te vallen beginnen we maar eens met wat specs!

Het scherm is 23,8 inch diagonaal en heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Twee belangrijke punten zijn dat het een responstijd heeft van 1 ms en een verversingsfrequentie van 144Hz met Adaptive-Sync. Iets wat bij gamers toch wel zorgt voor een grote glimlach.

Maar naast deze technische aspecten mag ook gezegd worden dat het scherm er oog strelend uit ziet, erg solide aanvoelt en beschikt over een enorme hoeveelheid aansluitingen en mogelijkheden. Qua uiterlijk zijn ze trouw gebleven aan de al bestaande lijn. Zo zien we bijvoorbeeld de zelfde voet als bij zijn voorgangers. En ja, waarom zou je ook iets veranderen wat al perfect was. Deze voet bied je de mogelijkheid om het scherm volledig naar wens te plaatsen.  Zowel in de hoogte, als wel de kanteling en de draaïng. De rand van de monitor is mat zwart waardoor er weinig tot geen spiegeling is die afleidend kan werken tijdens het gamen.

Nu is dit natuurlijk allemaal fantastisch, maar uiteindelijk draait het toch om de gebruikers ervaring. Hoe geeft het scherm zijn kleuren weer? Hoe snel raken je ogen vermoeid? En ga zo maar door. Dat is waar ik het met jullie over wil hebben.

En dan wil ik beginnen met het type scherm. We hebben namelijk te maken met een TN LCD scherm, en gamers die zich met deze materie bezig houden weten al wat ik wil gaan zeggen. Dit type scherm beïnvloed namelijk het beeld kwaliteit enorm zodra het scherm onder een hoek geplaatst is. Zolang je recht voor het scherm zit is er niks aan de hand, maar zodra we het vanuit een schuine hoek gaan bekijken of wanneer we het scherm wat kantelen dan zien we het beeld vervagen. Ik zelf heb dit scherm getest in een triple screen set-up. Waarbij ik het scherm zowel op de dominante positie heb geplaatst als wel aan de zijkant. In deze eerste positie voldeed het scherm perfect maar bij de tweede en derde positie was ik helaas minder onder de indruk van het scherm.

Ik had het al even over de reactie snelheid maar wil daarbij ook de contrast verhouding noemen van 1,000:1 die samen met de goede resolutie zorgen voor fantastische beelden waarbij het scherm visueel alles eigenlijk zonder stotteren of vertragingen weergeeft. Ook vinden we in het uitgebreide menu de optie om de Blue Light technologie aan te zetten. Zeker wanneer we even geen tijd hebben om te gamen maar moeten werken achter dit scherm dan is dit erg prettig voor de ogen. En zover ik het heb kunnen testen heeft deze functie nauwelijks gevolgen voor de prestaties van de monitor.

En als we het dan toch over dat menu hebben dan vinden we hier enorm veel opties die ons in staat stellen het scherm te tweaken naar onze smaak of gewoon te kiezen uit tal van presets. En om het helemaal gemakkelijk te maken word er bij het scherm een soort van control panel geleverd die we kunnen aansluiten om deze instellingen vlot te wijzigen zonder op de monitor te hoeven priegelen.

Ik noemde al een enorme hoeveelheid in aansluitingen op dit scherm. Daar is namelijk geen tekort aan. We vinden aan de zijkant een tweetal USB 3.0 Poorten waarvan er één snel opladen ondersteund. Ook vinden we hier een 3,5 mm hoofdtelefoon aansluiting en een 3,5 mm audio-ingang. Boven deze poorten hebben we ook nog een uitklapbare steun waar we onze hoofdtelefoon aan kunnen ophangen. Houd er dan dus wel rekening mee dat bij een multiple screen setup het aan te raden is om dit scherm rechts te plaatsen aangezien deze zaken allemaal aan de rechterzijde zitten.

Ook aan de achterkant vinden we een overvloed aan poorten. Zo hebben we hier uiteraard een DVI en een HDMI aansluiting. Maar ook een HDMI 2.0 aansluiting vinden we hier terug. Daarnaast hebben we hier ook de beschikking over de nodige usb en audio poorten en een micro USB poort voor de controller van de monitor.

En om het compleet te maken beschikt de monitor ook over een 3W speaker. Nou moet je hier niet al te veel van verwachten. De speaker produceert een blikkerig geluid van zeer matige kwaliteit. Maar mijn inschatting is dat ook eigenlijk niemand dit scherm om deze speaker zal aanschaffen.

Conclusie:

En dan komen we aan bij de conclusie. En ik vind dit een lastige. We proberen in onze reviews altijd objectief te blijven. Maar desondanks hebben onze persoonlijke voorkeuren wel degelijk invloed op onze bevindingen. Deze conclusie is dan ook tweeledig.

In eerste instantie hebben we mijn eigen bevindingen die toch vrij gematigd zijn. Wanneer ik naar de prijs van richting de € 500,- zie, dan vraag ik me af of dit scherm mijn keuze zou zijn. Ik denk het niet om eerlijk te zijn. En dit heeft niks te maken met vormgeving of mogelijkheden. Ik vind het scherm er namelijk fantastisch uitzien en ook alle aansluitingen en mogelijkheden zijn perfect.

Ik had alleen niet dat wauw!-gevoel bij dit scherm, iets dat ik wel had bij andere schermen had. En deels word dit denk ik veroorzaakt door het TN scherm die eigenlijk alleen zijn werk echt goed doet wanneer je er recht voor zit. Maar ook werd dit veroorzaakt door een persoonlijk gevoel die niet eerlijk zou zijn om mee te nemen in deze review.

Als we dan dus even objectief proberen te kijken dan mogen we stellen dat dit scherm enorm veel te bieden heeft en een solide indruk achter laat. De keuze van de speaker begrijp ik niet helemaal en is in mijn ogen dan ook overbodig.

Wanneer we de prijs bekijken en deze vergelijken met andere monitors dan komt het scherm ook gewoon goed uit de verf. Echter is de keuze van het type scherm een absoluut minpunt. Voor vergelijkbare bedragen vinden we ook schermen die gebruik maken van een IPS paneel. En dit heeft grote invloed op de uiteindelijke score.

Ondanks dit min punt is dit scherm zeker het overwegen waard door zijn complete uitrusting en solide en ergonomische vormgeving.

Review – AOC-AGON AG241QX
Verdict7
+ Punten
  • Zeer compleet
  • Mooie vormgeving
- Punten
  • TN scherm
7Verdict