Het is alweer 3 jaar geleden dat The Elder Scrolls Online naar consoles kwam en sinds juni kunnen we alweer terecht in een nieuw gebied. Dit nieuwe gebied is geen onbekende voor de spelers van The Elder Scrolls. In het midden van het eiland staat er een grote vulkaan die ook wel Red Mountain genoemd wordt. Rondom Red Mountain wisselt het af van exotische bossen met reusachtige paddestoelen tot de asgebieden van Molag Amur. Jullie raden het natuurlijk al, we mogen terug naar het mooie Vvardenfell van Morrowind!

Als fan van The Elder Scrolls, was ik blij verrast dat er een Morrowind expansion aangekondigd werd. Doordat deze uitbreiding als nieuwe variant werd uitgebracht met tevens een Collectors Edition, had ik goede hoop op een geweldige nieuwe ervaring in Tamriel. Je kunt natuurlijk wel raden dat ik niet kon wachten tot de postbode de Collectors Edition zou komen afleveren, zodat ik aan de slag kon met de nieuwe class: The Warden.

6 juni was het dan eindelijk zover. De release van Morrowind en het begin van een nieuw verhaal met een nieuw personage. Je bent niet verplicht om een nieuw personage te creëren en je kunt met je andere personages via een boot in Vvardenfell terecht komen. Maar door het toevoegen van een nieuwe class, was ik erg benieuwd geraakt naar hoe deze personage speelt. Het mooie van de nieuwe class in een nieuw gebied is dat er voor deze personage ook een nieuwe tutorial is met een inleidend verhaal voor je avontuur in Morrowind.

Je krijgt het al een beetje mee tijdens de tutorial, maar zodra je daarmee klaar bent merk je meteen dat je in de nieuwe wereld bent. Overal schieten de reusachtige paddestoelen uit de grond en ook de Red Mountain trekt meteen je aandacht. Het is weer een wereld zoals we gewend zijn van Bethesda en Zenimax. Dit gebied is adembenemend mooi en heb veel momenten gehad dat ik gewoonweg aan het genieten was van de omgeving met soms zelfs momenten dat mijn vriendin mij moest zeggen dat mijn mond openstond…

Ook de muziek is weer precies zoals we gewend zijn bij Elder Scrolls games. Het welbekende inlogdeuntje met een nieuwe morrowind twist en nog een aantal typische Elder Scrolls tunes, nemen je helemaal mee in deze geweldige fantasie wereld. Tevens is het door de One Tamriel update nu ook mogelijk om met vrienden quests te kunnen doen ongeacht welk level. Alle items en enemies worden gebalanceerd naar mate jouw level en zijn niet meer van tevoren bepaald qua level.

Èèn ding waar je eigenlijk echt niet omheen kan, is de nieuwe class. Wat is de Warden een epische toevoeging aan de game. De drie verschillende class-skills bieden voor iedereen een optie om de personage naar zijn of haar speelstijl te vormen. Zo is het mogelijk om van de Warden een Tank, een Healer of een DPS te maken. Door het oproepen van beesten uit de wereld is de Warden in staat om heel veel damage te doen, door gebruik te maken van de flora in Morrowind kan de Warden zichzelf en andere healen en door gebruik van ijs-skills kan de Warden zichzelf beter beschermen tegen aanvallen en zijn leven vergroten.

Door deze brede keuze aan skills is er voor iedereen wel wat wils. Door een juiste combinatie van spells heb je eigenlijk bijna niemand anders meer nodig en kun je vrijwel alles in Vvardenfell alleen aan (met uitzondering van de wereldbazen natuurlijk). De Warden is dus een class die voor elke nieuwe speler als voor de Elder Scrolls Online veteranen een hele nieuwe ervaring bied.

Bij de Morrowind uitbreiding is er ook een nieuwe toevoeging voor spelers die graag wat competitiever zijn in de game en hiervoor is er een extra PVP-modus bij gekomen. Zo kun je nu vanaf level 10 toegang krijgen tot de Battlegrounds. In deze battlegrounds nemen 3 groepen van max. 4 personen het onderling tegen elkaar op in een reeks verschillende gevechten. Tot nu is er een mix van Team Deathmatch, Capture the Flag en Domination, maar dit systeem kan voor veel meer verschillende soorten battles gebruikt worden dus wie weet wat er nog gaat komen.

Het enige nadeel van de Battlegrounds is het balanceren van teams. Doordat je in de Battlegrounds geen voordelen hebt van je championpoints, komt het echt aan op het level en skill van de speler zelf. Aan de ene kant is dit een goed ding, maar aan de andere kant krijg jij als level 10 zijnde dus helemaal niks gedaan tegen een level 50. Hierdoor wordt de Battlegrounds minder aantrekkelijk voor lagere levels en voelt dit meer aan als een toevoeging voor de end-game spelers.

Doordat ik het vlak na release erg druk kreeg met school, heb ik een tijdje even niet kunnen spelen. Toen ik eenmaal weer begon met spelen, waren er toch een aantal dingen waar ik wat kritischer over ben geworden. De game is erg mooi en ook het verhaal is erg interessant. De paddestoelen en cliff racers zorgen voor nostalgische flashbacks, maar over het algemeen moet ik heel eerlijk zeggen dat ik misschien wel een beetje teleurgesteld ben.

De wereld van Vvardenfell is van redelijke omvang, maar doordat er maar rond de 40 quests zijn ben je toch redelijk snel klaar. Tevens heb je bij een groot deel van de quests ook het gevoel alsof je maar een loopjongen bent. Vooral in het begin is dit een ding waar je je aan kunt storen, want tot ongeveer level 10 krijg je nog vrij weinig combat opdrachten. Door de vernieuwde release in vergelijking met een normale DLC release, had ik een veel grotere expansion verwacht. Ik mis daarnaast de Dark Anchors en ook zijn er geen nieuwe dungeon’s bij gekomen behalve een trial die bedoeld is voor groepen van 12 spelers.

Begrijp me niet verkeerd, want Morrowind is gewoon een mooie toevoeging aan de wereld van Elder Scrolls Online. Het blijft een geweldige game om alleen in rond te dwalen of juist op avontuur te gaan met vrienden. Helaas voelt het voor mij persoonlijk wat magertjes en had de wereld wat uitgebreider mogen zijn met meer quests om het wat meer een expansiongevoel te geven. Ongeacht dat het wat magertjes aanvoelt, is Vvardenfell een adembenemende toevoeging aan de wereld van Elder Scrolls Online en bied je genoeg nieuwe mogelijkheden om de game opnieuw te ontdekken.

Review - The Elder Scrolls Online: Morrowind
Morrowind is een adembenemende toevoeging aan Elder Scrolls Online en bied je genoeg nieuwe mogelijkheden om de game opnieuw te ontdekken
Verdict7.8
+ Punten
  • Nieuwe Class: Warden is briljant
  • Adembenemende wereld
- Punten
  • Voelt wat magertjes
  • Battlegrounds heeft balancering nodig
7.8Verdict