Laat mij deze review beginnen met een gewetensvraag. Hoeveel geef jij gemiddeld per jaar uit aan je setup? Ik zelf betrap me er namelijk op dat ik zonder problemen honderden tot duizenden euro’s per jaar uitgeef aan mijn hardware. Gemiddeld om het jaar word er hier wel een nieuw systeem in elkaar geknutseld en dan heb ik het nog geen eens over de tussentijdse upgrades. Maar als ik dan kijk hoeveel er van dit geld naar degelijke monitor gaat dan moet ik bekennen dat ik al jaren met de zelfde schermen werk. Ondanks dat mijn pc schreeuwt om een fatsoenlijk 4K scherm moet hij het gewoon doen met een aantal verouderde schermen.

Een reden hiervoor is dat het aankoop bedrag van een fatsoenlijk scherm behoorlijk is, maar ook doordat schermen nou eenmaal een veel langere levensduur hebben dan het overige deel van je setup. Om deze reden vind ik het dan ook heerlijk om elke keer weer andere schermen te mogen testen. Niet alleen om eens even lekker het maximale uit mijn systeem te halen en van een fantastisch scherm af te laten spatten, maar ook om te zien welke schermen mij nu het meeste bevallen.

En na het testen van de AG271UG moet ik zeggen dat dit toch wel mijn favoriete scherm tot nu aan toe is. Dit zit hem niet in het design of de mogelijkheden die het scherm bied maar vooral in het fantastische scherm. Dit laatste zal ik straks wat dieper op ingaan.

Ik wil namelijk beginnen met het design wat nogal vertrouwd overkomt. AOC houd namelijk vast aan de bekende massieve voet met daarop de flinke steun die het scherm vast houd. Deze zit gemonteerd op de bekende rood gekleurde V vormige design aan de achterzijde. Zoals we gewend zijn mogen wij het scherm zowel in hoogte als in een hoek aanpassen aan onze persoonlijk voorkeur. Ondanks dat dit fantastisch werkt had ik toch stiekem gehoopt om eens een vernieuwing te zien op dit vlak. Maar dit komt wellicht ook doordat ik al meerdere schermen met vergelijkbaar design heb mogen testen.

Verder vinden we een subtiel wat zwarte omlijsting wat reflectie tot nul reduceert en de bekende hoofd telefoon steun aan de rechterzijde. Aan de onder rand van het scherm vinden we de subtiele maar solide bediening knoppen. Wanneer de monitor aanstaat zal er een mat wit lampje branden.

Wanneer we naar de aansluitingen gaan kijken zien we toch een redelijke beperking ten opzichten van andere schermen. Aan de zijkant van het scherm zien we een aansluiting voor je hoofd telefoon en microfoon en twee usb poorten waarvan ééntje snel laden ondersteund. Aan de onderzijde vinden we de HDMI aansluitingen en een displayport. En tevens ook nog een aantal usb aansluitingen.

Iets wat me bij een eerder getest model erg beviel was een hub waarmee we alles konden regelen en ik vind het dan ook jammer dat dit hier ontbreekt.  Wat niet ontbreekt is een fantastisch IPS paneel met een afmeting van 27 Inch. Dit 4K scherm laat je alles beleven in een maximale resolutie van 3840 x 2160. En dat met een response tijd van 4 ms en een maximale refresh rate van 60 Hz. En maak je gebruik van een Nvidia kaart, dan hebben we uiteraard ook nog eens de mogelijkheid om gebruik te maken van de G-Sync Technologie.

Nu zijn jullie van ons gewend dat wij nooit te veel met moeilijk termen en technologieën willen smijten in onze reviews zodat het voor iedereen leesbaar en begrijpelijk blijft. Dus ik zal dan ook niet heel veel verder hier op ingaan. Wat ik nog wel wil noemen is  dat het scherm beschikt over LowBlue Light wat er kort door de bocht voor zorgt dat je ogen minder snel vermoeid raken wanneer je achter dit scherm aan het werk bent. Tevens kunnen we een hoop zaken in de overzichtelijk menu’s regelen en instellen. En daar zien we ook dat dit scherm een genot is voor gamers. Alles is mogelijk om jouw favoriete game van het scherm te laten spatten.

Als laatste dan nog de ingebouwde speaker. Ik ben hier in een eerdere review van een AOC monitor al vrij helder over geweest en zal dat ook zijn in deze review. Ik zie hier namelijk weinig meerwaarde in. De LAN gamer zal toch al snel een headset in pluggen en de kwaliteit van de ingebouwde speaker leent zich nou ook niet bepaald ervoor om te gebruiken bij game, films kijken of muziek luisteren. Maar dit is puur een eigen mening en neem dit ook niet mee in mijn beoordeling van het scherm.

Wat wel belangrijk is betreft de prijs van het scherm. We zien dat op verschillende sites het scherm inmiddels word aangeboden onder de €700,- en dat is erg goed nieuws. Ik begon namelijk mijn review met wat wij PC gamers wel niet per jaar uitgeven aan onze setup. Als we de prijs vergelijken met de concurrenten op de markt dan kunnen we stellen dat dit scherm toch behoorlijk strak geprijsd is. En laten we eerlijk zijn, we leggen zonder problemen een dusdanig bedrag neer voor een video kaart die met een beetje geluk twee jaar mee kan. Waarom dan niet voor een scherm waar we voor de aankomende vijf tot tien jaar kunnen genieten van onze vette games in 4K?

 

Beoordeling

AOC bewijst keer op keer dat zij voor hele scherpe prijzen fantastische schermen kunnen leveren aan de gamers. En met dit scherm hebben ze zichzelf wat mij betreft wederom overtroffen.

De games spatten van het scherm af, ook wanneer we dit vanuit verschillende hoeken bekijken zien we eigenlijk geen verschil of problemen. Reflectie of storende elementen heb ik niet kunnen ontdekken.

Tevens viel het mij op dat het scherm zo soepel draait dat je ogen een stuk minder snel vermoeid raken en je in staat bent je veel langer te concentreren. Iets wat toch behoorlijk belangrijk is voor gamers.

Alles wat je nodig hebt vind je in dit scherm, maar ook niet meer dan dat. We zien geen extraatjes zoals een bediening hub. Maar hebben we dit nodig?

Qua design had er wat mij betreft wel een verassing mogen zijn maar aan de andere kant werkt dit design zo enorm goed dat dit wellicht daardoor was verslechterd.

Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van dit scherm en kan ik iedereen die graag zijn oude scherm wil vervangen voor een degelijk 4K scherm de AG271UG zeker aanraden

Review – AOC Agon AG271UG LED 27 Class
Verdict8.1
+ Punten
  • Vloeiend 4K
  • Degelijk
  • Goede Prijs
- Punten
  • Weinig Design veranderingen
  • Geen extra's
8.1Verdict