December vorig jaar heeft de Kinderjury op 365Kidz de review gedaan voor Pokémon Sun & Moon, maar deze hoort natuurlijk ook op 365Gaming! Helemaal met het nieuws dat je vanaf januari ook met Pokémon Sun & Moon je Pokémons kan delen met de Pokémon bank!

Dus, heb je de review op 365Kidz gemist, lees hem dan hieronder.


Ik had echt heel veel zin om Pokémon Sun & Moon te spelen en ik was heel erg blij toen we hem hadden gekregen van Nintendo voor de review. Hij kon alleen niet op mijn DS omdat hij te groot was, maar toen we een andere kaart hadden gekocht kon ik gelukkig beginnen!

De verhaallijn

Het verhaal gaat zo: je bent een meisje/jongen en je gaat verhuizen met je moeder naar Alola (Alola is een eilandengroep en lijkt een beetje op Hawaii).  Als je daar bent komt Professor Kukui naar jouw huis om te laten weten dat de Kahuna van het eiland (dat is een soort van Burgemeester) een gratis starter Pokémon geeft aan elke trainer.

Je gaat op zoek naar deze Kahuna maar als je bij zijn dorp bent, dan is er niemand. Je gaat het uitzoeken waar iedereen is gebleven en onderweg kom je Lillie tegen. Haar ga je helpen haar speciale Pokémon Nebby te beschermen die wordt aangevallen door een groep Spearows. Als je daar mee bezig bent stort de brug in waar net overheen aan het sluipen bent! Maar je wordt gered door Tapu Koko (de beschermer van het eiland). Je krijgt dan van Tapu Koko een speciale steen.

Daarna ga je terug naar Hala de Kahuna en je kunt uit één van de drie Pokémon kiezen: Rowlet, Litten en Popplio. Als je één van de drie Pokémon hebt gekozen, dan ga je vechten tegen Hua (een jongetje die je daar leert kennen en die je vriend wordt). Na het gevecht geeft Professor Kukui je de Rotom Dex (ik vertel daar zo meer over). Ook verteld de Professor jou en Hua over de Trainer School en alle uitdagingen die je kunt doen op het eiland.

Meer ga ik niet vertellen om niet het verhaal te verklappen, maar je gaat natuurlijk vechten tegen de slechteriken (Team Skull) en je kunt natuurlijk trainen en je Pokémons verzorgen, ermee vechten en ze laten evolven.

Solgaleo evolve

Wat moet je precies doen?

Ik zal nog wat vertellen over wat je precies kunt doen en moet doen in het spel en wat het verschil tussen Pokémon Sun en Moon is.

Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk Pokémons te vangen! Dat is bij elke Pokémon game zo :). Jij bent een trainer en met je start Pokémon kun je “vechten” tegen andere. Soms zijn het wilde Pokémon (die kun je ook echt vangen) of het zijn anders trainers met hun Pokémon (dit zijn niet alleen maar slechteriken, ook gewoon andere trainers die een battle willen).

Je Pokémon doet moves tegen de andere, dit kunnen er maximaal 4 zijn. Dus je kunt kijken welke het beste passen bij de Pokémon. Alle Pokémon hebben de normale moves, en de ene soort kan extra vuur of water of natuur enz. Je kunt als de Pokémon beter wordt een move erbij leren en je kunt ook speciale TM’s gebruiken waarmee ze moves leren. Deze TM’s krijg je soms door met de mensen in de wereld te praten, soms kun je ze winnen of vinden (je kunt nog meer dingen vinden, maar dat zeg ik zo).

Als je van een wilde Pokémon wint dus kun je deze in een lege Pokébal stoppen. Je hebt allemaal verschillende soorten, hoe beter/sterker ze zijn, hoe groter de kans dat je wilde Pokémon in de bal gevangen kan worden. De bal die je gebruikt is dan weg, dus je moet er wel voor zorgen dat je genoeg Pokéballen bij je hebt. Deze kun je kopen, en vinden en soms krijg je ze ook cadeau.

Als je met de mensen in de wereld praat dan krijg je af en toe spullen, ook kom je soms Pokémons tegen en die geven je bv berries. Dus gewoon alles goed ontdekken! Ook de speciale stenen kom je tegen als je alles ontdekt.

Je kunt maximaal 6 Pokémon bij je houden in een party om mee te nemen/vechten. De andere Pokémon bewaar je in je Box. Die box/computer staat in een Pokémon Center, die kun je overal vinden om de eilanden. Je moet dus goed nadenken welke je mee wilt nemen, bv die het sterkte zijn of veel leven.

Je kunt ook van alles kopen voor je gevechten (potions, Pokéballen, speed enz), je kunt ook je Pokémons beter maken, naar het café drinken kopen. Je kunt ook weer met de mensen die er zijn praten, en als je geluk hebt krijg je cadeau’s of kun je ruilen.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is wat je precies moet doen in het spel. Het is misschien wel een beetje wennen als je nog nooit Pokémon hebt gespeeld, ook is het in het Engels en dat is soms wel lastig. Maar het is echt wel leuk om te leren. Sun & Moon is voor mij het leukste Pokémon deel tot nu toe, er zijn erg veel verbeteringen (helemaal de kaart). Er zitten nog meer nieuwe dingen in, daar vertel ik zo nog meer over.

Voor als je het verschil wilt weten tussen als Sun & Moon, als het 3 uur in de middag is in Sun, dan is het 3 uur in de nacht bij Moon, dat is eigenlijk het grootste verschil. De eindbazen zijn ook anders. Ik heb gekozen voor Sun.

Bij dit plaatje zie je alle eilanden.

Alolo Eilanden

Het verhaal speelt zich af op de Alolo eilanden, deze heten Exeggutor Eiland, Poni Eiland, Melemele Eiland, Akala Eiland en Ula’ula Eiland. Je begint op Melemelen Eiland en als het verhaal verder gaat kom je steeds op meer eilanden. Je gaat eerst met een boot naar de andere eilanden, maar op het 2e eiland (Akala Eiland) krijg je een draak! Met deze draak kun je snel reizen naar alle plekken waar je al geweest bent. Dit is echt heel fijn! Ook dat je met de Roton Dex dus ook een kaart hebt van de gebieden en dus nu ook goed weet waar je precies bent. Je ziet ook een vlag waar je naartoe moet.

Ook krijg je dan toegang tot Poké Pelago, die zijn 5 eilanden waar je mini games kunt doen en dingen mee kunt verdienen. Eerst kun je naar Isla Abeens, je hoeft daar alleen maar op de boom tikken en dan krijg je Pokébeans. Met deze Pokébeans kun je de Pokémons blij maken. Hoe meer Pokemons (en beans) je hebt, dan krijg je toegang tot meer eilanden. Je kunt de Pokébeans gebruiken om de andere eilanden vrij te spelen of je kunt ook het eiland zelf upgraden naar hoger level (maximaal 3).

Ook kun je via het menu naar Festival Plaza (niet meteen in het begin). Dit is een plek waar je andere spelers kunt ontmoeten. Je kunt je Pokémon ruilen met deze andere spelers of tegen ze vechten. Als je met de mensen praat, dan kun je Festival Coins verdienen. Deze kun je weer gebruiken om je Pokémon beter te maken of om Pokéballen te kopen.

Tips

  • Als je voor een eiland niet genoeg Pokémons in je Pokédex hebt, dan kun je ook even bv 5 uit je party. Het is namelijk zo dat de Pokémon in je Box alleen maar tellen. Als je dan op het eiland bent, dan kun je gewoon weer de Pokémon terug doen in je party.
  • Als je je Pokédex snel vol wilt hebben kan je het beste bij Festival Plaza een Wonder Trade doen want dat is dat je een random Pokémon kan krijgen.

Poké Pelago

Nieuw

Ik zou nog wat zeggen over wat er nieuw is. Er is iets speciaals in Pokémon sun en moon gekomen, je kunt nu op een Pokémon rijden. Ik laat er een paar zien hieronder. Ik vind het leukste om op de draak te vliegen!

Z-Moves

Er zijn ook Z-Moves  bijgekomen in Sun & Moon. Als je een Z-Move wilt verdienen/krijgen, moet je eerst een totem Pokémon verslaan. Een totem Pokémon is de meest ge-evolvde variant van een Pokémon. Als je deze hebt verslagen, dan krijg je een Z-Crystal (maar helaas kun je de totem niet vangen 🙁 ). Deze kun je dan aan de Pokémon geven van die soort en dan kun je de Z-Moves doen die je Pokémon extra kracht geven. Helaas kan je die maar een keer per battle gebruiken.

De eerste Z-Crystal, de Normalium Z, krijg je in het begin als je de eerste keer team Skull hebt verslagen. Dus eigenlijk krijg je die gratis zeg maar, net als je eerste Pokémon. De andere vinden en verslaan is wel wat moeilijker, ik heb ze ook nog niet allemaal. Je krijgt ook niet meteen een totem om tegen te vechten, je moet eerst 3 anderen verslaan voordat hij komt.

Battles

Er zijn verschillende soorten battles die je kunt doen tegen andere poppetjes uit het verhaal (en ook online op het Festival Plaza).

  • Jij vs. een ander (dit is een basis battle, lijkt op een gevecht tegen een wilde Pokémon)
  • 2 vs. 2 (je speelt dan met een team van 2 tegen 2 anderen, je kunt elkaar helpen)
  • Battle Royal (hier speel je met 4 spelers tegen elkaar, dit vind ik zelf het moeilijkste, dit is altijd in een ring in een speciaal gebouw en niet buiten in het wild)

De gewone battles  vind ik wel leuk, de Battle Royal niet zo. Het is een beetje te druk voor mij. Ook is het soms lastig als alle 3 de tegenstanders allemaal level 50 Pokémons hebben.

Jij vs een ander battle

2 vs 2 battle

Battle Royal

Review – Pokémon Sun & Moon
Het is superduperleuk dat bij Sun & Moon je allemaal verschillende gebieden hebt. Veel leuke dorpjes (bv een Western dorp, die vind ik het allerleukste), een kerkhof, een boerderij enz.
Sterren
+ punten
  • Vliegen op draak
  • Wonder Trade
  • Poké Pelago
- punten
  • Geen eerlijke verdeling van niveau teams bij Battle Royal
  • Geen Nederlandse versie
4.5Totale score